Egy sorozat, amibe beleírták az ikertornyok felrobbantását

KORG . 2022-07-22 19:11:53
A Harmadik műszak máig televíziós etalonnak számít.

1999-ben debütált a Harmadik műszak (Third Watch) című amerikai sorozat. Pillanatok alatt tízmilliókat szegezett a képernyők elé. A (tömeges) internetes forradalom hajnalán vagyunk, már ott a kezekben az összecsukható mobil, de a mentőben URH-s telefon szolgál. 

De mégsem az izgalmas sztorik tették naggyá a műszakot, hanem a történelem.

John Wells és Edward Allen Bernero gondolt egy nagyot: mi lenne, ha közös filmet forgatnának a New York-i mentők, rendőrök és tűzoltók hétköznapjairól? De úgy, hogy az ne szépítse meg a valóságot és hagyja kifejlődni a negatív karaktereket is. 

Együtt a stáb és a barátságuk a sorozat után is kitartott

Az ötletet vette és a vállalkozásba betársult az egyik országos tévécsatorna, majd el is elkezdték a forgatást az „55-ös körzetben", a Brooklyn-i híd közelében.

Wells és Bernero belecsapott a lecsóba: alig telik el 20 perc az első epizódból és már égő házakat, közlekedési balesetben szörnyethalt embereket, valamit bűnözőket üldöző rendőröket, infúziót cipelő, vérrel fröcskölt mentőket látunk a képernyőn. Még ma is sokkoló.

Lett is nagy paláver, néhány vallási szekta követelte a letiltást, de a média is inkább a kifogásokat kereste. A valóban naturalisztikus jelenetek addig sorozatokban nem dívtak, ezért tabu törésnek számított a produkció (pár év és jön a Totál szívás, azaz  a Breaking Bad, amely aztán mindent felülír).

De mit lehet tenni, ha a valóság ilyen? Vagy még ilyenebb. A Harmadik műszakban embereket lőnek le, lopnak és csalnak, s néha rendőrökről is kiderül, hogy korrumpálhatók. 

A mentők nem egyszer csaknem az életüket adják az ismeretlen sérültért. „Néha volt olyan, hogy megköszönték az életmentést, de olyan is, hogy még a kocsiban lehánytak" hangzik el.

Igaz is: mit tart a társadalom azokról, akik a szerzett, vagy véletlen bajait gondozzák éjjel és nappal, három műszakban?

A 6 évadot és 132 epizódot megélt sorozat persze kitermelte hőseit. Sok néző elhitte, hogy amit a képernyőn lát, az maga a valóság. Így fordulhatott elő, hogy a John Sullivan őrmestert alakító színész-rendezőt, Skipp Sudduth-ot az év rendőrnek akarták választani és az ötletet még a Városháza is támogatta...

Sullivan őrmester, azaz Skipp Sudduth színész, aki több epizódot is rendezett

Hasonlóan járt a mentők vezetőjét alakító színész, Monte Parker (Doki) is, akitől ezrek kértek orvosi tanácsot. Igaz, ez más sorozatok esetében is előfordult, hogy csak a brazil sorozat hősnő, Isaura javára indított magyarországi gyűjtést említsük.

Aztán történt valami, ami szó szerint történelmi helyzetbe hozta a sorozatot.

Repülők csapódtak a New York-i ikertornyokba 2001. szeptember 11-én. Csaknem napra pontosan a sorozat elindulásnak 2. évfordulóján. És ha ott valakire szükség volt, az a rendőr-mentő-tűzoltó hármas. Ami ennek a produkciónak a lényege volt.

A ziccert nem lehetett kihagyni és nem is hagyták ki.

Nem Amerikában lennénk, ha nem az történt volna, ami. A soron lévő sztorikat levették a forgatásról, majd átütemezték. Három folytatást a tragédiának szenteltek: A hősök emlékei, Szeptember 10 és A tragédia után címmel.

Eladdig példátlan módon az egyik epizód „kibeszélt" a képernyőről.

A sorozat egyik sztárja, a fékezhetetlen Boscorelli őrmester (Jason Wiles)

Mivel nem a színészek, hanem a terrortámadás után segédkező, azt átélt és elszenvedett rendvédelmisek és mentők emlékeztek a történtekre. A sorozat-televíziózás történetében elsőként szakította meg a fikciós folyamot egy valós dokumentumfilm. 

Ezért számít különlegesnek máig a tévés szakmában a Harmadik műszak.

A sorozat 2005-ben ért véget, a Totál káosz című epizóddal. Kissé érthetetlen módon, mivel még bőven volt a cselekményben tartalék és a nézők sem fogytak el. Az utolsó epizódok egyfajta „váratlan sietségre" utalnak, de addigra már kitermelődtek a sorozatsztárok. 

Carlos Nieto mentő (Anthony Ruivivar), Boscorelli őrmester, a legproblémásabb, de legelszántabb zsaru (Jason Wiles). Vagy Faith Yokas rendőrnő, későbbi nyomozó (Molly Price) és Ty Davis (Coby Bell). Valamint a mexikói Maritza Cruz (Tia Texada) hadnagy, aki aztán a sorozat hősévé lép elő.

Doki, Yokas, Ty, Kim és Jimmy filmes karakterek

A sorozat megkapta az Emmy és ASCAP-díjakat, a televíziózás legrangosabb kitüntetéseit. Itthon nincs széles rajongói tábora, mert eltérően a Derrick, Colombo, Dallas, vagy a Rex felügyelő sorozatoktól csak egy adó jogosult sugározni, az RTL Klub. Ott viszont máig nagyon megy.

Érdekesség, hogy az internet tömeges elterjedésének hajnalán kezdték el forgatni, s mire befejezték, már megszokott volt a laptop is. Így a filmben meglepő és néha mulatságos nyomon követni a szereplők „tanulását" az új technológia mentén.

A műszakban remekelt a magyar szinkronstáb is. Az azóta ellehetetlenült, részint szétvert szakma egyik utolsó nagy fellobbanása volt ez. Még szójátékokra is futotta (kicsi Fész, mitől félsz? – kérdi Bosco társától, Faith Yokas-tól, kihasználva a fész nyelvi játékot).

A Harmadik műszak legfontosabb magyar hangjai Jakab Csaba, Takátsy Péter, Bozsó Péter, Csere Ágnes, Viczián Ottó, Koncz István/Koroknay Géza, Kisfalvy Krisztina, Lux Ádám és Balogh Anikó voltak. 

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.