Világvége jöhet, elfogyhat a kávé!

Fehér Buda 2021-09-02 08:55:00
Vietnámban beütött a járvány egy újabb hulláma, akadozhat a kávészemek globális ellátása.

Egyre nehezebben tudják eljuttatni a kitermelt kávébabokat a vietnámi kereskedők Ho Si Minh-város kikötőibe. Az országban ugyanis megjelent a koronavírus delta variánsa, ami az előző hullámokhoz képest sokkal agresszívabban terjed az emberek között. A vietnámi kormány ezért kemény vírusvédelmi korlátozásokat vezetett be, emiatt viszont akadozik a kávéellátás.

Vietnám a világ második legnagyobb kávétermelő országa, a Ho Si Minh-városra kivetett kijárási korlátozások mellett még az is nehezíti a kereskedők munkáját, hogy néhány termesztő helyen is megjelent a delta variáns, emiatt az ország középső részén szinte teljesen leállt a kávébabok előállítása. Eközben a vietnámi kávé és kakaó egyesület azt kéri a kormánytól, hogy lazítsanak a szabályokon, különben globális hiány jöhet létre a kávéból.

Fotó: Pixabay

Az országban egyébként a járvány első hullámait már sikeresen letörték a korlátozásoknak köszönhetően, emiatt Vietnám gazdasága az elsők között állt talpra. Az országban azonban még alacsony az oltottak száma, emiatt a delta variáns komoly pusztítást okozhat. Vietnámban hétfőn 14 ezer 219 új megbetegedést regisztráltak, ami a második legmagasabb napi ugrás a járvány kezdete óta. Az országban eddig közel fél millióan betegedtek meg, ami azért is ijesztő, mivel 2020-ban mindössze 1 500 beteget regisztráltak.

Az országban több előállító üzemet is be kellett zárni a korlátozások miatt, vagy azért, mert a szabályok annyira megbontották az ellátási láncolatot, hogy az embereknek egyszerűen nincs mivel dolgozniuk. Az országban több nagy világmárka is jelen van, köztük a Samsung, az Adidas, vagy éppen a Nike állíttatja elő a termékeit a vietnámi dolgozókkal, írja a Guardian.

Vietnám az EU kávé ellátásának 20 százalékáért felel, az elemzők szerint viszont nem csak az országban tomboló járvány csaphat oda a globális kávépiacnak. Brazíliában, a világ legnagyobb kávéelőállító országában kemények voltak a nyári évszakok, a szeszélyes időjárás pedig megrongálta a kávéültetvényeket is. Ennek következtében egy ideje már drágul a kávé, a helyiek szerint a korán érkező fagy viszont még a 2022-23-as aratószezon terméseit is megcsonkította, így az árak a jövőben is emelkedni fognak.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.