Teljesen elkészült a 87-es Kőszeg és Rőtfalva közti szakasza

Farkas Bazsi 2021-08-17 15:58:33
Bár az utat eddig is használhatták az autósok, hivatalosan csak ma adták át. Hende Csaba betegség miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Kőszeg és Rőtfalva határmenti kapcsolatának fejlesztése során a magyar oldalon 825 méter hosszú szakaszon történt beavatkozás, amelyből 625 méteren új nyomvonalú út épült, a fennmaradó 200 méteren a meglévő 87. számú főút felújítása történt meg. A 87. számú főúton a régi határátkelő felé vezető úthoz balra felálló sávos csomópont épült ki, valamint elkészült a régi határra vezető 8723. jelű új út is, azonban tekintettel a jelenlegi pandémiás helyzetre, az osztrák oldali korlátozásokból adódóan azok feloldásáig a régi határállomás nem kerül újra megnyitásra.

A beruházás részét képezi egy a határon áthaladni szándékozó járművek ideiglenes, alkalmankénti ellenőrzésére, visszafordítására is alkalmas ellenőrző hely kialakítása, valamint az útépítéssel érintett szakaszt megelőzően a 87. számú főút 590 m-es szakaszán a csapadékvíz-elvezetése, rendezése és a levezetőmederhez történő csatlakozás kiépítése is.

A projekt célja a környező magyar és osztrák települések egymás közötti elérhetőségének javítása, és a határon átnyúló infrastruktúrában rejlő közös lehetőségek hatékonyabb kiaknázása. A beruházás a Zsira-Lutzmannsburg (Locsmánd) összekötő út felújítási munkáinak elvégzése projekttel közös Interreg V-A pályázat keretében nyert támogatást - áll a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő közleményében.

Az út átadása ma délután történt meg Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató helyettes, Básthy Béla (Fidesz-KDNP) kőszegi polgármester, és Ágh Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő társaságában. 

A meghívóban szerepelt még Hende Csaba (Fidesz-KDNP) parlamenti képviselő is, Hende azonban betegség miatt végül nem tudott jelen lenni.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg. A kivitelezést a VértesAszfalt Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Meliorációs és Rekultivációs Kft. végzi nettó 1 milliárd 539 millió 976 ezer 875 forintért.

Beszédében Ágh kiemelte, hogy ebben az évben a központi költségvetésből összesen 3 milliárd forint jut Kőszeg belterületi útjainak felújítására. 

Csak összehasonlításképpen: Szombathely eddig mindössze 435 millió forintot kapott útfelújításra. 

Nyul Zoltán újságírói kérdésre elmondta, a most elkészült szakasz az első lépcsője a Kőszeg - Szombathely közötti 2x2 sávos út elkészültének. A következő szakasz az Észak-Keleti elkerülő megépítése lesz, ennek jövőre állhatnak neki. A 2x2 sávos új szakasz pedig 2025-ben épülhet meg.

Kérdésünkre, hogy van-e bármi időpontja a szombathelyi nyugati elkerülő megépítésének a vezérigazgató helyettes azt válaszolta, hogy jelenleg nincs megbízásuk ennek az útszakasznak a terveztetésére és megépítésére.

Szólj hozzá!

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.