9 millió euróért vásárolt fürdőt a magyar állam Szlovéniában

ugytudjuk.hu 2020-02-15 21:17:00
A szomszédban természetesen labdarúgó akadémia is épül majd.

Euró milliókért vásárol be a környező – és távolabbi - országokban a magyar állam, a hozzá köthető cégek révén. Van, ahol focicsapatot vesz, máshol stadiont épít, de futja templomfelújításra, csirkefarm létesítésre is. Legújabban egy turisztikai létesítményt vettek meg Szlovéniában. Az ügylet 9 millió eurót (3,5 milliárd ft) hoz a szlovéneknek.

Még tavaly adta hírül a Lendván megjelenő, magyar nyelvű Népújság, hogy másfél éves tárgyalások után egy magyar állami cég megveszi a veszteséges Lendvai Terme turisztikai komplexumot. Az ügylet a miskolci Comitatus Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. és a lendvai Sava Turizem Társaság között jött létre. A szlovén-magyar ügyletről nem szivárogtak ki részletek. Néhány szlovén lap szerint több szlovéniai pártnak nem tetszett a tervezett üzlet, „magyar expanzióról" beszéltek. Ennek ellenére a szlovén cég leányvállalatot alapított a termálvíz-kitermelés koncessziós jogának átvitele érdekében. Így már termőre fordultak a tárgyalások, bár rejtett hibák is kiderültek. Az energetika szanálás költségét például 2,4 millió euróra becsülték, ez elvileg csökkenthette volna a már akkor 9 millió euróra taksált vételárat.

Muravidék is kapott a kormányzati pénzből

ugytudjuk.hu Lendva lett az egyik kedvelt célpont. Amint az ismert, milliárdokat költött eddig is a határon túli magyarok támogatására a kormány. Újvidéken a stadionépítők és egy futball csapat örülhetett, de jutott pénz Erdélybe, Felvidékre, Kárpátaljára is (a mexikói, afrikai támogatások más körbe tartoznak). Képbe került a Muravidék és fővárosa, Lendva is.

Az üzletről a muravidéki városban egyeztetett Zdravko Pocivalsek szakminiszter kollégájával, Palkovics László miniszterrel. Információk szerint a magyar fél megígérte, hogy a dolgozók többségét megtartja és az addig veszteséges létesítményt turisztikai célokra hasznosítva felfuttatja. Egy, a magyar fülnek sokatmondó mondat is elhangzott: a sportturizmust is megcélozva...

A Népújság a február 6-ai számában már tényként közli a magyar bevásárlást. Ezek szerint a miskolci állami cég tulajdonába került a komplexum, mégpedig 9 millió euróért. Az újonnan megalakult Lendvai Terme Kft. vagyona magában foglalja a Lipa szállodát, a szabadtéri medencéket, a kempinget, a Lipov gaj apartmanfalut és egy telket. „Mindezek tőszomszédságában a labdarúgó akadémia sportobjektumai épülnek fel a tervek szerint" – emeli ki a lap.  A tulajdonosváltás után a létesítményt továbbra is a szlovén Sava Turizem Rt igazgatja. Január 27-én viszont változás történ, az addigi igazgatót, Sredensek Helenát leváltották. Helyére Magyarországról Molnár Péter került. A távozó igazgató a Lipa szálloda vezetőjeként folytathatja.  Az elmúlt időszakban a magyar állam több száz millió forintért vásárolt ingatlant a kisvárosban, valamint hozzá járult több ingatlan felújításához is.  

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.