10 érdekesség, amit nem tudtál a Tenetről

Székely Zoárd 2020-10-16 20:15:00
Hátralépésben előre!

Ha készült olyan film idén, amiről még hónapokkal a bemutató után is érdemes beszélni, akkor az minden kétséget kizáróan a Tenet. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez lett Christopher Nolan legmegosztóbb műve - még szerkesztőségünkön belül sincs teljes egyetértés a filmmel kapcsolatban.

abtlúm a azssiV

Szerencsére a héten az Agora Savaria Filmszínház kínálatában még megtekintheti a közönség, éppen ezért egy kis kedvcsináló gyanánt összegyűjtöttünk néhány érdekességet a filmmel kapcsolatban:

1. A film zeneszerzője, Ludwig Göransson eredetileg élőben, egy komplett szimfonikus zenekarral szeretett volna dolgozni, ám Amerikában pont abban az időben vezették be a legszigorúbb korlátozásokat a koronavírus miatt. Szerencsére sikerült kiküszöbölni a problémát: a zenészek egyenként, saját otthonaikban rögzítették a felvételeket.

2. A már-már kultikus jelzővel ellátott autós hajsza jeleneteinek forgatása 3 héten keresztül tartott Tallinnban. Ezalatt az idő alatt a stáb lezárta egy hatsávos autópálya 8 kilométeres szakaszát, majd felvették, ahogy előre, majd visszafelé zajlik maga az üldözés.

3. A színészek későbbi interjúi alapján kiderült, milyen szigorú biztonsági intézkedések között ismerkedtek meg a film szinopszisával. Robert Pattinson az USA Today napilapnak elárulta, hogy kizárólag a Warner Bros. stúdiójának egy zárt irodájában tanulhatta a szövegét, akárcsak a főszereplő, John David Washinton, aki elmondása szerint első alkalommal bő 5 órán keresztül álmélkodott a leíráson. Eközben Michael Caine, aki közeli barátja a rendező Christopher Nolannek, még el sem olvashatta a teljes forgatókönyvet. Caine később bevallotta, hogy fogalma nem volt, miről szól valójában a film, mivel csak forgatás előtt kapta kézhez a saját változatát.

4. A Tenet a maga 2 és fél órás hosszával kevesebb vizuális effektet (VFX) tartalmaz, mint egy átlag romantikus vígjáték. Míg Nolan korábbi filmjei sem mutattak kiugró számokat ezen a téren - A sötét lovag 650, az Eredet durván 500, a Dunkirk pedig 429 VFX-el feljavított jelenettel büszkélkedik -, a Tenetnél ez a szám mindössze 280.

5. Ugyan John David Washington állóképessége jobb, mint egy átlagos színészé - annyira irgalmatlan tempóban zajlott a forgatás, hogy az akciójelenetek után 1 hónapig képtelen volt rávenni magát a futásra. Egy nyilatkozatban azt is hangsúlyozta: „Voltak olyan napok, amikor nem bírtam felkelni az ágyból.”

6. A szemfüles nézők kiszúrhatták, hogy a film kezdetén feltűnő Warner Bros. és Syncopy logók árnyéka piros és kék színekben pompázik. Ez egy apró utalás a Doppler-effektusra, ami lényegében a hullám frekvenciájában és ezzel együtt hullámhosszában megjelenő változás. A fénynél a jelenséget vöröseltolódásnak (távolodáskor) illetve kékeltolódásnak (közeledéskor) nevezzük – a filmben a normális és az invertált időfolyam mutatja be az effektust. Nem véletlen, hogy szintén ezekkel a színekkel különböztették meg a katonákat abban a bizonyos jelenetben.

7. A rendező és Göransson ötlete alapján a filmzene bizonyos szólamai alá keverték Nolan levegővételét. Ez egy főhajtás lehet Nolan egyik kedvenc rendezője, Stanley Kubrick felé, aki szintén rögzítette saját légzését a 2001: Űrodüsszeia egyik jelenetéhez.

8. Az étteremben Sir Michael Crosby (Michael Caine) felveti a Főhösnek (John David Washington), hogy tudna neki szabót ajánlani. Ez is egy lehetséges hivatkozás a Kingsman: A titkos szolgálat (2014) című filmre, amiben Caine egy szabóságban rejtőző kémügynökség vezetőjét alakítja.

9. Azon kívül, hogy a kaszkadőrmutatványokat visszafelé is végre kellett hajtani, a főbb szereplőknek konkrétan meg kellett tanulniuk ellenkező irányban beszélni. Mind közül valószínűleg Kenneth Branagh kapta a legnagyobb kihívást, elvégre neki muszáj volt orosz akcentussal gyakorolnia.

10. A végső csatajelenet elképesztő komplexitása mellett könnyen elsuhan a figyelmünk amellett, hogy a katonák kettéosztott csoportjának egyaránt 10-10 perce van a küldetés teljesítéséhez. A tíz (angolul ten) előre- és visszafelé leírva kiadja a film címét: Tenet.

 

Ha valaki eddig lemaradt volna róla, vagy szeretné újrázni a filmet, a jegyfoglalas.savariamozi.hu oldalon lehet jegyet foglalni!

- Szponzorált tartalmat olvastál! -

 

Fotó: imdB

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában: