Súlyos mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának?

Székely Zoárd 2021-01-20 20:15:54
Komoly aggályait fejtette ki a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzora.

„Nagyon keveset lehet tudni róla és az a kevés is ellentmondásos"

– kezdi a kínai vakcináról szóló beszámolóját Duda Ernő immunológus, virológus a Válasz Online-nak adott nagyinterjúban.

A Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa szerint - a nyugati vakcinákkal ellentétben - komoly problémát jelent az információhiány a kínai oltással kapcsolatban.

Az Egyesült Arab Emírségekben például 86%-os hatékonyságúnak találták a Sinopharm vakcináját, de nem tudni, ez mire vonatkozik, mert négyféle hatékonyságot mérnek.

„A Moderna azt közölte, hogy oltása mind a négy ellen véd. A Pfizer az első háromra 95 százalékos biztonságról beszélt, de a Sinopharmról nem tudjuk. A mai napig nem publikálták az úgynevezett fázis 3 vizsgálatait, amely a vakcina tömeges kipróbálásának eredményeit rögzíti"

– hangsúlyozza Duda.

A másik vakcina, a Sinovac esetében egyszerre több klinikai vizsgálat adataira is hivatkoznak, és a brazil 78 és 50,4 százalék mellett Törökországban ugyanezt az oltóanyagot 91 százalékos, Indonéziában 65 százalékos hatékonyságúnak találták,

a kínaiak pedig máig nem közlik a tömeges tesztelések dokumentációját, nem kérik a két legtekintélyesebb gyógyszerhatóság, az amerikai és az európai engedélyét.

„Amikor az Egyesült Arab Emírségekben bejelentették, hogy 86 százalékos a hatékonysága az oltóanyagnak, a kínaiak akkor is elzárkóztak az újságírói kérdések elől. Ez abszurd"

– fejti ki véleményét a professzor, majd hozzáteszi:

„Jelenleg Nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek. Ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek."

Duda Ernő emlékeztet rá, hogy a koronavírust nem az influenzához, hanem az autoimmun folyamatok beindítására képes hírhedt Zika-vírushoz lehet inkább hasonlítani.

„A koronavírus nem influenza, a hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!"

– fakad ki a professzor, majd elmagyarázza, hogy a koronavírus ugyanis „lopakodó” vírus, vagyis olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el és előfordulhat, hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni. Emellett nem tartja véletlennek, hogy a nyugati cégek csak azt az antigént akarják bevinni az oltással, ami feltétlenül szükséges a vírus elleni harchoz.

Nem azt állítja, hogy a kínai oltástól betegek lesznek az emberek, de a technológiából fakadóan ennek nagyobb a kockázata.  

„Ami felesleges, azt ne vigyük be, mert abból mellékhatás keletkezhet."

– folytatja Duda.

Szerinte a kínaiaknak van modern védőoltásuk is, de az inaktivált vírust tartalmazó olcsó, gyorsan és tömegesen lehet előállítani, Kína ezeket befolyásszerzésre használja.

„Nem jó, ha politikusok nyomást gyakorolnak az engedélyező hatóságokra! A vészhelyzeti engedélyezés nem annyit jelent, hogy most a piros lámpa ég, és megnyomom a zöldet. A normál engedélyezési folyamatnál a gyártó cég vállal felelősséget az esetleges problémákért, vészhelyzeténél viszont a cég helyett az állam lép a helyükre"

– kommentálja a professzor a kormány intézkedéseit.

Emlékeztet rá, a normál engedélyezési folyamatnál a gyártó vállal felelősséget az esetleges problémákért, vészhelyzetinél azonban az  állam, Duda Ernő nem lenne a magyar gyógyszerhatóság emberei  helyében, ha ő lenne döntési helyzetben, azt mondaná, a kínai vakcinákkal addig várni kell, amíg nem ismertek a részletes klinikai vizsgálatok részletei.

 

Címlapfotó: MTI/AP

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.