Kötelezési eljárást indított a Kormányhivatal a szombathelyi Nagyszálló új tulajdonosával szemben

Farkas Bazsi 2021-03-03 17:18:00
A balesetveszélyes állapot elhárítása most a fő feladat.

Az Ugytudjuk.hu nyomon követte a szombathelyi Nagyszálló tulajdonos váltását. Az ügy egyébként kisebb politikai vihart is kavart. 

Ahogy arról akkori cikkünkben is írtunk, a szállóra nem sokkal a tavalyi választások után új árverést írt ki annak végrehajtója az ING Zrt. A pályázati felhívás szerint az épület nettó 420 millió forintot ért, az adásvételi minimálárat viszont csupán 355 millió forintban határozták meg. 

És ekkor jött a Krosnow Property Kft., egy cég amelyik a szükségesnél drágábban szerette volna megvenni az épületet, hiszen

bruttó 597 millió 408 ezer forintot ajánlott érte. 

A szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga volt, így közgyűlésnek kellett arról döntenie, hogy mi legyen a szálló sorsa. Neményék azt mondták, hogy 600 millió forint nagyon sok pénz, ráadásul a város nem tud ÁFÁ-t visszaigényelni.

A Fidesz azt hajtotta, hogy választási ígéret volt, így köteles a városvezetés megvenni a szállót. Végül egyébként a Fidesz sem szavazott igennel a szálló megvételére. 

Sokáig lógott a levegőben az épület további sorsa, a januári közgyűlés után hónapok teltek el, de sem a végrehajtó, sem pedig a vevő nem jelentkezett azzal, hogy végbe ment volna az adásvétel.

 

Végül októberben került rá a tulajdoni lapra az új tulajdonos neve, ebből aztán következtethető, hogy megtörtént a kifizetés. 

A céget azonban hiába kerestük kérdéseinkkel, válasz nem érkezett. Személyesen is próbáltunk velük kapcsolatba lépni, ám a bejegyzett címünkön még a névtáblájukat sem találtuk. Kisebb nyomozás után a békéscsabai tanyavilágban vesztünk el. A cég tulajdonosának, Bencsik Pálnak ugyanis ide vezetnek a nyomai.

Mivel az épülethez a tavalyi vásárlás óta hozzá sem nyúltak, a szombathelyi önkormányzathoz fordultunk, hogy nekik sikerült-e felvenniük a kapcsolatot a tulajdonossal. De egyelőre a városvezetők megkeresésre sem reagált a tulaj.

A szálló balesetveszélyességének megszüntetésére a Vas Megyei Kormányhivatal küldhet felszólítást a tulajdonosnak. Mivel a tetőről továbbra is lógnak a cserepek, és mivel a szálló körül továbbra is - igaz kisebb, nagyobb megszakításokkal - kordon található, megkerestük a hivatalt, hogy küldtek-e felszólítást? Változhat-e az épület mostani állapota?

A Kormányhivatal a következő választ küldte:

A Vas Megyei Kormányhivatal 2019-ben a tárgyi műemléki védettségű épület balesetveszélyes állapotának megszüntetésére soron kívül intézkedéseket tett, amelynek keretében - a cserepek tetőzetről történő lehullásának megakadályozása érdekében - a meglévő hófogók közé ponthegesztett rácsozat került felszerelésre. Fenti veszély-elhárítási munkálatok, továbbá a forgalomkorlátozási terv elkészítésének 1.620.900 Ft+áfa költségét a Vas Megyei Kormányhivatal előlegezte meg.

A Vas Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya a tárgyi műemléki védettségű épület közelmúltban történt tulajdonosváltását követően –

az épületszerkezetek állagának és állékonyságának további romlása és a balesetveszélyes állapot elhárítása érdekében hivatalból kötelezési eljárást indított, amely eljárás jelenleg is folyamatban van.

Az biztos, hogy az épületre nagyon ráférne már a tatarozás. Persze további kérdésként felmerül az, hogy miért vesz meg valaki egy épületet, hogyha annak rendbetétele, hasznosítása már nem fordít figyelmet. 

Ezért is szomorú, hogy a tulajdonos nem hajlandó válaszolni egyetlen megkeresésre sem. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.