Az Erdészet dolga lenne megoldani a szemét-helyzetet a Parkerdőben, ám az lassan belefullad a mocsokba

VPP 2018-11-05 08:24:00
Végignéztük a problémákat és elbeszélgettünk azokkal a szombathelyiekkel, akik saját szabadidejüket és energiájukat nem sajnálva küzdenek az erdőnkért nap, mint nap.


Egyre nagyobb gondot okoz a szombathelyi Parkerdőben zajló illegális szemétlerakás. Az emberek a természettel mit sem törődve hordják ki a hulladékot, a háztartási lomokat a fák közé, ott hagyják a rengeteg szemetet a szalonnasütőknél, kidobják a bezsákolt állatok tetemeit. Bár a szombathelyi önkéntesek rendszeresen összeszedik és jelentik a szeméthegyeket, a problémát mégsem sikerül megszüntetni. Sajnos úgy tűnik, hogy szélmalomharcot vívnak, hisz a valódi megoldás a megelőzés és a szemetelők felelősségre vonása lenne.  A CSOPORT

Ezért küzdenek és erre szeretnék felhívni a figyelmet a Tiszta Szombathelyi Parkerdőért Facebook-csoport tagjai is, akik 2018. március óta már szervezetten dolgoznak környezetünk és az erdő tisztántartásáért. A csoport egyik alapítójával, Wiktora Krisztiánnal beszélgettünk arról, mik a tapasztalatai az elmúlt 8 hónap küzdelmeivel kapcsolatban, szerinte sikerült-e lendíteni az ügyön és egyáltalán, mi lehet a megoldás erre a szörnyű helyzetre.

 
Négy barát 2018 februárjában úgy döntött, hogy ideje lenne valamit tenni, felhívni az illetékesek és a lakosság figyelmét a szombathelyi Parkerdő tisztaságának fontosságára és élővilágának sokszínűségére. Létrehoztak hát egy Facebook-csoportot, ahol közösen tudnak ötletelni. A csoportnak azóta már több, mint 1600 tagja van, sok köztük az aktív, természetszerető ember: kicsik, nagyok, szombathelyiek, vidékiek. Sok embert zavar az erdő most már tarthatatlan állapota, illetve az illetékesek (erdészet, polgárőrség, városvezetés, közteresek) nem megfelelő hozzáállása. 
 

A KEZDETEK


A legtöbb szemetet a kiskerttulajdonosok és az erdőbe rendszeresen látogatók egy része hordja a területre, mégsem fektetnek hangsúlyt sem a megelőzésre, sem a felelősségre vonásra. Krisztián elmondta, hogy az Erdészet - saját bevallása szerint - még senkit nem büntetett meg illegális hulladéklerakásért.

 
“A csoport létrejötte után nem sokkal megkeresett minket a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-től Bugán József vezérigazgató, hogy Illés Károly alpolgármesterrel együtt meghívnak minket egy fórumra és felajánlják támogatásukat. “ - emlékezik vissza Krisztián.

 
A csoport tagjainak elmondása szerint a fórum végül nem arról szólt, amiről kellett volna. A vezetőség tartott egy beszédet arról, hogy az illetékesek mennyire sokat tesznek az erdőért, mennyi pénzükbe kerül az illegális hulladék elszállítása, miféle ellenőrzéseket tartanak a területen és elhangzott még pár szép ígéret.

 
“Csoportunk is kapott lehetőséget, hogy szóljon, de sajnos ez csak a látszat volt, mivel valamiért a Szombathelyi TV közvetítéséből pont kihagyták ezt a részt, csupán egykét mondat került adásba. Nem úgy, mint Bugán József és Illés Károly fennkölt beszédeit.” 
 

A beszélgetésen a csoport tagjai több megoldási lehetőséget is felvetettek:
 

  • évenkénti lomtalanítás a kiskertek területén; a szemétszállítás egy élhető megoldása a (sokszor nyugdíjas, autóval nem rendelkező) kiskerttulajdonosok számára;
  • megfelelő tájékoztatás a megfelelő hulladék tárolásáról, elhelyezéséről;
  • figyelőrendszer kihelyezése a kritikusabb pontokra;
  • a mostaninál jóval fokozottabb ellenőrzés a területen mind az erdészet, mind a polgárőrség részéről;
  • tettüknek megfelelő büntetés kiszabása a szemetelőkre;
  • az Erdei iskola úti szemétlerakó-helyzet megoldása. Korábban voltak például mezőőrök is, akik részt vettek az erdő felügyeletében, ezt is vissza lehetne állítani. A csoport két demonstrációt is tartott a Fő téren, egyet a Városháza előtt, egyet pedig a Lipóti pékségnél. Mindkettő békésen, politikamentesen, rendőrségi felügyelet mellett, gond nélkül lezajlott. 
 

“Megkértem Bugán Józsefet, hogy segítsen és rendezvényeinkre készítsenek tájékoztató anyagot. Az embereknek, érdeklődőknek szerettük volna osztogatni. Bár megígérte, hogy kapunk, ez később mégsem történt meg arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a csoport tevékenységével, a demonstrációval.”
 

