Eltűnhet az önálló fizika és kémia óra az iskolákból

Unyatyinszki György
2018. augusztus 29. szerda, 07:23
Elkészülhetett az új Nemzeti Alaptanterv, ami kényszerű változtatásokat is hozhat.

Várhatóan a tanévnyitón beszél majd Kásler Miklós miniszter az új alaptantervről, aminek elkészülhetett az első változata – értesült a hvg.hu. A dokumentumot addig is "hétpecsétes titokként" kezelnék, szemlátomást sikertelenül.

 

A kiszivárgott információk szerint több kényszerű változtatásra is sor kerülne az alaptantervben. Ennek egyik legfőbb oka a tanárhiány, 2-3 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Bár ez EU-ban egyre elterjedtebb a 9. osztályig tartó általános iskolai oktatás, az említett probléma miatt ez hazánkban nem lesz bevezethető. A tanárhiány közismerten főleg a természettudományos tantárgyakat érinti, részben ennek hatására

 

általános iskolában teljesen eltűnhet az önálló kémia és fizika oktatása.

 

A tantárgyakat általános iskola felső tagozatában összevonják, ötödik-hatodikban "természetismeretként", hetedik-nyolcadikban "természettudományként" tervezik tanítani. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a természettudományos összefüggéseket egyre elterjedtebb módon összevontan tanítják a nyugati országokban, egyelőre kérdéses azonban, hogy csak a tanárhiány enyhítésére, vagy egy új alapokra helyezett oktatásról van-e az új alaptantervben.

 

Fontos változás lehet, hogy felülvizsgálják a 100 fő alatti, főleg kistelepülések iskoláinak működtetését.

 

A hvg.hu arról ír, hogy a kormány tartaná magát ahhoz, hogy már a 2019/2020-as tanévben az új alaptanterv szerint kezdődjön a tanítás, noha még annak társadalmi vitáját – ha azt komolyan veszi a kormány – még le kellen futtatni. Hozzáteszik, szakemberek szerint várhatóan csúszhat a bevezetése.

 

Korábban bemutattuk, hogy az alaptanterv késése, az információk visszatartása ellehetetlenítheti a magán tankönyvkiadókat. A részletekről itt olvashattok:

 

 

Az új alaptantervvel végezhetik ki a nem állami tankönyveket

Könnyen előfordulhat, hogy az új alaptanterv bevezetésével végleg kiszorulhatnak a nem állami könyvek az iskolákból - értesült kiadói és szerzői forrásokból az Ugytudjuk.hu. Bár már javában tart az új nemzeti alaptanterv előkészítése, az államtól független tankönyvírókhoz és kiadókhoz a várható változásokról minimális, többnyire csak a sajtóban megjelenő információk jutnak el, míg az új állami tankönyvek előkészítői ennél lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak.

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás