Totál véletlen, hogy most van a legtöbb bejelentett orvos Magyarországon

Unyatyinszki György 2018-09-11 11:29:00
A kormánymédia ünnepelt, de korai az öröm.

Sosem dolgozott még ennyi orvos Magyarországon, 39 132 jelenleg praktizál jelenleg – hirdette öles betűkkel címlapján múlt hét kedden a Magyar Hírlap, amely a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozott.

Az egyszerű állampolgárban is felötlik a kérdés, hogy

  • miközben 341 betöltetlen háziorvosi körzet van az országban – talán épp az önében –;
  • a Honvédkórház az ellátási minimumok 60 százalékát tudja csak teljesíteni a hiányzó orvosok miatt  a szintén távozó Zacher Gábor szerint;
  • ha némileg lassult is, de folyamatos az orvoselvándorlás és aneszteziológust csak lasszóval lehet fogni;
  • mikor hónapos várólisták vannak a rutinbeavatkozásoknál is;
  • évente nem végez annyi orvos (nagyjából ezren), mint amennyi a 2016-2017 közötti növekmény (1534-gyel magasabb)

akkor itt valami nem stimmel.

Az ellentmondásról egy rövid kitérő: Vajda Mihály filozófus egy interjúban azzal indokolta, hogy miért kezdte kritikával illetni a kommunista hatalmat 1951-ben (bár maga is támogatta addig) és kérdéseket feltenni, mert a propaganda teleharsogta az országot:

„Azt már nem értettem, hogy miért kell azt hazudni, hogy egyre jobb a helyzet, és egyre nő az életszínvonal, amikor szemmel láthatólag egyre rosszabb minden, az életszínvonal pedig csökken.”

Az ellentmondást kutatva megkerestem hát a KSH-t, ám  a hivatal nem végez saját adatgyűjtést a dolgozó orvosok létszámáról, helyette többek között az ÁNTSZ és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatait kéri be – ezért utóbbiakat is kérdeztem a módszertanukról, illetve a számok emelkedésének magyarázatáról.

Sajnos csak a KSH – egyébként kimerítő – válasza érkezett be egy hét alatt. A hivatal kiemelte, hogy minden orvosnak és fogorvosnak nyilvántartásba kell felvetetnie magát, amikor praktizálni kezd. Ezt az ÁEEK vezeti és a nyilvántartás öt évre tekinti aktívnak az orvost. Minden ötödik év végéig az orvosoknak továbbképzéseket kell letenniük, ezzel lehet megújítani a nyilvántartást.

Megítélésük szerint egyszerűen pont egy olyan ciklus kezdődött el, amikor több orvosnak egyszerre kell megújítania magát a nyilvántartásban.

Hozzátartozik az is, hogy a hazánkban nem aktívak is sokáig benne maradnak a nyilvántartásban. Mint kiderült, a nyugdíjba vonuló és az elhunyt orvosok, illetve a külföldre vándoroltak is aktívként vannak nyilvántartva mindaddig, míg az ötéves ciklusuk le nem jár. Akár olyan is előfordulhat, hogy valaki több mint négy évig aktív, pedig már régen nem dolgozik Magyarországon orvosként.

Egy, a statisztikákra rálátó forrásunk szerint az is fontos, hogy a külföldi orvosok közül akik tehetik, hazajárnak letenni a szükséges vizsgáikat és megújítani a nyilvántartásukat arra az esetre, ha mégis visszatérnének.

Részletesebb képet csak az ÁNTSZ és az ÁEEK válaszai alapján tudnánk festeni, de az már a KSH válasza és a forrásaink alapján is kijelenthetó, hogy erősen túlzó az a hurráoptimizmus, amit a Magyar Hírlap próbált sugározni.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.