László Győző: Ez nem a pártpolitikáról kell, hogy szóljon. Most az a kérdés, hogy ki lesz a legjobb gondnoka a Derkovits-városrésznek!

Farkas Bazsi 2018-08-22 06:30:00

László Győző, ügyvéd, a harmincas éveiben jár, két gyermek apja. Ő az, aki magára vállalta a feladatot és a Jobbik kivételével minden ellenzéki politikai párt támogatását élvezve indul el az Éljen Szombathely! színeiben abban a körzetben, ahol korábban 16 éven keresztül Czeglédy Csaba volt önkormányzati képviselő.

Czeglédyt tavaly júniusban tartóztatta le a NAV, és bár vádat azóta sem sikerül emelni ellene, továbbra is előzetes letartóztatásban tartják. Mivel egy éve nem jelent meg a szombathelyi közgyűlésben, mandátuma így a helyi szabályok miatt megszűnt. Most időközi választást írtak ki, október 14-én kell döntenie a Derkovits-városrészben lakóknak, hogy ki képviselje őket a testületben közel egy évig. Jövőre tartják ugyanis a rendes önkormányzati választásokat az országban. 

László Győzővel beszélgettünk. 

Lehet sokaknak ismeretlen a neve politikusként. Hogy került egyáltalán képbe?

2014 óta vagyok tagja az Éljen Szombathely! delegáltjaként a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának, így mondhatom, hogy eddig is részese voltam a városi közügyeknek, hiszen egy-egy közgyűlési előterjesztést csak úgy kaphat meg a testület, ha előtte a bizottság megtárgyalta. Jobbára eddig is aktív részese voltam a választásoknak, bár igaz, eddig mint választási bizottsági delegált. 

Mi vesz rá arra valakit, hogy a mostani magyarországi helyzetben, akár csak egy önkormányzati képviselői posztért is elinduljon ellenzéki színekben?

Nagyon tudom azt remélni, hogy ez nem pártpolitikai kérdés, hanem annak a kérdése, hogy az ember akar-e tenni a városáért, a lakóközösségért. Én a Rohonci út 9-ben születtem, a Derkovitson nőttem fel, ismerem a környéket, annak minden problémáját. Elkezdtem végigjárni a körzetet, beszélgettem az ott élőkkel, sokan még most is ismerősök, vagy én voltam nekik az. Mondjuk ehhez az is hozzájárulhatott, hogy édesapám is volt a körzet képviselője.

Aztán meg Czeglédy Csaba vette át tőle a munkát, 16 évig vitte a Derkovits ügyes bajos dolgait. Ő tudja, hogy most ön próbál a helyébe lépni?

Csabával barátok vagyunk nagyon hosszú ideje. Természetesen tudja, hogy én indultam el a körzetében. Azt gondolom, hogy az ő és édesapám munkája példaértékű. Itt most tényleg arról van szó, hogy ki lesz ennek a városrésznek a legjobb gondnoka. Le lesz-e festve a pad, rendben van-e a játszótér, ki lesz-e takarítva az esővízcsatorna, lesznek-e járható járdák?

Ismerje meg az embert, aki előtt kezet fog Hende Csaba és Puskás Tivadar

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása miatt idén októberben időközi választást írnak ki az képviselő körzetére. A baloldal már hetekkel ezelőtt bemutatta jelöltjét, László Győző személyben. Bár eddig is lehetett tudni, hiszen Fidesz közeli források már egy jó ideje tényként kezelik, hogy a kormánypárt jelöltje a Vas Megyei Levéltár igazgatója Melega Miklós, most hivatalosan is megerősítést kapott az információ.

Ha már a konkrét feladatoknál tartunk, mikről tud?

Látni a körzeten, hogy egy éve nincs igazán gazdája. Rendbe kell tenni a környéket, de mondok egészen konkrét feladatokat is. Gyerekkorom óta járok a Domus-üzletházba. Ugyanazok a lámpatestek, a burkolatok most is, mint gyerekkoromban voltak. Az épületet fel kell újítani. A Derkovitson is jelentkeznek a parkolási problémák, parkolót kell létesíteni és tenni kell a közbiztonságért. A programomban szerepel a Derkovits-városőrség felállítása és a kamerarendszer kiépítése is.

Nemrég adták át a felújított kerékpárutat a Perint-parton, elkészült a bekerített kutyafuttató a buszfordulónál, azért voltak itt beruházások. 

Igen, ezeket a korábbi képviselő Czeglédy Csaba harcolta ki és vitte végig. Ezért is mondtam, hogy az ő munkája példaértékű. De azt hiszem az Éljen Szombathely! mindegyik képviselője kihúzhatja magát. Csak hogy közeli példákat említsek, Horváth Attila az oladi körzetben, Horváth Soma pedig a Derkovits északi részén teszi kiválóan a dolgát. 

Beszéljünk ennek az időközi választásnak a súlyáról. Sokan úgy vélik, hogy ez egyfajta prognózis lehet a jövő évre. Tényleg ekkora ennek a súlya?

Nem hiszem, hogy ez tényleg erről szólna. Ebben a körzetben rendre balos jelölt győzött, ami azt mutatja, hogy az itt lakók meg voltak, meg vannak elégedve az elvégzett munkával. Én ezt a munkát szeretném most folytatni. Nem tartom véletlennek, hogy 2014-ben amikor a parlamenti választásokon leszerepelt a baloldal, helyben 14 körzetből 7-et nyert az Éljen Szombathely! 

Senki nem vízionált még migránsokat az ön esetleges győzelme után?

Nem, még csak szóba sem került hasonló, és azt hiszem, jól is van ez így. Egyrészt természetesen erről szó sincs, másrészt meg itt tényleg arról van szó, hogy van-e, akihez az itt lakók fordulni tudnak, aki nem csak ötévente teszi tiszteletét a körzetben, akkor is egy plakátról lenézve. 

Egy nénitől kaptam olyan kritikát, hogy én olyan jóravaló fiúnak látszom, hogy keveredhettem ilyen rossz társaságba. De szinte ez volt az egyetlen mondjuk így, negatív kritika. Amúgy meg ha kritikát kapok, és van alapja, azzal sincsen semmi baj. A demokrácia pont arról szól, hogy mindenki elmondhassa és képviselhesse a saját nézeteit. Én bátran merem mondani, hogy a mostani Fidesz frakcióban is van olyan politikus, aki tenni akar a városért. Sajnálatos módon sokszor belenyúl ebbe a központi akarat.

Mondta már, hogy ön szerint nem a pártpolitikáról szól ez a választás, ám mégis megvalósult az, ami tavasszal nem: ellenzéki összefogás. Ez a jövőre is szól?

Azt nem tudom megmondani, hogy az összefogás mennyire szól a jövőnek. Ezeknek a pártoknak vállalható a személyem, vállalható a programom, én pedig tudom képviselni az ő értékrendjüket.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.