A PDSZ Orbán Viktornak címzett nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy az oktatási intézményeket túlzottan korán megnyissák

Vágvölgyi Bálint 2021-03-26 14:55:00
A PDSZ-t támogató nevelés-oktatási dolgozók nem fogják felvenni a munkát, amennyiben arra a megfelelő védelem kialakulása előtt adnak utasítást.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel az iskolák újranyitásáról azt mondta, az ott dolgozókat be kell oltani az nyitás előtt. 102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert sor került rájuk. A többieket is be kell oltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-éig kerülhet sor, majd 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák, középiskolák - mondta a miniszterelnök.

PDSZ: Addig ne nyissák ki az iskolákat, amíg nem kapta meg minden nevelés-oktatásban részt vevő munkavállaló az oltást!

A kormány oltási terve szerint áprilisban kerülhet sor az iskolák és óvodák kinyitására, ennek előfeltétele, hogy elérjük a 2,5 milliós beoltottságot, valamint minden tanár, óvónő és bölcsödei dolgozó megkapja addig az oltást, aki igénybe venné - jelentette be a mai kormányinfón Gulyás Gergely.

Ehhez kapcsolódóan a PDSZ Országos Választmánya nyílt levelet címzett Magyarország miniszterelnökéhez. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön március 26-án reggeli interjújában úgy fogalmazott, hogy a pedagógusok oltását követően, akár április 19-én már meg is lehet nyitni az oktatás-nevelési intézményeket.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy saját minisztériuma, az EMMI a mai napon körlevélben arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a már regisztrált pedagógusok oltása a jövő (azaz a március 29-ével kezdődő) héten kezdődhet, míg a második ütemben a március 29-én, hétfő éjfélig regisztrált munkavállalók oltására kerülne sor április 6-ával kezdődően.

A fentiek alapján

  • a PDSZ határozottan tiltakozik az ellen, hogy az intézmények megnyitására az előtt kerülhessen sor, hogy az oltást követően a megfelelő védelem kialakulna a munkavállalóknál. A megfelelő védelem kialakulása az ön kormánya hivatalos tájékoztatása szerint a második oltás utáni 14.–28.  napra  tehető –az  ön  által  felvázolt  menetrendben  tehát  az  április  19-i  határidő egyértelműen irreális. A PDSZ-t támogató nevelés-oktatási dolgozók nem fogják felvenni a munkát, amennyiben arra a megfelelő védelem kialakulása előtt adnak utasítást.
  • a PDSZ kéri, hogy egyrészt néhány nappal tolják ki a március 29-i regisztrációs határidőt, másrészt tegyenek kommunikációs erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a munkavállalók arról értesülhessenek. A március 29-i regisztrációs határidőről egyelőre semmilyen nyilvános kormányzati  tájékoztatást  nem  adtak.  Amennyiben  a  védekezést  a  kormányzat  valóban fontosnak ítéli meg, ezekre a lépésekre szükség van.
  • a PDSZ felhívja a figyelmét arra, hogy az oktatásban-nevelésben dolgozók oltási hajlandósága lényegesen  magasabb,  84%-os,  mint  az  átlagos  népességé –és  elsősorban  a  nyugati vakcinákkal  kapcsolatban  van  bizalommal,  a  keletiekkel  kapcsolatban  határozottan bizalmatlan –erről is meggyőződhettünk az oltási kedvet felmérő, előző kérdőívünkön.
  • kérjük, hogy az intézményekben egyéb megbízással munkát vállalókra is gondoljanak az oltási folyamatban. Míg az EMMI levele külön is említi a hasonló helyzetben lévő hitoktatókat, nem említi a külsős cégek közvetítésével ott dolgozó takarítókat, megbízással tevékenykedő egyéb technikai, vagy akár pedagógiai munkatársakat sem. Kérjük ezek regisztrálására külön hívják fel az intézmények figyelmét!

A PDSZ a maga részéről a következő napokban mindent megtesz annak érdekében, hogy az érintettek minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Kérjük, hogy a Miniszterelnök is járjon el korrekten, a kölcsönös együttműködés szellemében –és ne 
hozzon olyan döntést, amelynek kapcsán kialakult védelem nélkül kényszerülnének vissza az iskolákba az oktatásban-nevelésben közvetlenül résztvevők százezrei.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az oktatásnak hosszú távon továbbra is beoltatlan populációval kell majd  együtt  dolgozni,  a  gyermekek  beoltása  még  messze  van. Ne engedjük, hogy az intézmények ismét a járvány terjesztői legyenek!

Arra a kijelentésére, miszerint “sok vitát vált ki” majd az oktatásban-nevelésben közvetlenül részt vevők oltása, a következőt szeretnénk elmondani: az oktatás működése össztársadalmi érdek. Az oktatásban-nevelésben dolgozók negyede (24.1%-a) esett át tünetes COVID-19 megbetegedésen, ami az átlagnál jóval magasabb arány. Az elmúlt időszakban intézmények tömegjei váltak működésképtelenné a rengeteg megbetegedés miatt. Ha a Kormány és annak felelős  miniszterelnöke  nem  csak  szavak  szintjén  veszi  komolyan,  hogy  az  oktatás zavartalansága össztársadalmi érdek, illetve ha fontos számára az emberi élet, úgy anélkül teszi meg ezt a szükséges lépést, hogy ellentétet igyekezne kelteni a társadalom különböző csoportjai között ebben, az amúgy is nehéz, kihívásokkal teli helyzetben.

A PDSZ Országos Választmánya

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.