Matolcsyék elvennék a gyermektelenek nyugdíjának 40 százalékát?

ugytudjuk.hu
2019. március 11. hétfő, 13:29

A kormánytól messze nem független jegybank egyik versenyképességi javaslata, hogy az induló nyugdíj mértéke függjön a született gyermekek számától - idézett egy az Élet és Irodalomból egy nyugdíjszakértőt a hvg.hu.

 

A lényege az lenne, hogy a kétgyermekeseknek maradna a mostani nyugdíjszámítás, majd plusz, illetve hiányzó gyermekenként 20 %-ot adnának hozzá, vagy vonnának el.

 

Magyarul akinek nincs családja, aki támogathatná idős korában, abba még az állam is belerúg egy szépet.

 

Meddő vagy? Meleg? Esetleg nem vagy elég szerencsés, hogy párt találj, akivel családot alapíts? Tetszettél volna szaporodni, az államra ne számíts!

 

Arra van precedens, hogy bónusz jár három gyermek után (például Franciaországban), de olyan, hogy büntesssék azt, akinek nincs gyermeke, az példa nélküli. Simonovits András nyugdíjszakértő szerint ez a Rákosi-rendszer gyermektelenségi adójára emlékeztet.

 

Több kérdést is felvetett, elsők közt emlegetve, hogy a nyugdíjreformmal miért a Nemzeti Bank foglalkozik a pénzügyminisztérium helyett?

 

A hvg.hu cikkére később reagált az MNB, azt állítva, semmilyen formában nem került szóba az induló nyugdíjak kapcsán a 40 százalékos levonásos állítás. Bővebben itt olvasható.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás