Az intézményi összevonással új, többrétegű kulturális centrum jöhet létre Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2021-01-25 06:24:21
Többen nehezen tudják értelmezni az AGORA intézményként történő megszüntetését, valamint a Médiaközponttal való összevonását, holott úgy tűnik, hogy egy új és erősebb kulturális szervezet formálódik.

A város honlapjára, a szombathely.hu-ra csütörtökön kerültek fel a januári közgyűlési anyagok, amelyek közül talán a legizgalmasabb előterjesztés a Médiaközpontra vonatkozik. Ebből kiderül, hogy Némethy Mária ügyvezető megbízása közös megegyezéssel január 31-én megszűnik. Helyére Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója kerül, aki megbízással, díjazás nélkül látja el az új feladatot a korábbi pozíciója megtartása mellett. A rendkívüli jogrend megszűnése után pedig a két szervezet integrációját kívánja megvalósítani a városvezetés.

A jobboldali sajtó és politikusok egyik oldalról a közművelődési rendszer halálát vízionálja, másik oldalról a helyi média felszámolását vetíti előre. Egyikről sincs szó, sőt információink szerint a jövőben egymást erősítheti a két, eddig különálló terület.
Az Ugytudjuk több, különböző forrást keresett meg az ügyben. Egyelőre hivatalosan senki sem szeretne nyilatkozni még az üggyel kapcsolatban, azonban a következő folyamatok állhatnak a háttérben:

A jelenleg intézményként működő AGORA nonprofit kft-vé való átalakítása már tavaly nyáron felmerült.

Akkor a közgyűlés elfogadott egy olyan határozatot, amely arra kérte a polgármestert, hogy ősszel vizsgálja meg a céges átalakítás lehetőségét. A korona vírus második hulláma, a veszélyhelyzet újbóli elrendelése ezt némileg elsodorta, azonban a szervezeti változásokkal továbbra is foglalkoztak a háttérben. Az indok viszonylag egyszerű: bár a közgyűjtemények (múzeumok, könyvtárak) szinte kizárólag intézményként működnek Magyarországon, a közművelődésben, főleg az AGORA-hoz hasonló, megyeszékhelyeken működő kulturális központok esetében a nonprofit céges forma nagyon gyakori. Az AGORA költségvetése a pandémiás időszakot megelőzően hosszú éveken át úgy állt össze, hogy a város az intézmény éves büdzséjének 30%-át fedezte csupán, míg a szervezet 70%-ot képes volt előteremteni. Feltehetően erre az arányra állnak vissza a vírus lecsengésével. Ekkora arányú saját bevételnél azonban a céges forma rugalmasabb működést tesz lehetővé. Ráadásul 2020. november 1-től a kulturális intézmények dolgozói közalkalmazottakból munkavállalókká váltak, így a dolgozók már jelenleg sem élvezik azokat az előnyöket, amelyeket korábban. Ez további lendületet adhatott az átalakulásnak, melyhez hasonlóra Kőszegen és Bükön is készülnek a megyében.

Ezzel párhuzamosan a Médiaközpont is mozgásban volt. 2020. októberében hét pályázóból Némethy Máriát szavazta meg a közgyűlés a városi TV-t működtető és a Savaria Fórumot is kiadó cég ügyvezetőjének. Úgy tudjuk, hogy a kezdeti bizalom, elsősorban belső konfliktusok miatt hamar elfogyott, ráadásul a teljes önkormányzati rendszert érintő kényszerű megszorítások miatt folyamatos a gondolkozás azon, hogy a céges és intézményi struktúrát hogyan lehetne hatékonyabban működtetni.

A személyi és pénzügyi problémák mellett komoly szakmai indokai is vannak a változásoknak. Erre utalt Horváth Soma (Éljen Szombathely!), kulturális alpolgármester pénteki közleménye, mely szerint „egy szélesebb portfólióval rendelkező kulturális centrum jöjjön létre.” Ráadásul létező példák is vannak már arra, hogy a vidéki médiaközpontok kulturális egységekkel közös cégben működnek.

A megyei jogú városok között a közművelődéshez tartozik a városi média Tatabányán és Salgótarjánban. Szegeden rendezvényszervező cég működteti a helyi TV-t, de a közeli nagyobb városok között Mosonmagyaróváron is hasonló a felállás.

A mostani, összevonást előrevetítő előterjesztés szerint az AGORA mint intézmény szűnne meg és a Médiaközpont Nonprofit Kft. kapná meg a feladatokat, azonban ez csupán annyit jelent, hogy nem kell új céget létrehozni. A hírek arról szólnak, hogy az integráció után a nonprofit kft viszi tovább az AGORA nevet, az elsődleges funkció (a helyi média sérülése nélkül) pedig a közművelődés lesz, amely a kulturális törvény alapján kötelező feladata az önkormányzatnak. Nem kell tehát attól félni, amit a Fidesz az üggyel kapcsolatos közleményében sejtet, hogy a közművelődési rendszer leépítéséről van szó, sőt tulajdonképpen az eddigi közművelődés erősödni fog a médiaportfólióval. A struktúraváltás után sem kell félni attól, hogy a művelődésszervezők fognak újságot írni, vagy a televíziós szerkesztőknek kell programokat szervezni, ugyanakkor számos előnye lehet az együttműködésnek: a helyi kulturális események nagyobb reklámot kaphatnak, de a közös szervet eladható marketing felületei is megnőnek, amely plusz bevételeket eredményezhet.

A helyi jobboldal álláspontja zavaros. Miközben Horváth Zoltánnal kapcsolatban féltik az önkormányzati médiát (Horváth 2010 és ’14 között az LMP szombathelyi képviselője volt), a Fidesz közleményében is a város egyik legmeghatározóbb kulturális intézményének nevezik az általa vezetett AGORA-t. Ráadásul már igazgató kinevezésekor is elismerték a fideszes politikusok, hogy kiemelkedő szakmai múlttal rendelkezik és pályázata is magas színvonalú volt. Munkáját az elmúlt egy évben nem is érte kritika, az intézmény a pandémiás helyzetben is kifejezetten aktív volt, folyamatosan állt elő újabb és újabb kezdeményezésekkel, az igazgató pedig láthatóan jó kapcsolatot ápol több helyi és országos konzervatív szereplővel is. Jó példa erre, hogy pár héttel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást a jobbra sorolható Őrvidékházzal. Azzal sem vádolható a média idegen terep lenne a számára: közel 20 éve készít díjnyertes dokumentumfilmeket többek között Gulág-túlélőkről, helyi művészekről, a kulturális élet szereplőiről (Kuntár Lajostól Széll Kálmánon keresztül több helyi személyiségről is Horváth készített portréfilmet alkotótársaival).

Munkásságát 2019-ben megyei Príma díjjal ismerék el színház és filmművészet kategóriában. A városi honlapon nyilvánosan elérhető AGORA-s igazgatói pályázatából az is kiderül, hogy mozgóképgyártó és újságíró végzettséggel is rendelkezik. 

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.