„Tiszta város, tiszta jövő!” – Pollreisz Balázs bemutatta programját Győrben

Pintér Bence 2020-01-06 15:20:00
Az ellenzék közös jelöltje meghirdette programját Győrben: a közélet és a közterek megtisztítását, a város zöldítését, az autóipar dolgozóinak védelmét, a közösségi közlekedés rendbetételét ígéri Pollreisz Balázs.

Hétfőn délután mutatta be polgármesteri programját Győrben az ellenzék (MSZP, DK, LMP, Momentum, Jobbik) közös polgármesterjelöltje, Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő. A program felütése szerint „Győr városa a közelmúltban ország-világ előtt a szennyezett közélete miatt vált közismertté. Mi, itt élők azonban szembesülünk közterületeink hiányos tisztaságával is. Ideje van a megtisztulásnak.”

Ennek jegyében a program első szakasza a közélet megtisztításával, a korábbi botrányok feltárásával foglalkozik. „Győr megtisztításának első feladata, hogy a korrupciót elkövetőket megtaláljuk, felelősségre vonjuk. Biztosítani fogjuk a magyar és a nemzetközi hatóságoknak  a dokumentumokhoz való hozzáférést. A város gyanús ügyeinek kivizsgálásához a Trasparency International Magyarország szakértő segítségét fogjuk igénybe venni, hogy visszaállítsuk a fékek és ellensúlyok rendszerét” – áll a szövegben

Pollreisz szerint város eddigi vezetése alpolgármestereivel, a Fidesz-KDNP képviselőivel mindent elkövetett, hogy ügyleteikbe senki ne lásson bele.

A program szerint önkormányzati rendeletbe foglalják és alkalmazzák a K-Monitor, a Trasparency International Magyarország és az atlatszo.hu által készített „Ez a minimum! Az önkormányzatokban” című átláthatósági javaslatát.

Legyen tiszta levegő!

Pollreisz szerint a levegő tisztaságának javításáért az önkormányzat tehet a legtöbbet. „Az energiafelhasználás csökkentésére, a megújuló energiák arányának növelésére minden erőfeszítést megteszünk intézményeinkben, távfűtő rendszerünkben, a polgármesteri hivatalban, a város közösségi közlekedésében, a város közlekedésrendszerének újragondolásában” – áll a programban. 

Ha az ellenzéki jelölt lesz a polgármester, Győr is bejelenti a klímavészhelyzetet, és csatlakozik azon városokhoz, ahol ez már megtörtént, 

majd független szakmai szervezetet kér fel a város egy átfogó felmérésére és a szükséges teendők megjelölésére.

Pollreisz azonnal moratóriumot hirdetne a zöldterületek csökkenésére. Egyetlen fát sem lenne szabad kivágni alapos egészségügyi vizsgálat nélkül vagy valóban jelentős balesetveszély bizonyítása nélkül, és kezdeményezné kell a Püspökerdő közjóléti erdővé minősítését. A program szerint a folyók partjai a belvárosi szakaszok kivételével elhanyagoltak. Pollreisz a vízüggyel és az erdőgazdasággal összefogva a folyópartokat esztétikus, pihenésre, szabadidős sportolásra (túrázás, futás, kerékpározás) alkalmas területekké fejelsztené

Mi legyen a közösségi közlekedéssel?

A program szerint Győr közlekedési gondjai nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy a gépjárműforgalom méretéhez képest elégtelen a közúti infrastruktúra. Kizárólag az infrastruktúra oldaláról az ellentmondás nem oldható fel. A problémák gyökerei több évtizedre nyúlnak vissza, a kialakult településszerkezet, a városi funkciók jelenlegi elhelyezkedése, a foglalkoztatási viszonyok, utazási szokások nem változtathatók rövid távon.

Pollreisz szerint amit vállalni lehet, az az, hogy elindít új folyamatokat és hosszú távú, komplex megközelítéssel kezeli a kérdést. Ezen felül aláírja a VEKE által javasolt programot,

amit hétfő reggel tett közzé a civil szervezet.

A tervek szerint Pollreisz megválasztása esetén létrehozna egy olyan szolgáltató vagy szolgáltatást megrendelő központot, amely a város összes közösséget érintő közlekedési ügyét kezeli. Ezen túl nem hagyná megszüntetni a csanaki és a ménfői vasúti megállóhelyet, megteremtené az elővárosi vasúti közlekedés feltételeit. Emellett lobbizna azért, hogy a győri vasútállomást mielőbb felújítsák.

A megfontolandó tervek között szerepel a belváros autómentesítése, illetve, a kötöttpályás tömegközlekedés (villamos), illetve az iskolabusz-rendszer bevezetése.Legyen tiszta az utca!

Pollreisz szerint nem csak a belvárost kell tisztán tartani – bár szerinte gyakran még ez sem sikerül –, de a peremkerületek lakóinak ugyanannyi figyelem és szolgáltatás jár. Ezért az ellenzéki jelült a város hulladékgazdálkodásának teljes felülvizsgálatát javasolja.

Erősíteni kell szerinte a szelektív gyűjtést, a hulladék-újrahasznosítást és a komposztálást, és bevezetni a „házhoz menő” szelektívhulladék-gyűjtést.

