"Ízlelgetik már a vereség ízét, megszabadultak Európa spionjától, kidobják a rohadt narancsot"

Bazsó Bálint 2021-03-03 13:51:00
Keleti diktatúrák falova, Zseb-Putyin, Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke pedig mégis örökölt Juan Garciatól. Így reagáltak az ellenzéki pártok arra a hírre, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából.

"Ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy Dehát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki. A lényeg ugyanaz. Vesztesek. Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk."

- írja Gyurcsány Ferenc, aki szerint egy év múlva itthon is veszíteni fognak. 

"Megérdemlik, ami most történik velük."

A Fidesz szerint ők ma kilépnek az Európai Néppárt frakciójából

Az MTI az Origo cikkét szemlézve azt írja, a Fidesz szerdán kilép az Európai Néppárt frakciójából. A portál szerdai cikke szerint ezt a Fidesz még délelőtt bejelenti. A kereszténydemokrata, mérsékelt jobboldali pártokat tömörítő Európai Néppárt nevű pártcsalád adja az Európai Parlament legnépesebb frakcióját, és ez így marad a Fidesz távozása után is.

Jelzős szerkezetekből a Jobbiknál sincs hiány. "Az Európai Néppárt megszabadult Európa spionjaitól!" címet viselő közleményükben úgy fogalmaznak:

"Orbánék ma távoztak Európa legnagyobb pártcsaládjából, de ne legyen senkinek illúziója: ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni. (...) Orbánékat már korábban beárazták, hónapok óta fel vannak függesztve, a zsarolgató zseb-Putyint évek óta nem veszik komolyan – csak éppen a nyílt konfliktust nem kívánták vele szemben felvállalni. Eddig."

A Jobbik szerint "a keleti diktatúrák falova ma egyedül maradt – elengedték a kezét. Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán és vesszőfutásukra ma végre pont került".

A párt szerint ma csak a Néppártot, holnap már az Európai Uniót is kész elhagyni Orbán Viktor, de megnyugtatnak mindenkit, a "valódi néppárttá" váló Jobbik ezt nem fogja hagyni.

A Jobbikhoz hasonlóan a Momentum Mozgalom is geopolitikai kitekintéssel közelít az Európai Néppárt és a Fidesz válására:

"Több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot"

- olvasható a párt közleményében.

"Orbán ma tovább távolodott Európától, és tovább közeledett valódi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz. Lassan talán arra is megnyílik a lehetőségük, hogy minden európai szövetségüket hátrahagyva az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot. Tőlünk aztán nyugodtan mehetnek Moszkvába – csak az országot ne vigyék magukkal."

Az MSZP a déli órákig nem adott ki közleményt, megtette viszont a párt EP-képviselője. Ujhelyi István szerint 

"Megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása. A kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy Magyarország érdekei is kispadra kerülnek; mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a Fidesz partvonalra sodródása minimális károkat se okozzon a hazánknak és a magyar embereknek. Meg fogjuk védeni Magyarország, a magyar emberek és a magyar vállalkozások érdekeit, ahogyan tettük eddig is!"

Az ellenzéki pártok közül egyedül az LMP-nek esett le egyedül, hogy itt a frakcióból való kilépésről van szó, nem pedig a pártcsaládból. A párt közleményében geopolitikai kitekintés helyett inkább televíziós hasonlatot kapunk, mint írják:

Véget ért a Fidesz-Néppárt telenovella első évada: Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól. Úgy tűnik, a fondorlatos cselekmények egy részének a végéhez érkeztünk: a Fidesz-KDNP EP képviselői kiléptek a Néppárt képviselőcsoportjából. Természetesen az, hogy a pártcsaládnak tagja marad-e a Fidesz (a KDNP elmondásuk szerint igen), majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat.

Mint kiemelték: "ettől nem lesz jó Magyarországnak, ettől még az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével. Továbbá ez nem jelenti azt sem, hogy az európai jobboldal a liberálisok foglya lett, csupán azt jelenti, hogy a miniszterelnök túlcselezte magát, és kijátszotta magát a csapatából".

Szólj hozzá!

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb mikroműanyag a légkörbe

A közúti közlekedés, az óceánok és a mezőgazdaság által kerül a legtöbb műanyag a légkörbe - tárták fel egy új modellezéssel a Utahi Állami Egyetem kutatói.

Van, ahol a könyvtáros ült be a háziorvos mellé segíteni

A járvány elleni védekezés során kiváló helyi megoldások születtek.

Elképesztő simán hozta az olaszok elleni vb-selejtező első meccsét a magyar női kéziválogatott

27 gól lett közte, a vasárnapi visszavágó szinte csak formalitás lesz.

Sebastian Kurz: Lehetséges a májusi nyitás

Az osztrák kancellár pénteken bejelentette: Mivel az oltások terén jól halad Ausztria, ezért biztosnak tartja a májusi enyhítést.

Hétfőtől újraindulnak a közlekedési vizsgák

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a járványügyi védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva április 19-én újraindítja vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységeit - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Ha vezetés közben tilos mobilozni, akkor a zebrán gyalogosként miért oké?

Romániában megbüntetnék azokat a gyalogosokat, akik mobiloznak az átkelőhelyen.

Jordán Tamás: a közönség rajongott Törőcsik Mariért

A szombathelyi színház volt igazgatója szerint igazi barátság volt közöttük.

NNK: Mindenkit boncolni kell, aki az oltást követő egy hónapon belül halt meg

Újabb pluszteher az egészségügyi dolgozók számára.

Kezd körvonalazódni, hogy milyen szabályok mentén nyithatnak majd a vendéglátók teraszai és kerthelyiségei

Pontos dátumot azonban még továbbra sem tudni arról, hogy ténylegesen mikor nyithatnak a vendéglátók.

Jelentősen csökkent a magyarok várható élettartama

60 éves negatív rekord dőlt meg a járványhelyzet miatt.

Iránytűt küldött a Momentum Orbán Viktornak

Fekete-Győr András szerint ahol a keleti maffiákkal összenőt korrupt fideszes elit nyer, ott Magyarország csak veszít.

Ellenzéki összefogás: Orbán Viktor a szülőkre hárítja azt a felelősséget, amit neki kellene vállalnia!

Az ellenzéki pártok szerint nem teltházas focimeccseket kergető álmok miatt, hanem az aktuális járványadatok alapján kéne dönteni az óvodás és iskolák nyitásáról.

Mégis adhat pénzt az SMA-s gyerekek kezelésére az állam

Nem lesz automatikus, egyedi méltányosság alapján fizetnék ki a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszert.

Orbán Viktor: A nyájimmunitás egy ellenszenves vélemény, nem vagyunk mi állatok

A miniszterelnök szerint csak egyéni védelem és felelősség létezik az oltáshajlandóság terén.

van még itt cikk a témában:

Jakab Péter: Bana Tibor becsapta a saját közösségét, ugyanezt a választókkal is bármikor megteszi

Egyre erősödik a Jobbik. A párt hatalomra való veszélyességét jól mutatja, hogy állandóan ott van a Fidesz célkeresztjében. A párt elnökével, Jakab Péterrel beszélgettünk.

A Momentum, a Jobbik és az MSZP is reagált a kormány oltásellenes vádjára

Miközben a magyar kormány március végére berobbantotta az oltási kampányát, és valóban hihetetlen mértékben felgyorsult itthon a koronavírus elleni vakcinák beadásának folyamata, az utóbbi időben egy újfajta kommunikációt is elkezdett alkalmazni.