Csernobilból származó vízzel és gabonával készül a világ legújabb kézműves vodkája

Fehér Buda 2019-08-08 10:54:00
A készítők szerint nem radioaktív.

Egy Atomikra keresztelt új vodkamárka jelent meg nemrég a piacon, írja a BBC. Az új márka azonban még  azoknál is meghökkentőbb, amelyek üvegében halott skorpiókat dugdosnak, az Atomik ugyanis Csernobilból származó vízzel és rozzsal készül.

A vodka ötletével Jim Smith, a portsmouthi egyetem egyik professzora jött elő. A készítők között mindenki évek óta a csernobili lezárt zónában dolgozott és kutatott, főleg az érdekelte őket, hogy miként gyógyítja magát a föld az 1986-os katasztrófa közelében. 



A csernobili lezárt zóna.

Ekkor gondolták úgy, hogy a lezárt zónában rozst kezdenek termeszteni, majd a gabonát olyan vízzel párolják le, ami szintén az atomreaktor közeléből származik. Smith professzor szerint azonban nincs ok a pánikra, a vodkájuk egyáltalán nem radioaktív. Szerinte a lepárlás során ugyanis mindenfajta szennyeződés hátramarad. A felhasznált vizet is desztillálták, ezzel pedig az elmondásuk szerint jóval az elfogadható határérték alá került a vodka radioaktivitása.

A professzor állításait a southamptoni egyetem is megerősítette, az egyetem laborjával mérték, hogy sugárzik-e a vodka, de végül nem találtak semmit. Dr. Gennady Laptev, a vodkát készítő Chernobyl Spirit Company egyik alapítótagja szerint a pia rámutatott arra, hogy miként lehet majd a jövőben hasznosítani a radioaktivitástól szennyezett területeket. Szerinte a rozs és a víz enyhén sugárzik, amikor kihozzák őket a lezárt zónából, de a lepárlással megoldódik minden probléma.

Smith professzor azt mondja, direkt azért választották a vodkát az első terméküknek, mert tudták, hogy így tesztelhetik a lepárlás sikerességét. A bevételek egy részéből majd a Csernobil körül élő közösségeket támogatják. Smith lassan már harminc éve dolgozik a lezárt zóna körül, szerinte megdöbbentő, hogy a közelben élőket még mindig sújtja az atomkatasztrófa. Az itt élőknek ugyanis nincs munkájuk, nem engedhetik meg maguknak, hogy rendes étrenden éljenek. Hiába kezd megtisztulni a föld, az emberek még mindig szenvednek.



Narodichi városkában, Csernobil közvetlen közelében még mindig nehéz az élet. Fotó: BBC

Magáról a vodka ízéről azt mondják, hogy sokkal gyümölcsösebb, mint az eredeti vodkák, még mindig érezni a rozs ízét a végtermékben. Az Atomikból egyelőre eddig egyetlen üveg készült el, Smith és társai az év végéig 500 üveggel akarnak legyártani belőle. Az Atomikot végül először a Csernobilba látogató turistáknak kezdik árulni, szóval még kell néhány év, amíg a boltok polcain is megjelenhet a szesz.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.