Egy sorozat, amibe beleírták az ikertornyok felrobbantását

KORG . 2022-07-22 19:11:53
A Harmadik műszak máig televíziós etalonnak számít.

1999-ben debütált a Harmadik műszak (Third Watch) című amerikai sorozat. Pillanatok alatt tízmilliókat szegezett a képernyők elé. A (tömeges) internetes forradalom hajnalán vagyunk, már ott a kezekben az összecsukható mobil, de a mentőben URH-s telefon szolgál. 

De mégsem az izgalmas sztorik tették naggyá a műszakot, hanem a történelem.

John Wells és Edward Allen Bernero gondolt egy nagyot: mi lenne, ha közös filmet forgatnának a New York-i mentők, rendőrök és tűzoltók hétköznapjairól? De úgy, hogy az ne szépítse meg a valóságot és hagyja kifejlődni a negatív karaktereket is. 

Együtt a stáb és a barátságuk a sorozat után is kitartott

Az ötletet vette és a vállalkozásba betársult az egyik országos tévécsatorna, majd el is elkezdték a forgatást az „55-ös körzetben", a Brooklyn-i híd közelében.

Wells és Bernero belecsapott a lecsóba: alig telik el 20 perc az első epizódból és már égő házakat, közlekedési balesetben szörnyethalt embereket, valamit bűnözőket üldöző rendőröket, infúziót cipelő, vérrel fröcskölt mentőket látunk a képernyőn. Még ma is sokkoló.

Lett is nagy paláver, néhány vallási szekta követelte a letiltást, de a média is inkább a kifogásokat kereste. A valóban naturalisztikus jelenetek addig sorozatokban nem dívtak, ezért tabu törésnek számított a produkció (pár év és jön a Totál szívás, azaz  a Breaking Bad, amely aztán mindent felülír).

De mit lehet tenni, ha a valóság ilyen? Vagy még ilyenebb. A Harmadik műszakban embereket lőnek le, lopnak és csalnak, s néha rendőrökről is kiderül, hogy korrumpálhatók. 

A mentők nem egyszer csaknem az életüket adják az ismeretlen sérültért. „Néha volt olyan, hogy megköszönték az életmentést, de olyan is, hogy még a kocsiban lehánytak" hangzik el.

Igaz is: mit tart a társadalom azokról, akik a szerzett, vagy véletlen bajait gondozzák éjjel és nappal, három műszakban?

A 6 évadot és 132 epizódot megélt sorozat persze kitermelte hőseit. Sok néző elhitte, hogy amit a képernyőn lát, az maga a valóság. Így fordulhatott elő, hogy a John Sullivan őrmestert alakító színész-rendezőt, Skipp Sudduth-ot az év rendőrnek akarták választani és az ötletet még a Városháza is támogatta...

Sullivan őrmester, azaz Skipp Sudduth színész, aki több epizódot is rendezett

Hasonlóan járt a mentők vezetőjét alakító színész, Monte Parker (Doki) is, akitől ezrek kértek orvosi tanácsot. Igaz, ez más sorozatok esetében is előfordult, hogy csak a brazil sorozat hősnő, Isaura javára indított magyarországi gyűjtést említsük.

Aztán történt valami, ami szó szerint történelmi helyzetbe hozta a sorozatot.

Repülők csapódtak a New York-i ikertornyokba 2001. szeptember 11-én. Csaknem napra pontosan a sorozat elindulásnak 2. évfordulóján. És ha ott valakire szükség volt, az a rendőr-mentő-tűzoltó hármas. Ami ennek a produkciónak a lényege volt.

A ziccert nem lehetett kihagyni és nem is hagyták ki.

Nem Amerikában lennénk, ha nem az történt volna, ami. A soron lévő sztorikat levették a forgatásról, majd átütemezték. Három folytatást a tragédiának szenteltek: A hősök emlékei, Szeptember 10 és A tragédia után címmel.

Eladdig példátlan módon az egyik epizód „kibeszélt" a képernyőről.

A sorozat egyik sztárja, a fékezhetetlen Boscorelli őrmester (Jason Wiles)

Mivel nem a színészek, hanem a terrortámadás után segédkező, azt átélt és elszenvedett rendvédelmisek és mentők emlékeztek a történtekre. A sorozat-televíziózás történetében elsőként szakította meg a fikciós folyamot egy valós dokumentumfilm. 

Ezért számít különlegesnek máig a tévés szakmában a Harmadik műszak.

A sorozat 2005-ben ért véget, a Totál káosz című epizóddal. Kissé érthetetlen módon, mivel még bőven volt a cselekményben tartalék és a nézők sem fogytak el. Az utolsó epizódok egyfajta „váratlan sietségre" utalnak, de addigra már kitermelődtek a sorozatsztárok. 

Carlos Nieto mentő (Anthony Ruivivar), Boscorelli őrmester, a legproblémásabb, de legelszántabb zsaru (Jason Wiles). Vagy Faith Yokas rendőrnő, későbbi nyomozó (Molly Price) és Ty Davis (Coby Bell). Valamint a mexikói Maritza Cruz (Tia Texada) hadnagy, aki aztán a sorozat hősévé lép elő.

Doki, Yokas, Ty, Kim és Jimmy filmes karakterek

A sorozat megkapta az Emmy és ASCAP-díjakat, a televíziózás legrangosabb kitüntetéseit. Itthon nincs széles rajongói tábora, mert eltérően a Derrick, Colombo, Dallas, vagy a Rex felügyelő sorozatoktól csak egy adó jogosult sugározni, az RTL Klub. Ott viszont máig nagyon megy.

Érdekesség, hogy az internet tömeges elterjedésének hajnalán kezdték el forgatni, s mire befejezték, már megszokott volt a laptop is. Így a filmben meglepő és néha mulatságos nyomon követni a szereplők „tanulását" az új technológia mentén.

A műszakban remekelt a magyar szinkronstáb is. Az azóta ellehetetlenült, részint szétvert szakma egyik utolsó nagy fellobbanása volt ez. Még szójátékokra is futotta (kicsi Fész, mitől félsz? – kérdi Bosco társától, Faith Yokas-tól, kihasználva a fész nyelvi játékot).

A Harmadik műszak legfontosabb magyar hangjai Jakab Csaba, Takátsy Péter, Bozsó Péter, Csere Ágnes, Viczián Ottó, Koncz István/Koroknay Géza, Kisfalvy Krisztina, Lux Ádám és Balogh Anikó voltak. 

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.