Az illegális hulladéklerakókat fel kell deríteni és meg kell szüntetni. A továbbiakban kamerás megfigyelő rendszer kiépítése szükséges. 
Közterületi hulladéktárolók számának növelésével és rendszeres ürítésével kell csökkenteni a szétszórt szemét mennyiségét.  A szemetelőket pedig meg kell bírságolni, vagy közmunkában kell velük szemetet szedetni. Ha igény van rá, akkor pedig visszahoznák a lomtalanítást.

Győr gazdagságát ne csak egyesek, hanem a város polgárai élvezzék!

Pollreisz programja szerint önkormányzat csak akkor lehet a város jó gazdája, ha hivatala intézményeiben

megbecsült, jól fizetett, képzett és elkötelezett szakemberek a munkatársak, akik elsőrendű feladata a győriek szolgálata a multik, az oligarchák, a NER-lovagok helyett.

Pollreisz biztosítani fogja a program szerint, hogy a közbeszerzéseket a legjobb ajánlatok nyerjék a kedvezményezett fideszes szűk kör helyett. 

A járműipar lassulása kapcsán a program megállapítja, hogy Győr gazdasága nem állhat egy lábon. Az egyetemmel közösen ki kell dolgozni azt a stratégiát, melynek eredményeként olyan iparágak honosíthatók meg a városban, melyek az autógyártástól függetlenül is garantálni tudják Győr további fenntartható fejlődését.

Ezen felül polgármesterként egy gazdaság-biztonsági alapot hozna létre, amely egy gazdasági válság esetén támogatja az elbocsátott munkavállalókat, illetve segíti a győri illetőségű autóipari beszállító cégeket.

Pollreisz másik intézkedése a győri bérelem visszavezetése lenne, amiért 2014 óta küzdött a közgyűlésben. Ez azt jelenti, hogy minden győri önkormányzati dolgozó kap egy, az önkormányzat által biztosított differenciált bérkiegészítést, melynek elvárt hatása a munkaerő megtartása, hiányzó munkavállalók pótlása, minőségi munkára való ösztönzés. Ezen felül újra életre hívjná az Érdekegyeztető Tanácsot, ahol a munkavállalók a munkáltatók és a civil szervezetek egyaránt elmondhatják véleményüket.

Legyen használható élményfürdő, és legyen újra piac a Dunakapu téren!

A program további elemeit összeszedve: Pollreisz bővítené az ifjúsági garzonok és nyugdíjasházak hozzáférési lehetőségeit. Kilakoltatási moratóriumot vezetne be, míg a város bérlakásépítési programot indítana. Rendes strandot, illetve élményfürdőt nyitna Győrben, illetve megmentené a szentiváni Kincsesházat. 


„A múltunkat nem betemetni és bebetonozni kell, ahogy a Dunakapu téren történt hanem minél több győrinek és idelátogatónak megmutatni!” – áll a programban, utalva arra, hogy a Dunakapu téren feltárt bástyát a parkolóház építésekor befalazták. A térre egyébként Pollreisz visszaköltöztetmé a Tartsay utcára száműzött piacot. Az ellenzék közös jelöltje a programja alapján új Ifjúsági Házat nyitna a városban, ezen felül szeretné, ha újra lenne színháza Győrben Gáti Oszkárnak.

Dézsi is programot jelentett be

Csak úgy röpködnek a programok a városban, hiszen míg októberben senkinek sem volt írott programja, addig most nemcsak az ellenzéki jelölt, de a fideszes jelölt, Dézsi Csaba András is programot jelentett be. A húsz pontba összegzett vízió egyébként nem sokban tér el attól, amit 2017-ben már megígért Orbán Viktor a városnak.

Szólj hozzá!

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.

Elmarad a kecskeméti repülőnap

Érdekes, hogy pont egy háborúban nincs haditechnikai bemutató egy NATO tagországban.

390 millió forintért árulja a Metal Hungária Holding a szombathelyi irodaházát

Ez az a cég, amelyik nemrég 120 millió forintot ajánlott fel az Emlékmű-domb rendbetételére.

Sok napsütés, néha kipattanó záporok

A hőmérséklet délután 26 és 31 között alakul.

Az EP szerint aggodalomra ad okot, hogy Magyarország tölti be az uniós tanács elnökségét 2024-ben

A 442 szavazattal, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében.

Mától indul az élelmiszerek kötelező akciózása

A most életbe lépő szabályozás az egymilliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik.

Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje

Méltányosabb, zöldebb, szabadabb várost kínál a jelölt.

Lemondott a GYAC-elnökségi tagságáról Radnóti Ákos

Sportért felelős alpolgármesterként továbbra is segíteni akarja a klubot.

Nyílt napot tartanak a szombathelyi börtönben

Nem csak be, de ki is engedik a látogatókat.

Ha nem állampapírba fektet, akkor jön az értesítő

Kötelező lesz a bankoknak tájékoztatni azokat, akik nem állampapírba fektetettek.

Dézsi: GYAC-ügyben nem kívánok állást foglalni

Fontosnak tartja a tizenhárom szakosztály biztonságos működését - emelte ki.