fotó: Kovács Tamás / MTI

Sorsdöntő bírósági tárgyalások előtt állnak a magán tankönyvkiadók

Unyatyinszki György
2018. augusztus 30. csütörtök, 16:57
Több száz tankönyv sorsa dől el, hogy jövőre is tanulhatnak-e azokkal a diákok.

Szeptember első hetében sorra kezdi tárgyalni a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy meghosszabbíthatók-e az idén augusztus 31-én lejáró magánkiadású tankönyvek az Oktatási Hivatal tankönyvjegyzékében – értessítette lapunkat a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ). Csak olyan tankönyv rendelhető, amely szerepel ezen a listán, és bár a kiadók beadták a hosszabbítási igényüket még májusban, azt visszautasították.

 

Más médiumok mellett mi is beszámoltunk róla, hogy az állami kiadású tankönyveket előnyben részesítik, a lejáró engedélyű állami tankönyveket sorra hosszabbították meg a tankönyvjegyzékben. Kereszty Péter, a TANOSZ elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a visszautasított hosszabbítási kérelmek miatt

 

jövőre 822 magánkiadói tankönyv nem lesz rendelhető.

 

Kereszty arról is beszélt, hogy bár a hatályos jogszabályok szerint májusban minden kiadó adhatott volna be hosszabbítási kérelmet, a Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó hivatalok azzal tagadták meg a hosszabbítást, hogy csak állami tankönyv hosszabbítható, noha a magánkiadók felhívták a figyelmet rá, hogy nincs ilyen kitétel.

 

Csak szeptemberben eddig 18 tankönyvről tűztek ki tárgyalást. A jogszabályok szerint tankönyvenként lehet fellebbezni, így hatalmas munka hárul majd a bíróságra, hogy minden esetről döntést hozzon.

 

A kormány nem csak a tankönyvjegyzék kemény megvágásával szorítaná ki a magánkiadókat, hanem a nemzeti alaptanterv késleltetése is alkalmas erre (lásd lent hivatkozott cikkünket). Amennyiben az alaptantervet valóban bemutatják a szeptemberi tanévnyitón – ami alaposan felforgathatja az oktatást –, akkor a kiadóknak év végéig kellene elkészülni az új tankönyvekkel, ha egyáltalán születik rá miniszteri pályázat.

 

Az új alaptantervvel végezhetik ki a nem állami tankönyveket

Könnyen előfordulhat, hogy az új alaptanterv bevezetésével végleg kiszorulhatnak a nem állami könyvek az iskolákból - értesült kiadói és szerzői forrásokból az Ugytudjuk.hu. Bár már javában tart az új nemzeti alaptanterv előkészítése, az államtól független tankönyvírókhoz és kiadókhoz a várható változásokról minimális, többnyire csak a sajtóban megjelenő információk jutnak el, míg az új állami tankönyvek előkészítői ennél lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás