fotó: mti/epa

Nem épít óriás telepet Vas megyében a német "tojásbáró"

Unyatyinszki György
2019. március 13. szerda, 15:53

Kivásárolták a német befektetőt magyar fiókcégből, ezért nem épül Mikosszéplak határába egy 900 ezer férőhelyesre tervezett tojófarm - írja az Agrárszektor.

 

Ahogy arról az Úgytudjuk is beszámolt, a magyar termelőknek komoly problémái voltak a tervezett beruházással, ugyanis a hazai nagytermelők már így is lefedik a piac 75-80 százalékát, a kis és közepes tojástermelők viszont ellehetetlenültek volna. A mikosszéplakiak elsősorban a várhatóan megnövekedő forgalom miatt aggódtak.

 

A német befektető a "tojásbárónak" nevezett Anton Pohlmann fia, Stefan Pohlmann. Apja azzal vívta ki nevét, hogy Európa egyik legnagyobb tojástermelőként az élelmiszerbotrányai ellenére jó kapcsolatokat ápolt állami és kormányzati szinten, korrupciós ügyekbe keveredett (például cégei értesültek az ellenőrzésekről), a cége mégis töretlenül fejlődött, elnyomva a kisebb termelőket. Noha a vasi tojótelep 25 embernek adott volna munkát, a termelők szerint országosan több munkahelynek ártott volna.

 

A német anyacég Duna Tojás néven  alapított céget, ezen keresztül akarta megvalósítani nagyberuházásait, melyből Mikosszéplakon lett volna a legnagyobb tojótelepük. Végül a beruházási folyamat rendkívül lelassult, engedélyek hiányoztak a fejlesztéshez - azaz kitűnik, hogy hivatali akadályok gördültek a beruházás elé, ami a hazai piac védelme esetén is felvet kérdéseket. Végül a német tulajdonos eladta érdekeltségét a magyar Farm Tojás- csoportnak, amely közölte, hogy így sikerült megakadályozni a telep megépítését.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás