Éles adok-kapokba ment át a Győr 2-es langyosnak ígérkező előválasztási vitája

Papp László Tamás 2021-09-17 11:08:09
Az MSZP-Párbeszéd és a Civil Bázis jelöltje is megkérdőjelezte a Márki-Zay Péter mozgalmának színeiben induló Balla Jenő ellenzéki elkötelezettségét, aki nem maradt adós a válasszal. Csattogtak a pengék, felizzottak a kedélyek rendesen.

Sok más körzettel ellentétben Győrben még van tétje az ellenzéki előválasztásnak, hiszen több párt több jelöltje versenyez majd egymással a helyi előválasztók felhatalmazásáért mindkét körzetben. A győri 2-es körzetben (Győr délnyugati része és az ebben az irányban fekvő települések) is így van ez, pedig sokak szerint itt biztos Fidesz-győzelem várható jövőre. Az Ugytudjuk segíteni akarja a győri előválasztók döntését, ezért szeretnénk alaposan bemutatni a jelölteket. S a vita meglepően izgalmasra sikeredett. Érdemes végigolvasni, mert a befejezésnél kóstolgatták egymást igazán a jelöltek.

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztunk az előválasztással, interjúsorozatban mutattuk be az előválasztás szereplőit, így a győri 2-es körzet jelöltségéért indulókat is. 

Interjú Juhász Istvánnal, ő az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, a Jobbik támogatásával indul.

Interjú Németh Eszterrel, a Civil Bázis jelöltjével.

Interjú Balla Jenővel, aki a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje.

Gasztonyi László, a DK jelöltjének bemutatkozása (akit az LMP és a Liberálisok is támogatnak) itt olvasható.

A négy jelöltségre pályázó ezúttal személyesen is összemérhette erejét a Győri Ipartestület Arany János utcai termében. (Ugyanott, ahol múlt héten az 1-es körzet vitája is zajlott.) Az eseményt ezúttal is portálunk főmunkatársa, Pintér Bence moderálta, elmondva: Gulyás Márton műsora, a Partizán sok helyen szervez előválasztási vitát, de e körzetben nem. Így kizárólag a portálunk által szervezett vita ad lehetőséget a jelöltek csatájára. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A megszólalások sorrendje ezúttal is sorsolás útján dőlt el. (Az eseményről készült videónk pedig itt található.)

A bemutatkozást felkonferálva a vitavezető kollégánk arra utalt: ez egy „mostoha" körzet, amelyet a fővárosi pártközpontok nem igazán tartanak nyerhetőnek.

Bemutatkozása során Balla Jenő azt mondta: ez valóban egy kettősséget magában hordozó, egyszerre városias és falusias körzet, de pont ezért ő az ideális jelölt, mert agrárcéges vállalkozóként nemcsak Győrben, de a falvakban is otthonosan mozog.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Gasztonyi László ügyvéd (aki praktizáló jogászként dolgozik, emellett több cégben is érdekelt) szintén azt hangsúlyozta: ez vegyes, heterogén terület, mely a Győrtől a 82-es úton át egészen a Bakonyig terjed.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Németh Eszter, aki úszásoktató, arról beszélt: civil aktivistaként számos kormányellenes megmozduláson vett részt, köztük a CEU és az SZFE melletti tüntetéseken, s bár a fővárosban él, tenni szeretne ezért a választókerületért.

Nem az számít, ki hol lakik, hanem az, mennyi időt tölt a helyen, amit képviselni akar

– tette hozzá.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Juhász István azt mondta: korábbi önkormányzati képviselőként is folyamatosan e terület ügyeivel foglalkozott. Szerinte ez az ország egyik legszebb tájegysége, amit például a szőlészet, a borászat támogatásával is lehetne fejleszteni. Az ő nevét pedig a helyi visszaélések, jogsértések leleplezőjeként is ismerhetik.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ezután a körzet közlekedési kérdései voltak terítéken: útkapacitás, tömegközlekedés, kerékpárutak.

Balla Jenő egy okos várost képzel el, ahol a közlekedési lámpák működését is újratervezik, de ez nem elég. Óriási dugók vannak, néha Abdáig áll a sor. Szitásdombot említve utalt rá, hogy szerinte, mivel Győrben nem lehetett építkezni a változtatási tilalom miatt, az építkezési vállalkozók a városon kívül hoznak létre lakóparkokat, de az ott élők is Győrbe jönnek dolgozni vagy tanulni, így a dugók továbbra is problémát jelentenek.

Ezért a vonat-, és buszközlekedést kell fejleszteni, illetve a bicikliutakat. Buszjáratokat üzemeltetni az iskolás gyerekeknek, hogy azokat ne autóval vigyék a tanításra, a falvakban pedig ipari üzemeket létesíteni, hogy Győrön kívül is legyen munkalehetőség.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Gasztonyi László úgy véli, komoly gond a lakótelepeken a parkolás, ezt zöldtetős mélygarázsokkal próbálná enyhíteni. Szükségesnek tartja a körforgalmi csomópontok, valamint az intelligens forgalomirányítás fejlesztését. Hogy a tényleges utasszámhoz igazítsák a közlekedést.

Nyúlról, Pannonhalmáról rengeteg ingázó jár Győrbe, nekik segítséget jelentene az elővárosi vasút. Illetve a Balaton felé vezető autóút fejlesztése. Amellett szerinte is lehetséges, hogy Győrön kívülre is települjenek munkahelyteremtő vállalkozások.

Németh Eszter szerint az ilyen témáknál rendszeresen elhangzik a P+R parkolás, az utak minőségének javítása, valamint a kötöttpályás közlekedés. De a villamosvonal kiépítése (ami az 1-es körzet vitáján is felmerült) szerinte a város szerkezete miatt nem életszerű, ennél még a metró építése is reálisabb volna. Állítása szerint autómegosztó applikációkkal is lehetne csökkenteni a forgalmi zsúfoltságot.

Log In or Sign Up to View

See posts, photos and more on Facebook.

A Győrön kívüli választókerületi térség modelltelepülésének Pannonhalmát tartja, ahol a pálinka, a bor, a levendula termelése fellendítette a helyi gazdaságot, ezt kéne támogatni más kistelepüléseken is. Uszodafejlesztéssel pedig az egészségturizmus, a rekreáció is a hely vonzerejét növelné. Lehetne itt is olyan rendezvényeknek helyet adó település, mint Kapolcs.

Juhász István azt mondta: az elővárosi vasúthoz ütemes menetrendre, illetve több megállóra lesz szükség. Marcalváros I-II területén a GYSEV és a MÁV vonalait összekötve létrejöhetne egy körjárat. Valamint a Győr-Veszprém, illetve a Győr-Pápa-Celldömölk vasútvonal fejlesztése is indokolt lenne.

Emellett ingyenessé kéne tenni a Győrt elkerülő utak használatát, így csökkentve az átmenő forgalmat. A falusi turizmus ösztönzésével lehetne szerinte a választókerülethez tartozó kistelepüléseken munkahelyeket teremteni. 

Így válaszolva meg a

Kell-e a Győr környéki falvakban munkahelyeket teremteni, vagy vigyünk be mindenkit Győrbe dolgozni?

kérdését. 

Országos témában szóba jött az adórendszer és családtámogatások:

Át kell-e alakítani ezeket, s ha igen, akkor hogyan?

Balla Jenő csökkentené a munkajövedelmek adóterhét, valamint az alapvető élelmiszerek ÁFÁ-ját. A kérdésre, hogy a csökkenő bevételt hogyan kompenzálná, azt felelte: így többen fognak dolgozni, ezért a bevétel is nő majd. A nagyon gazdagok, a milliárdosok viszont fizessenek több adót.

Úgy látja, a CSOK miatt nő a gyermekvállalási kedv, de nemcsak a nagycsaládosokat, a többgyerekeseket kell kiemelten támogatni, hanem arányosan az első gyereket vállalókat is, hisz ahol már van egy gyerek, ott lehet több is.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Németh Eszter vitába szállt ezzel, mondván: semmi bizonyíték rá, hogy a CSOK növelné a gyermekvállalási hajlandóságot, s ettől gyarapodna a népesség. Mint kifejtette: ő, mint 40 fölötti nő már kiszorult a rendszerből, nem is kaphatna ilyen támogatást. A CSOK pedig eladósítja a párokat. A közte és Balla közti vitába a műsorvezető is beleszólt. Pintér Bence szerint a győri anyakönyvi adatok szerint nőtt valamennyivel a születések száma, de ennek oka még nem egyértelmű.

Balla Jenőtől Németh Eszter kérdezte, tud-e olyan adatokról, amelyek alátámasztják az állítását. Balla konkrétan nem mondott ilyet, kitérőleg annyit ígért: összevadássza, s cikkben megírja ezeket az adatokat. Németh a progresszív, többkulcsos adórendszer híve, az ÁFÁ-t ugyancsak csökkentené. Úgy látja, a társasági adó jelenlegi szintje nem megfelelő, abba is bele kell nyúlni, a TAO-pénzek jelenlegi rendszere sincsen rendben.

Gasztonyi László hangsúlyozta: a CSOK megtartásra érdemes, de jelenleg a családok jelentős része nem tudja igénybe venni, s ezen változtatni kell. Összekapcsolná egy szociális lakásprogrammal, továbbá gátat szabna annak, hogy egyesek nyerészkedésre, befektetési célra használják a CSOK-ot.

A családi pótlékot differenciáltan emelné, a rászorult családoknál, például a gyereküket egyedül nevelőknél fokozottan. Meghagyná az egykulcsos adót, de módosítva: úgy, hogy a minimálbért keresők nulla százalékkal adózzanak, adómentesek lehessenek.

Fotó: Vágvölgyi Bálint


Juhász István sávos, progresszív SZJA-t, alapvető élelmiszerek terén ÁFA-csökkentést, Tiborcz-adót, az extra nyereség közterherrel sújtását, a családi pótlék megduplázását, a munkanélküli ellátás növelését ígérte. A CSOK-nál pedig garanciát arra, hogy többen vehessék igénybe azt.

Ezután jöttek elő a Fidesz öröksége, a NER hagyatéka, a jelenlegi rendszer ügyei:

Van-e szükség elszámoltatásra, és mi legyen ennek a módja?

Itt a győri strandberuházás, GYHG ügyében folyó vizsgálat is szóba került.

Juhász István szerint szükség van az elszámoltatásra, a börtönbüntetéstől a vagyonzárolásig mindent be kell vetni azokkal szemben, akiknek a bűnössége bebizonyosodik. Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez. Elmondása szerint a Modern Falu Programnak is vannak e tekintetben gyanús részei. 

Hogy kerülhet Győrasszonyfán egy orvosi lakás 300 millióba?

– tette fel a kérdést. (Győrasszonyfa önkormányzata egész pontosan 387 259 256 forintot költhet erre a célra.) Az útfejlesztések milyenségét is szóvá tette Juhász. Hogy egyértelműen látszik: az út mérete, szélessége csökkent.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Németh Eszter markáns ellenvéleményt fejtett ki az elszámoltatásról. Úgy látja, ez vágyvezérelt dolog, amivel az ellenzéki politikusok csak hergelik az embereket. Ebből pedig akár polgárháború is lehet. A Fidesz is elszámoltatást hirdetett, de abból se lett semmi, mert a politikai elit fonott kalácsként összefonódik. Tehát ő nagyon óvatosan bánna azzel a kérdéssel.

Ugyanakkor szerinte is vannak gyanús, kétes ügyek. Például az egyik bölcsődefelújítás kijött 100 millióból, a másik viszont 240 millióba került, holott az utóbbi intézmény jóval kisebb, a másik egyharmada. Azt sem érti, a Fekete István Általános Iskola felújítása hogy kerülhetett majdnem egymilliárdba úgy, hogy a bútorzat ebben még nincs is benne. 

Gasztonyi László úgy gondolja, az elszámoltatást nem felntről oktrojálják, arra van társadalmi igény. Polt Péter munkabírása nem igazán jó - utalt rá ironikusan, hogy ezekben az ügyekben nemigen nyomoz az ügyészség, pedig konzekvens jogalkalmazás esetén nem is lenne szükség kormányváltásra az elszámoltatáshoz.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ügyvédként azt mondja: csak jogállami keretek között szabad elszámoltatni, hisz Budai Gyula se jutott sokra az elszámoltatással: jogerősen egyik feljelentése se állt meg. Gasztonyi szerint nem kell mindenáron büntetőeljárásban gondolkodni, feltűnő értékaránytalanság esetén polgári perben is visszakövetelhető a pénz.

Balla Jenő arról beszélt: felelősségre vonásra van szükség, ami most azért nem történik meg, mert az ügyészség nem független, így szükség van egy korrupcióellenes ügyészség létrehozására. Azt kell vizsgálni, kik hozták meg a jogilag vitatható döntéseket. Szerinte azért van, hogy gyakran csak egy pályázó indul a közbeszerzéseken, mert a Fidesz megölte a versenyt, nem mernek rajta mások is elindulni. Balla szerint a szlovák példa alapján kell fellépni a korrupció ellen. 

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az összes jelölt állatorvosi ló gyanánt hozta fel a győri strandberuházás ügyét, egyetértve abban, hogy itt valami nem stimmel, az erre költött összeg gyanúsan magas.  

Ezután a jelöltek záróbeszéde következett, ahol kemény szócsaták alakultak ki.

Németh Eszter azt kérdezte Balla Jenőtől: miért indult Glázer Tímea, a közös ellenzéki jelölt ellen a Borkai-botrány idején az önkormányzati választáson? Kételyének adva hangot, hogy Balla vajon valóban ellenzéki jelölt-e. 

Balla erre nem adott érdemben választ, csupán azt mondta: ő az önkormányzati képviselőként ugyanúgy szokott szavazni az üléseken, mint Pollreisz Balázs MSZP-s és Glázer Tímea DK-s képviselő. Németh Eszter meg is jegyezte: nem volt kielégítő a válasz. Balla erre reagálva azt hangsúlyozta: pont azért indult el az előválasztáson, hogy egy olyan ellenzéki csapat jöjjön létre, amely egyéni körzetekben is nyer, mert jelenleg az ellenzéknek nincs ehhez megfelelő támogatottsága. Példaként hozta fel azt, hogy a Borkai-botrány után se a DK, se az MSZP politikusa nem tudott polgármesterjelöltként nyerni.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Németh Eszer viszont továbbra is azt hangsúlyozta: Glázer Tímea pont azért nem tudott nyerni, mert Balla elindult ellene. Ezután Juhász István is támadásba lendült Balla ellen, egy kinyomtatott Facebook-posztot mutatva fel, ahol Balla Jenő Kara Ákosnak, a 2-es körzet fideszes országgyűlési képviselőjének Facebook-oldalát, illetve a közösségi oldalon ott elhelyezett, a nyalkai falunapról szóló politikai hirdetést lájkolja.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Balla ekkor már ellene irányuló koncepciós pert emlegetett, mondván, hogy ketten is lövöldöznek rá, felemlegetve, hogy Németh Budapestről érkezett ide, s azzal védekezve, hogy ő Simon Róbert Balázst, Dézsi Csaba Andrást is szokta lájkolni, ahogy Pollreisz Balázst is, és nincsen ebben semmi.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A vitavezető, Pintér Bence azt mondta: azért engedte át ezt a kérdést, mert Balla szervezete, az Összefogás Győrért, illetve a másik civil szervezet a Civilek Győrért esetén is megfogalmazták a hozzászólók a gyanút, hogy ezek a szervezetek igazából nem civilek, hanem összejátszanak az ellenzék rovására, ami a Civilek Győrért esetében be is bizonyosodott, hisz ők összejátszottak az összefogásból kilépő akkori Jobbikkal.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A vita tehát puskaporossá vált, bár Gasztonyi László ebben nem vett részt, azzal zárta a beszédét: szoros, pontozásos győzelemre számít a választáson, csak még kérdéses, ki győz.    

Szólj hozzá!

A burgenlandi Felsőőrön létrejön a Népcsoportok Székháza

A város korábbi kollégiumát újítják fel és alakítják át.

Alekosz edzés közben olyan mélyen elgondolkodott, hogy még Buddha is megirigyelné

Az egykori reality sztár botrányokról meg dalokról elmélkedik, miközben éppen kipöccinti magát.

Végre kiderült mikor ad interjút az Ugytudjuk.hu-nak Hende Csaba

Egy hónapot kellett várnunk egy egyszerű válaszra.

Összeütközött két metrószerelvény a 3-as metró vonalán

Egy harmadik szerelvény is érintett volt: benn ragadt az említett területen.

Hófúvás miatt adtak ki riasztást Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre

A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járműv

Havazást hoz a hétvége a Dunántúlra

Erősen felhős napok állnak előttünk.

Egy tanulmány szerint vonzóbbnak találjuk azokat, akik maszkot hordanak

A járvány előtti időben viszont teljesen máshogy gondolkodtunk azokról, akik eltakarják az arcukat.

Ne előzd a hókotrót!

Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot.

Január végén születik döntés az ETO jövőjéről

Végső fázisba értek a tárgyalások.

A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban

Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

Hivatalosan is készül a Squid Game második évada

A Netflix egyik fejese szerint a sorozat univerzuma még csak most kezd el igazán felpörögni.

Ungár Péter: Hende Csaba éveken át mindent megtett azért, hogy az SZKKA-nak vége legyen

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint az egész történet tökéletesen mutatja Hende Csaba működését, mindennek el kell sorvadnia, ami nem hozzá kötődik.

74 éves korában elhunyt Meat Loaf, a zenészlegenda

6 évtizeden keresztül zenélt, több mint 100 millió albumot adott el.

Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatók az mRNS-vakcinák

Több mint 65 ezer várandós anyát vizsgáltak.