15 milliárd forintot költött el a szombathelyi Falco-gyár, hogy kevesebb legyen a por és a zaj

Farkas Bazsi 2019-02-11 20:22:00
Átláthatóvá teszi működését az üzem.

Gyárbejárásra invitálta ma a sajtót és a város vezetői a szombathelyu Falco-gyár. Volt mit mutatni az üzem ugyanis már próbeüzemben teszteli a 2017 januárjától épített UTWS technológiát. 

Maga az UTWS egy károsanyag újrahasznosító technológia, ami a gyár prezentációja szerint a világ jelenlegi legmodernebbje. Ezt szemléltetve a gyár egy mérési eredményt is mutatott. 

Míg korábban 50 milligram port és 20 milligram formaldehid kibocsájtást mértek a P127-es, vagyis a nagy kéményben, addig ez az érték most 0,1 milligram a por, és 0,4 milligram a formaldehid esetében. Ezt egyébként a kéménybe beépített mérők, 15 másodpercenkénti mérési eredményeinek átlagából kapják a szakemberek.  

2019 novemberétől a megengedett érték 10,10 milligram lesz.

Kiderült, miért terítette be a szombathelyi Pick-telepet a forgácseső

Vágvölgyi Bálint Még két hete borította be a Falco-gyár környéket a fűrészpor. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője még január 14-én "Mi okozta a szombathelyi környezetszennyezést?"- címmel küldött kérdéseket Dr. Nagy István agrárminiszternek. Ungár azután kereste meg a minisztert, hogy január 13-án reggel vastagon állt a fűrészporszerű anyag Szombathely keleti városrészében, autókat befedve és kerteket elborítva.

Az UTWS technológiára most 15 milliárd forintot költött el a Falco, amely 2007-ben csatlakozott a Kromospan csoporthoz. Ez idő alatt 50 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. 

 
Az UTWS technológia kiépítésére nem kevés acélt használt fel a cég. Összesen 3500 tonna fém, vagyis nagyjából 2000 autó súlya került beépítésre. 

A technológia kiépítésével párhuzamosan egy új zajvédő fal is megépült, ami 38 méter magas, és 1000 négyzetméter felületet fog le.

A gyár szakemberei azt is hangsúlyozták, hogy a Falco 2018-ban az megkapta az Energiatudatos vállalat címet. 

A gyár környékén lakók korábban a szagra és a zajra is panaszkodtak. Az ismertetőben a gyár most az állította, hogy a mostani technológiával megszűnik a kékes aeroszol kibocsátás (ez az, ami az itt lakók szerint a torkot és a szemet is marni szokta), és megszűnik a szag hatás is.

A zajt még most is folyamatosan mérik. Ahol pedig azt veszik észre, hogy további zajvédőket kell építeni, ott megteszik.

A gyár átláthatóvá akarja tenni a működését. Így az üzem kibocsátásának mérési eredményeit a cég honlapján folyamatosan közzéteszi. (A jobb felső sarokban a kis gyár ikonra kattintva lehet lehívni.)

A Falcoban 0-24-ben az év 365 napján megy a termelés, a gyár 300 embernek ad munkát. AZ UTWS technológia kiépítése óta 2018 szeptemberétől próbaüzemben folyik a termelés, március 10-től azonban már a rendes üzemi körülmények között gyártanak.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.