A tagok április 22-ére megszervezték a eddigi legnagyobb önkéntes szemétszedést, ahol reggeltől estig közel száz ember, 400 zsák szemetet gyűjtött össze. Emellett még autógumi, karosszéria, bútorok, építési törmelék, sírkő és egy kutya teteme is került ki az erdőből. Kipucolták a szeméttelep környékét. 
 

A srácok szerveztek egy Családi Zöld Napot is, ahol szép számmal jelentek meg az érdeklődők. Vetélkedők, ismeretterjesztő programok, koncertek szórakoztatták a családokat. 


 
 
PROBLÉMÁK ÉS BE NEM TARTOTT ÍGÉRETEK
 

Aki sokat járja az erdőt, jól láthatja, hog y rengeteg fa eltűnt, helyenként teljes tarvágás történt. Nem csak akácot, hanem egészséges gyertyánt, tölgyet, fenyőt irtottak ki. Krisztián elmondása szerint telepítés viszont sehol sem történt. 
 

“Az ott élő állatokat, élőhelyüket nem veszik figyelembe. Borzvárakat tettek tönkre, erdei fülesbagoly fészkét romboltak szét, védett és nem védett állatok számára tették lakhatatlanná az erdő egy részét - mindezt fakitermelés gyanánt. Ez az egész nem az elmúlt félévről szól, mint ahogy a Parkerdő sem szalonnasütőből és játszótérből áll (közjóléti létesítmény).

Több mint tíz éve van kertünk a Parkerdőben, azóta semmi érdemi lépés nem történt a környezetvédelemmel kapcsolatban. Sőt, a helyzet csak egyre rosszabb.”

- meséli csalódottan Krisztián.
 


A közjóléti létesítmény fejlesztgetésének eredményeképp - ami egyébként egy tök jó dolog - sokkal több ember látogat ide, akik az erdőben hagyja szemetét és ürülékét. Mondjuk hol máshol hagynák, hisz nincs kihelyezve nyilvános vécé, ami valljuk be, közjóléti létesítmény esetén kéne, hogy legyen. Családok, iskolások, óvodások, kisebb-nagyobb társaságok piknikeznek, sportolnak és veszik igénybe a játszóteret, valahol muszáj elvégezni a dolgukat. A csoport ezt is többször említette az illetékeseknek és most végre úgy tűnik, készülőben van a vizesblokk kialakítása. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. október 31-én, a frisss.hu-n jelentetett meg egy szponzorált cikket, melyben benne van, hogy mindezt 35-40 millió forintból finanszírozzák, amely saját forrásaikból megy. A cikk szerint a szakemberek még idén befejezik a munkálatokat. Azt azért érdemes tudni, hogy ez 2013 óta váratott magára.

Van egy szlogenje az Erdészetnek: "A lábnyomod hagyd az erdőben, ne a szemetet!". Ez azt jelenti, hogy nem kell szemetes, nem kell konténer. Ebben igazuk is van, az erdőben nyilván nem is kell, hisz nonszensz, hogy szemeteskukák legyenek az erdőben. Viszont egy közjóléti létesítménynél, esetünkben a szalonnázó-sportpálya-játszótér területén muszáj, hogy legyenek szemetesek. Nyáron a szlogenre hivatkozva beszedték az összes kukát, de szerencsére hamar leesett a tantusz, hogy ez így baromira nem működik és nem sokkal utána újra visszakerült néhány szemetes a szalonnasütőkhöz.
 


Egy másik, október 18-án megjelent, az Erdészet által szponzorált frisss.hu-s cikkben az illetékesek is ki fejtik, hogy arra szeretnének ösztönözni mindenkit, hogy vigyék magukkal haza a szemetet, ezért begyűjtötték a közjóléti létesítményekben a kukákat. Az Erdészet saját bevallása szerint a “Parkerdő a teendőktől függően 5-10 millió forintba kerül, aminek sajnos nagy része az illegális szemétlerakók felszámolása.”  
 

Ennek teljesen ellentmond az, amit az önkéntes állampolgárok tapasztalnak nap, mint nap. Pár hónapja szelektív tárolók kerültek ki a focipálya oldalával szemben és az is igaz, hogy körólbelül egy hónapja pedig végre egy térfigyelő kamerát is állítottak oda, de sajnos ennek ellenére is irdatlan állapotok uralkodnak a környéken. Felmerül hát a kérdés, vajon milyen célt szolgál az a kamera? Hogy lehet, hogy az ígéretekből semmi nem lett és azóta sem kaptak el egy szemetelőt sem? Pedig konkrét ígéretek hangzottak el a szankcionálással kapcsolatban.
 

