Nappali fényesség sötétedés után - Úgy tűnik, a szombathelyi focipályákon nyoma sincs a rezsidémonnak

Farkas Bazsi 2022-11-18 10:39:07
Míg az önkormányzatok a közvilágítás akár teljes megszüntetése mellett is dönthetnek, az állami pénzen működő focipályákon villanyfényben edzenek a sportolók.

A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, ami lehetővé teszi a települési vezetőknek, hogy saját hatáskörben döntsenek arról, milyen módon üzemeltetik tovább a közvilágítást

Szombathely úgy döntött nem nyúl hozzá a közvilágításhoz, azonban az adventi ünnepi fények csupán este 11 óráig világítanak. 

Komló városvezetése ezzel szemben úgy döntött, hogy vállalják a 7-8 millió forintos költségét annak, hogy a városban csak minden második kandeláber adjon fényt. Így próbálnak spórolni.

A kormányzati vezetők közül a KDNP frakcióvezetője Simcskó István is hasonló spórolásról számolt be. A politikus kicsavarta a csillár minden második izzóját.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pedig két akváriumából szüntett meg egyet. Szerinte ugyanis az akváriumi nagyüzem rengeteg áramot fogyaszt, így aranyhalait az egyik barátjának kerti tavába szállította át.

Úgy tűnik a spóroláson egyelőre nem kell gondolkodnia Szombathely két labdarúgó utánpótlás műhelyének. Tegnap este jártuk végig a pályákat, és a Haladás Sportkomplexum valamint az Illés Labdarúgó Akadémia edzőpályáin is teljes üzemben világítottak a reflektoron.

Fotók: Farkas Bazsi

 

A Haladásnál ottjártunkkor azt látszott, hogy a két centerpályán, pályánként 10-20 gyerek tartózkodik, a harmadik kispályán pedig hasonlóan kis csoportban folyik a tréning.

Az Illés Akadémián is minden pályán világítottak a reflektorok. Hogy itt pontosan hányan edzettek, azt nem láttuk.

Mind a két létesítmény állami pénzből működik. Az Akadémia - mivel nemzeti sportstraégiailag kiemelt intézmény - közvetlenül a minisztériumtól kapja a működési támogatást. Ez az elmúlt két évben összesen 4 milliárd 692 millió 685 ezer 274 forintnyi közpénzt emésztett fel.

A Haladás VSE-nél kicsit bonyolultabb a helyzet. Korábban az egyesület is állami támogatást kapott. Évente 300 millió forintot kaptak a központi költségvetésből, amiből aztán kifizették a Sportkomplexum bérleti díját, vagyis fedezték a létesítmény fenntartását. A Sportkomplexumot már jelenleg közvetlenül az állam tartja fenn, hogy ebben a modellben a HVSE mikét fizet bérleti díjat és a pályák világítását így most ki fizeti ezt nem tudjuk. Éppen ezért kérdéseket küldtünk a Haladás VSE-nek, hogy megtudjuk mennyibe kerül a reflektorok üzemeltetése, és szükséges-e vagy egyáltalán gondolkodnak-e abban, hogy milyen módon tudnának spórolni.

Fotók: Farkas Bazsi

 

Hasonló kérdéseket küldtünk az Illés Akadémiának is. Amennyiben válaszokat kapunk, jelentkezni fogunk.

Az akadémiákon látott villanyfény azért is érdekes, mivel nemrég az NB I és az NB II csapatai közösen fordultak kéréssel az MLSZ felé annak érdekében, hogy a bajnoki találkozókon ne kelljen villanyfényben játszaniuk, ezzel is spórolva a büdzséjükön.

Tegnap egyébként körutazásunk során a Király Sportlétesítményhez is elautóztunk itt sötétek voltak a pályák. Talán nem véletlen. Ugyan a létesítmény összesen 5 milliárd forintnyi közpénzből épült meg, ám az üzemeltetést már a Király Sportegyesületnek, saját pénzből kell megoldania.

Úgy tűnik, hogy a pályák világításának kérdése nem csak szerkesztőséget érdekli. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdést nyújtott be, hogy érdeklődjön a témában.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.