Úgy tűnik, Orbán Viktor elhagyni készül az Európai Néppártot

Pintér Bence 2020-12-08 06:47:35
A Népszava szerint Orbán Viktor levelet írt Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek, amelyben a Fidesz és az EPP közötti kapcsolatok lazítását kezdeményezi.

A Népszava úgy értesült, hogy levelet írt Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke európai pártcsaládja, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, a bajor Manfred Webernek, akinek azt javasolta: fűzzék lazábbra az együttműködést a Fidesz EP-képviselői és a Néppárt frakciója között.

Orbán azt javasolja, hogy külső szövetségesként működjenek együtt, ahogy 1999-2009 között a brit konzervatívok és a néppártiak működtek együtt.

„A brit konzervatívok azonban csak úgy tudtak kapcsolódni a kereszténydemokraták frakciójához, hogy nem voltak tagjai egyetlen európai pártcsaládnak sem. Vagyis az Orbán által javasolt partnerséget csak olyan képviselők ápolhatnak az EPP európai parlamenti csoportjával, akik nem tartoznak az Európai Néppárthoz. Tehát a Fidesznek előbb ki kéne lépnie a kereszténydemokraták politikai közösségéből ahhoz, hogy EP-képviselőik együttműködési megállapodást köthessenek a frakcióval. Arról nem is beszélve, hogy a csatlakozásnak szigorú feltételei vannak, például egyet kell érteni az EPP által vallott demokratikus értékekkel, a jogállami normákkal” – írja a Népszava.

A lap szerint a levél annak a burkolt bejelentése, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata, mérsékel konzervatív Európai Néppárt elhagyására készült. Ennek sokan örülnének az Európai Néppártban, hiszen 2019-ben már felfüggesztették a Fidesz tagságát, de az ügy nem csitult: a pártcsalád egyes tagpártjai idén tavasszal is Orbánék kizárását kezdeményezték.

Szólj hozzá!

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.