Zavar a DK-ban: Gyurcsány szerint össze kell fogni velük, Czeglédy ekézi a Jobbikot

Farkas Bazsi 2019-03-18 19:23:00
Az csak egyvalakinek lehet jó, ha széthúzás van az ellenzékben.

Igazságtalan lenne a szombathelyi LMP-vel és nímand képviselőivel, ha nem foglalkoznék a szombathelyi baloldal és Jobbik násztáncával - írja Facebook-posztjában Czeglédy Csaba, volt szombathelyi önkormányzati képviselő. 

Czeglédy másfél éves előzetes letartóztatása után már szabadlábon védekezhet abban az ügyben, ahol több társával együtt gazdasági bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. Bár az ügy végkifejlete, az esetleges felmentés vagy elítélés még a “kanyarban” sincs, Czeglédy láthatóan belevetette magát a helyi politikai életbe. 


Nem akar polgármester lenni

Ezt nem régen az ATV Egyenes beszéd című műsorában fejtette ki, amikor arról kérdezték, hogy mit is szeretne majd az idei őszi, önkormányzati választásokon. Ennek tükrében felettébb érdekes az a szombathelyi összefogás szereplői ellen folytatott hadjárat, amit Czeglédy mostanában, a fizetett posztok és hirdetett oldalnak köszönhetően, egyre népszerűbb Facebook-oldalán véghez visz. 

Ma reggel éppen a Jobbikot, és annak helyi képviselőjét Balassa Pétert találta meg, előtte pedig az LMP Megyei Szervezetének elnökét, Németh Ákost vette gorcső alá. Csak emlékeztetőül, az LMP volt az a párt, amelyikkel a helyi összefogást koordináló és abban oroszlánrészt vállaló Éljen Szombathely elsőként jelentette be a közös indulást az őszi választáson.


A Jobbik Czeglédy, a DK megyei koordinátora általi kikezdése azért is érdekes, mivel éppen pár nappal ezelőtt pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc azzal vonta magára az országos közéleti figyelmet, hogy kijelentette: 

Egy közvélemény-kutatás szerint a baloldali szavazók többsége ma már a Jobbikkal való összefogást is elképzelhetőnek tartja.

A 24.hu cikke szerint pedig Gyurcsány azt gondolhatta, veszélyes lehet szembemenni a választói akarattal, így a március 15-i ünnepi beszédében azt mondta:

Készek vagyunk megtenni, amit eddig soha: tárgyalni kell a Jobbikkal!


Ehhez képest úgy néz ki Szombathelyen Czeglédy hallani sem akar sem a Jobbikról, sem pedig más ellenzéki erők együttműködéséről, hiszen posztját így folytatja:

A szombathelyi baloldal jelenlegi vezetői sajnálatos módon egyrészt egyszerű matematika műveletként tekintenek az őszi önkormányzati választásokra, másrészt pedig a cél szentesíti az eszközt logikáján az ördöggel is szövetkeznének. Így lenne a szalonnáci Balassa a baloldali összefogás jelöltje, majd önkormányzati képviselője.

Zavar lehet a DK-ban?

Gyurcsány ugyanis azt mondta, hogy az Orbán-rendszer lebontása érdekében együtt kell működni. Szombathelyen az országban elsőként jelentették be, hogy összefogott az ellenzéki erők nagy része. A kontrollálást a Éljen Szombathely! vállalta magára. Munkájuknak köszönhetően az LMP, az MSZP, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a V, mint Vas és a DK(?) is bejelentette, hogy közösen indulnak. Minden körzetben egy jelöltet állítanak, és egy listán indítják a jelöltjeiket. Közös polgármester jelöltjük pedig Nemény András lesz.


Eddig úgy nézett ki egységes az ellenzék, hiszen a Jobbik és az Éljen Szombathely! is azt sejtette: folyamatosak az egyeztetések közöttük és közelednek az álláspontok. 

Hadházy: Aki nem az összefogásban indul, amögött a Fideszt lehet sejteni

Farkas Bazsi Az országgyűlési képviselő azt mondta, együttműködés és munka kell egy sikeres önkormányzati választáshoz. Pár napja ismét Szombathelyen járt Hadházy Ákos független ellenzéki, országgyűlési képviselő. Hadházy legutóbb novemberben nem engedték be a Berzsenyi Könyvtárba, pedig előre lefoglaltak egy termet. Akkor azzal az indokkal mondták le, hogy nem lesz ideje azt kitakarítania a személyzetnek.

Most azonban úgy néz ki, Czeglédy folyamatosan bírálja, sőt kezdi aláásni az ellenzéki összefogást. Egymás mellé téve Gyurcsány és az ő legutóbbi nyilatkozatát pedig azt látni, hogy nincsen minden rendben a DK falain belül, hiszen most helyben szembe mentek az elnökségi akarattal. 

De mi lehet a cél? Hiszen Gyurcsány szavai is megerősítették azt, hogy a Fideszt csak és kizárólag összefogva lehet legyőzni. Jól példázza ezt a szombathelyi 2018-as őszi időközi választás is, ahol pont Czeglédy korábbi körzetében, a közös ellenzéki jelölt, László Győző nagy fölénnyel győzte le Melega Miklóst a Fidesz jelöltjét. Ennél plasztikusabban aligha mutathatja meg bármi is, hogy összefogva leváltható Szombathelyen a fideszes városvezetés. 


Czeglédy posztjai azonban azt mutatják, hogy nincsen összhang a DK-ban, ezzel együtt pedig a bal oldalon. Ennek pedig jelenleg csak egy valaki örül: a városházán nagyon dörzsöli a tenyerét, a közgyűlési többségét, alig egy hónapja elveszítő Fidesz. 


 

Szólj hozzá!

Semmelweis-nap: zárva vannak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak

Az egészségügyben dolgozók számára elrendelt munkaszüneti nap miatt csak ügyeleti rendszer működik.

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.