Gödi civilek közölték a Révai igazgatójával azt, amit még ő sem tudott a magyar akkumulátorgyárakról

Pintér Bence 2022-11-26 07:01:00
Nyílt levelet kapott Gödről Horváth Péter, miután a GyőrPlusz műsorában azt mondta, nem tud róla, hogy gondot okoztak volna akkumulátorgyárak.

A hét elején beszámoltunk a győri önkormányzatoi média, a GyőrPlusz új beszélgetős műsorából, amelynek első részében ifj. Knézy Jenő műsorvezető az Ipari Park bővítéséről beszélgetett Koloszár Tamással, az Autós Nagykoalíció lapja, az Audi főtámogatásával működő Autószektor főszerkesztőjével, illetve Bakos-Kiss Gáborral, a Győri Nemzeti Színház igazgatójával, és Horváth Péterrel, a Révai Miklós Gimnázium igazgatójával, aki egyben a Nemzeti Pedagóguskar elnöke is.

Ebben a műsorban mondta azt Horváth Péter, hogy nem tudja, hogy volt-e probléma, szennyezés, baleset akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, erről nincs információja,

és bár a műsor felvezetője többek között fontos tényfeltáró beszélgetésként aposztrofálja a Nyakkendő nélkült, erre a műsorvezető vagy a vendégek részéről sem érkezett semmi reakció, pedig az ezzel kapcsolatos tények nem titkosak, elég csak Gödig menni.

A gödi civilek ennek megfelelően egy nyílt levélben reagáltak a műsorban elhangzottakra, amely szerkesztőségünkhöz is eljutott. A levél érdemi része így indul: „Minthogy Gödön működik Magyarország, sőt Európa jelenleg legnagyobb akkumulátorgyára, engedje meg, hogy néhány fontos tényt megosszak Önnel.”

Ezután így folytatják:

„A gödi Samsung-gyár tizenhét alkalommal kapott bírságot, többek közt a környezetvédelmi, biztonsági és munkavédelmi előírások megsértése miatt. A büntetésekről szóló határozatokban a zajszennyezéstől a rákkeltő anyagokkal történt súlyos veszélyeztetésen át a tűzvédelmi és iparbiztonsági szabályok megsértéséig számos indok szerepel. 

Minthogy dokumentumokkal igazolható tényekről van szó, a cég maga is elismeri az elkövetett környezetvédelmi és a biztonsági vétségeket. Ez azonban nem könnyíti meg a gödi polgárok életét. Ráadásul javulás évek óta nincs: a zajszennyezés fokozódik, a balesetek száma pedig a gyár folyamatos bővülésével együtt növekszik. Mindezt csak tetézte, hogy a gödi kutak vizében az akkumulátor-gyártásánál használt mérgező oldószer volt kimutatható.

Egy méltán jó hírű gimnázium igazgatójaként és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökeként Önnek nagy felelőssége van abban, hogy valós információkat osszon meg diákjaival és a közvéleménnyel. Ebben mi örömmel segítünk: készséggel adunk további tájékoztatást, sőt, szívesen vendégül látjuk Önt és a győri diákokat személyes tapasztalatszerzés céljából. 

Így megismerhetik, hogy miként vált a Dunakanyar egyik gyöngyszeme, szeretett kertvárosunk egy veszélyekkel fenyegető, dübörgő iparvárossá, és miként lehetetlenítette el békés gödi családok korábban nyugodt életét.”

A levél azzal zárul, hogy a Horváth Péter által idézett Csokonai-verssorok kapcsán a gödi civilek megjegyzik: azt szeretnék, ha nem fosztanák meg őket egyéni érdekek miatt közös természeti értékeinktől: az éltető levegőtől, a város környéki erdőktől és a tiszta víztől. 

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.