“Elég furcsa ez, hisz jómagam és mások is - akiknek nem ez a dolguk - rendszeresen járjuk az erdőt, a környéket és már többször kaptunk el  illegális hulladék-elhelyezőt. Például van egy szombathelyi sportegyesület, akik mint minden évben, idén is kint tartották az évadzáró ünnepélyt. Rengeteg ember sosem látott, óriási szeméthegyet hagyott maga után. Saját bevallásuk szerint ők bezsákolták a szemetet, egybe gyűjtötték és ott hagyták. Mindezt helyesnek gondolták. Ők tehetnek róla, vagy a hiányos tájékoztatás? Bár a törvény nem tudása nem mentesít, mégis nagyobb hangsúlyt kéne fektetni a tájékoztatásra. Tájékoztató táblákról, kiadványokról is kaptunk ígéretet, hogy az emberek tudják, hova helyezhetik el a szemetet, de ebből sem lett semmi.”

 
És itt jön a képbe a következő nagy probléma, a szemetesek ürítése.  
“A Parkerdei Büfé üzemeltetőjétől tudjuk, hogy heti rendszerességgel ürítik a konténereket, de ez úgy tűnik, nem elég. Ráadásul a konténerek mellett lerakott szeméthegyeket simán ott hagyják. Miért nem ürítik sűrűbben, ha látják hogy ekkora a gond? A tároló mellé rakott szemetet miért nem viszik el rendszeresen? A Parkerdei Büfé - ami nem a terület kezelőjének tulajdona - tiszta és kulturált, mivel az üzemeltetője kihelyezett kb. háromszor annyi kukát, mint ami az egész Parkerdőben van, üríti is őket valamint vécét is biztosít a vendégeinek. Így is lehet csinálni.”
 

Ahogy a Szombathelyi TV híradásából is kiderült, a csoport ígéretet kapott rá, hogy amit az önkéntesek összegyűjtenek, azt pénzt, időt, fáradtságot nem kímélve elszállítatja a város, az erdészet, de ezt nem igazán sikerül betartani. Van például egy sírkő, ami 2017 május óta hevert az Erdő úton a fák alatt, körülötte rengeteg törmelék (a szemétszedési akción a szombathelyi Crushers tagjai szedték egy kupacba az út mellé). 

Saját bevallásuk szerint a srácok többször jelentették a Zöldhatóságnak, az Erdészetnek, a Rendőrségnek, Illés Károlynak alpolgármesternek, Puskás Tivadar polgármesternek, mégis több mint egy évbe került, hogy elvigyék onnan. 
 
 
“Legutolsó telefonbeszélgetésünk alkalmával - az elmaradt ígéreteket próbáltam "számonkérni" - Bugán József azzal a javaslattal állt elő, hogy innentől csak írásban hajlandó a csoporttal tartani a kapcsolatot. Ez nekem is tetszett, meg is egyeztünk. Nos ezt azóta sem sikerült tartani, ugyanis nem válaszolt semmire.”
 

Rengeteg olyan szemét van az erdőben - autógumik (ami egyébként veszélyes hulladéknak minősül), kanapé, kommunális hulladék, autókarosszéria stb., ami évek óta az erdőben hever, hiába jelentették többször is. 

 


“Ha jelezzük az Erdészet felé, ők általában meglepődnek, holott a terület kezelőjeként az Erdészet dolga lenne az erdő tisztántartása is, összegyűjteni és elszállíttatni az illegálisan lerakott hulladékot. Ehelyett javarészt csak az önkéntesek szedik össze, ők meg előbb vagy utóbb elszállítják. Inkább utóbb. Változás nem történik, csak ha jelezzük a Zöldhatóság felé és ők felszólítják az illetékeseket, hogy szállítsák el a bejelentett szemetet. A nem bejelentettek viszont ugyanúgy ott maradnak. Ráadásul az Erdészet hozzáállása egyre érdekesebb. Egyik, szintén az nekik küldött e-mailünkre kapott válaszukban  azt írták, hogy

majd ha mi összeszedjük, ők elszállítják, de hogy ez nekik mennyi pénzükbe kerül.


Ezután az érdekes válasz után felmerül a kérdés, hogy valóban az civilek dolga összeszedni a rengeteg hulladékot, amit az emberek leraknak az Erdészet fenntartósága alá tartozó területre?

 
A Zöldhatóság felé egyébként bárki bejelentést tehet a zoldhatosag@vas.gov.hu -ra, akik a helyszínelés után megpróbálják megkeresni a tettest, majd felszólítják a terület tulajdonosát (kezelőjét), hogy távolítsa el onnan. Erre egy hónap áll rendelkezésre, ezután kerül sor a büntetésre. Ha te is látsz illegálisan lerakott szeméthalmokat, vagy rajtakapsz valakit, ahogy kidobja a hulladékot, dokumentáld és jelentsd bátran tiszta környezetünk érdekében!
 


 
Az üggyel kapcsolatban felkerestük az Erdészetet és a többi illetékest, következő cikkünkben az ő válaszukkal folytatjuk, amennyiben kapunk választ a kérdéseinkre.

Szólj hozzá!

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.