Veszélyhelyzet után válsághelyzet: hogyan változik az életünk?

Vágvölgyi Bálint 2020-06-24 14:08:00
A TASZ szerint a rendkívüli jogrend ugyan véget ért, de mi nem pihenünk, mert az élet nem tért vissza a járvány előtt megszokott rendbe.

A koronavírus miatt kihirdetett rendkívüli jogrend alatt meghozott szabályok és intézkedések sokszor a legkevésbé sem voltak átláthatók és egyértelműek – több mint kétezer alkalommal kértetek tőlünk jogsegélyt és 240 000-szer nyitottátok meg folyamatosan frissített tájékoztató oldalunkat, ahol megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. A rendkívüli jogrend ugyan véget ért, de mi nem pihenünk, mert az élet nem tért vissza a járvány előtt megszokott rendbe – írja a TASZ.

Június 18-án lefújták a veszélyhelyzetet, de egészségügyi válsághelyzetet léptettek életbe. Vagyis az enyhítések mellett maradtak különleges szabályok – ezekről továbbra is olvashattok a tasz.hu/koronavirus oldalon, megerősített jogsegélyszolgálatunk is várja a kérdéseiteket.

Kijárási korlátozások már nincsenek és számos ponton szabadabbá válik az életünk: járhatunk moziba, kinyitnak a könyvtárak és ötszáz főig rendezvényeket, koncerteket is lehet tartani – akár zárt helyszínen is. A 65 éven felüliek nem túl népszerű bevásárlási idősávja megszűnt: kortól függetlenül egész nap lehet boltba, gyógyszertárba menni.

A maszkviselés (vagy legalábbis az arc eltakarása akár sállal vagy kendővel) viszont kötelező egyes esetekben: viselni kell a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, a vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben pedig az eladóknak. A hatévesnél kisebb gyerekre nem kell maszkot adni.

Az országhatárt újra át lehet lépni, és ha uniós államból vagy Szerbiából térünk haza, karanténba sem kell vonulnunk. Javasoljuk, hogy mielőtt külföldre utaznál, tájékozódj a Külügyminisztérium honlapján a célországra vonatkozó aktuális tudnivalókról.

Vannak esetek, amikor továbbra is elrendelnek karantént – ilyen például, ha valaki megbetegedett a koronavírustól, de az állapota nem indokolja a kórházi kezelést. A rendőri ellenőrzést mobilapplikációval is kiválthatjuk, amely szelfik készítésével és a helyadataink továbbításával igazolja, hogy nem szegtük meg a szabályokat.

A bölcsődék, óvodák nyitva lehetnek; az iskolákban viszont már elkezdődött a nyári szünet, bár június 26-ig még kell felügyeletet biztosítani annak, aki kéri. Mehetnek viszont a gyerekek nyári táborba, akár ott alvással is – a táboroztatásra eleve szigorú szabályok vannak, így a koronavírus miatt nem szabtak külön feltételeket.

A veszélyhelyzetre vonatkozó munkajogi szabályok július elsejéig érvényesek, utána a korábbi szabályok állnak vissza. Július másodikától a rendszeres otthoni munkavégzés, vagyis a home office már csak távmunkaszerződéssel lehetséges!

Az egészségügyi dolgozók, orvosok munkáját most az egészségügyi válsághelyzet szabályai határozzák meg. Továbbra is megvan a lehetőség arra, hogy az egészségügyi dolgozókat kirendeljék, vagyis olyan egészségügyi intézményben kötelezzék munkavégzésre, amely a válsághelyzet felszámolásában vesz részt. A rájuk vonatkozó külföldre utazási tilalom azonban megszűnt.

A TASZ számos információt gyűjtött még össze tájékoztató oldalukon egyebek mellett a karantén részletes szabályairól vagy a szülőkre, szociális területen dolgozókra, fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó tudnivalókról.

Címlapfotó: Pivarnyik Balázs / TASZ

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.