Az új alaptantervvel végezhetik ki a nem állami tankönyveket

Unyatyinszki György 2018-08-17 14:34:00
Nem tudnak dolgozni új könyveken a független kiadók az alaptantervről való titkolózás miatt, miközben az állami könyvek készítői előnyt élveznek.

Könnyen előfordulhat, hogy az új alaptanterv bevezetésével végleg kiszorulhatnak a nem állami könyvek az iskolákból - értesült kiadói és szerzői forrásokból az Ugytudjuk.hu. Bár már javában tart az új nemzeti alaptanterv előkészítése, az államtól független tankönyvírókhoz és kiadókhoz a várható változásokról minimális, többnyire csak a sajtóban megjelenő információk jutnak el, míg az új állami tankönyvek előkészítői ennél lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak. A szakma attól tart, hogy olyan szűk határidői lesznek a tantervi követelményeknek megfelelő új tankönyvek elkészítésére, amilyen kockázatot már nem tudnak majd vállalni, ezért több sikeres közismereti tankönyvsorozat is kiszorulhat az iskolákból, ezzel tovább szürkülhet az állam által eluralt tankönyvpiac.

Az iskolákban népszerű közismereti tankönyvek két szerzője is arról számolt be lapunknak, hogy minden törekvésük ellenére nem jutnak semmilyen információhoz az új nemzeti alaptantervvel kapcsolatban. A sajtóban megjelent híreken kívül néha egy-egy kollégától kávézás közben jutnak hírekhez, hogy milyen tantervi változtatások várhatók, ám ezek együttesen elégtelenek ahhoz, hogy érdemben készüljenek az új tankönyvek. „Senki nem fog a fióknak könyvet írni bizonytalan hírek alapján, lehetetlen így dolgozni. Az lenne a tisztességes, ha minél hamarabb megismerhetné minden szerző a változtatásokat" – mondta egyikük lapunknak.

– Az önmagában súlyos probléma, hogy egy szerző nincs tisztában a várható követelményekkel, de egy kiadónak üzleti döntést kell hoznia arról, hogy vállalva a kockázatot mégis az üzleti tervébe veszi egy tankönyv kiadását és azt megpróbálja értékesíteni. Egyelőre kivár mindenki, de ezt nem lehet a végtelenségig húzni – foglalta össze kérdésünkre egy ismert tankönyvkiadó munkatársa.

A magántulajdonú kiadókat tömörítő Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) is azt várná el, hogy egyenlő feltételeket biztosítson az állam az információkhoz való hozzáférésben. Kereszty Péter, a szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a jövő évi tankönyvrendelésnél a jelenlegi közismereti tankönyvek harmada,

1117 tankönyv nem lesz rendelhető (ebből 822 magánkiadóké), szinte csak állami tankönyv áll majd az iskolák rendelkezésére.

Kereszty kitér arra is, hogy ha váratlanul mégis megkapnák a szükséges információkat az új alaptantervről, egy további akadályt még le kellene küzdeni, ugyanis új tankönyv csak az oktatásért felelős miniszter felhívására készíthető. Kérdéses, hogy ezeket a pályázatokat kiírnák-e – véli a TANOSZ elnöke. Hozzátette, pályázat esetén a korábban tapasztalt gyakorlat szerint két hónapon belül kell beadni az új tankönyvet egy kiadónak, ennyi idő alatt lehetetlen minőségi munkát végezni. Amennyiben a nemzeti alaptantervről szóló információkhoz nem férnek hozzá időben és nem tudnak fejleszteni, illetve elmaradnak a miniszteri felhívások, könnyen lehet, 2020-ban a kisebb magánkiadók jelentős része megszűnhet.

A diákok ebben az esetben pár éven belül már csak az állam által készített, a kormány elvei szerint kiadott közismereti tankönyvekből tanulhatnának.

– A mostani bizonytalanság pazarlással is jár – mondta lapunknak egy tankönyvrendelésekkel foglalkozó pedagógus. Mivel idén augusztus végén számos tankönyv engedélye lejár, idén több tankönyvből utoljára rendelhettek az iskolák. Ez azzal a dilemmával járt, hogy az iskolának el kellett döntenie, hogy rendel-e a könyvtár számára olyan tankönyvből, ami könnyen lehet, hogy nem kap engedélyt a jövőben. Ugyanakkor ha nem éltek a rendelés lehetőségével, akkor nem használták fel az állam által vásárlásra biztosított forrásokkal, ami így elveszett számukra (szótárat, szakkönyveket, kötelező olvasmányokat nem tudnak ebből a keretből rendelni). Forrásunk szerint könnyen elképzelhető, és nem lényegtelen szempont az is, hogy a középiskolába most beiratkozó kilencedik évfolyamos diákok már nem azzal a tankönyvcsaláddal fejezik be a tanulmányaikat, mint amivel idén szeptemberben elkezdték – részben ez fokozta az iskolák tanácstalanságát.

A tankönyvpiacot eddig is több probléma jellemezte, többek között az Index számolt be arról, hogy a magánkiadók a hatályos jogszabályok ellenére nem tudják megújíttatni az augusztus végén lejáró engedélyű tankönyveiket. Magam is írtam korábban a Magyar Nemzet hasábjain arról, hogy amennyiben a tavaszi ülésszak végéig nem fogadja el a kormány az új alaptantervet, akkor törvényi akadálya van annak 2019 szeptemberi bevezetésének. A közelmúltban a Népszava már arról írt, hogy komoly valószínűséggel még tovább csúszik a nemzeti alaptanterv bevezetése.

A szerzőket és a kiadókat az is nyugtalaníthatja, hogy a kormány is olyan irányelveket határozott meg, ami szerint egy állami és egy egyházi tankönyvből álljon tantárgyanként az iskolák és a szülők választéka – erről a ugyancsak a Népszava számolt be. Az általunk megkérdezett kiadói vélemények egy irányba mutatnak: az állami tankönyvek minőségét már ismerhetik az iskolák, de komolyan tartanak attól, hogy az esetleg megjelenő egyházi tankönyvek tartalmára káros hatással is lehet a vallás, ami például a természettudományok oktatásában súlyos következményekkel járhat.

A magánkiadókon kívül a pedagógus szakszervezetek, szülői szervezetek és oktatási szakértők is számos alkalommal tiltakoztak a tankönyvpiacon 2013 óta zajló állami terjeszkedéssel szemben. Legfőbb állításuk, hogy minél kevesebb tankönyv közül választhatnak az iskolák, annál nehezebb kielégíteni az eltérő tanulói igényeket, például eltérő szerkesztésű könyvre van szüksége egy jobb gimnáziumnak, mint egy átlagos szakgimnáziumnak. Az állami tankönyvek minősége ugyanakkor alaposan megkérdőjelezhető, az elmúlt években számtalan hibára és szakmaiatlan megoldásra derült fény az állami tankönyvekben. Fontos megjegyezni azt is, hogy az állami tankönyvek ingyenességét is látszatként kezelik szakmabeliek: egyrészt az előállítás adóforintokba kerül, a létrejött minőség pedig legtöbbször nem hozza az elvárásokat.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.