„Tiszta város, tiszta jövő!” – Pollreisz Balázs bemutatta programját Győrben

Pintér Bence 2020-01-06 15:20:00
Az ellenzék közös jelöltje meghirdette programját Győrben: a közélet és a közterek megtisztítását, a város zöldítését, az autóipar dolgozóinak védelmét, a közösségi közlekedés rendbetételét ígéri Pollreisz Balázs.

Hétfőn délután mutatta be polgármesteri programját Győrben az ellenzék (MSZP, DK, LMP, Momentum, Jobbik) közös polgármesterjelöltje, Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő. A program felütése szerint „Győr városa a közelmúltban ország-világ előtt a szennyezett közélete miatt vált közismertté. Mi, itt élők azonban szembesülünk közterületeink hiányos tisztaságával is. Ideje van a megtisztulásnak.”

Ennek jegyében a program első szakasza a közélet megtisztításával, a korábbi botrányok feltárásával foglalkozik. „Győr megtisztításának első feladata, hogy a korrupciót elkövetőket megtaláljuk, felelősségre vonjuk. Biztosítani fogjuk a magyar és a nemzetközi hatóságoknak  a dokumentumokhoz való hozzáférést. A város gyanús ügyeinek kivizsgálásához a Trasparency International Magyarország szakértő segítségét fogjuk igénybe venni, hogy visszaállítsuk a fékek és ellensúlyok rendszerét” – áll a szövegben

Pollreisz szerint város eddigi vezetése alpolgármestereivel, a Fidesz-KDNP képviselőivel mindent elkövetett, hogy ügyleteikbe senki ne lásson bele.

A program szerint önkormányzati rendeletbe foglalják és alkalmazzák a K-Monitor, a Trasparency International Magyarország és az atlatszo.hu által készített „Ez a minimum! Az önkormányzatokban” című átláthatósági javaslatát.

Legyen tiszta levegő!

Pollreisz szerint a levegő tisztaságának javításáért az önkormányzat tehet a legtöbbet. „Az energiafelhasználás csökkentésére, a megújuló energiák arányának növelésére minden erőfeszítést megteszünk intézményeinkben, távfűtő rendszerünkben, a polgármesteri hivatalban, a város közösségi közlekedésében, a város közlekedésrendszerének újragondolásában” – áll a programban. 

Ha az ellenzéki jelölt lesz a polgármester, Győr is bejelenti a klímavészhelyzetet, és csatlakozik azon városokhoz, ahol ez már megtörtént, 

majd független szakmai szervezetet kér fel a város egy átfogó felmérésére és a szükséges teendők megjelölésére.

Pollreisz azonnal moratóriumot hirdetne a zöldterületek csökkenésére. Egyetlen fát sem lenne szabad kivágni alapos egészségügyi vizsgálat nélkül vagy valóban jelentős balesetveszély bizonyítása nélkül, és kezdeményezné kell a Püspökerdő közjóléti erdővé minősítését. A program szerint a folyók partjai a belvárosi szakaszok kivételével elhanyagoltak. Pollreisz a vízüggyel és az erdőgazdasággal összefogva a folyópartokat esztétikus, pihenésre, szabadidős sportolásra (túrázás, futás, kerékpározás) alkalmas területekké fejelsztené

Mi legyen a közösségi közlekedéssel?

A program szerint Győr közlekedési gondjai nagyrészt arra vezethetők vissza, hogy a gépjárműforgalom méretéhez képest elégtelen a közúti infrastruktúra. Kizárólag az infrastruktúra oldaláról az ellentmondás nem oldható fel. A problémák gyökerei több évtizedre nyúlnak vissza, a kialakult településszerkezet, a városi funkciók jelenlegi elhelyezkedése, a foglalkoztatási viszonyok, utazási szokások nem változtathatók rövid távon.

Pollreisz szerint amit vállalni lehet, az az, hogy elindít új folyamatokat és hosszú távú, komplex megközelítéssel kezeli a kérdést. Ezen felül aláírja a VEKE által javasolt programot,

amit hétfő reggel tett közzé a civil szervezet.

A tervek szerint Pollreisz megválasztása esetén létrehozna egy olyan szolgáltató vagy szolgáltatást megrendelő központot, amely a város összes közösséget érintő közlekedési ügyét kezeli. Ezen túl nem hagyná megszüntetni a csanaki és a ménfői vasúti megállóhelyet, megteremtené az elővárosi vasúti közlekedés feltételeit. Emellett lobbizna azért, hogy a győri vasútállomást mielőbb felújítsák.

A megfontolandó tervek között szerepel a belváros autómentesítése, illetve, a kötöttpályás tömegközlekedés (villamos), illetve az iskolabusz-rendszer bevezetése.Legyen tiszta az utca!

Pollreisz szerint nem csak a belvárost kell tisztán tartani – bár szerinte gyakran még ez sem sikerül –, de a peremkerületek lakóinak ugyanannyi figyelem és szolgáltatás jár. Ezért az ellenzéki jelült a város hulladékgazdálkodásának teljes felülvizsgálatát javasolja.

Erősíteni kell szerinte a szelektív gyűjtést, a hulladék-újrahasznosítást és a komposztálást, és bevezetni a „házhoz menő” szelektívhulladék-gyűjtést.

Az illegális hulladéklerakókat fel kell deríteni és meg kell szüntetni. A továbbiakban kamerás megfigyelő rendszer kiépítése szükséges. 
Közterületi hulladéktárolók számának növelésével és rendszeres ürítésével kell csökkenteni a szétszórt szemét mennyiségét.  A szemetelőket pedig meg kell bírságolni, vagy közmunkában kell velük szemetet szedetni. Ha igény van rá, akkor pedig visszahoznák a lomtalanítást.

Győr gazdagságát ne csak egyesek, hanem a város polgárai élvezzék!

Pollreisz programja szerint önkormányzat csak akkor lehet a város jó gazdája, ha hivatala intézményeiben

megbecsült, jól fizetett, képzett és elkötelezett szakemberek a munkatársak, akik elsőrendű feladata a győriek szolgálata a multik, az oligarchák, a NER-lovagok helyett.

Pollreisz biztosítani fogja a program szerint, hogy a közbeszerzéseket a legjobb ajánlatok nyerjék a kedvezményezett fideszes szűk kör helyett. 

A járműipar lassulása kapcsán a program megállapítja, hogy Győr gazdasága nem állhat egy lábon. Az egyetemmel közösen ki kell dolgozni azt a stratégiát, melynek eredményeként olyan iparágak honosíthatók meg a városban, melyek az autógyártástól függetlenül is garantálni tudják Győr további fenntartható fejlődését.

Ezen felül polgármesterként egy gazdaság-biztonsági alapot hozna létre, amely egy gazdasági válság esetén támogatja az elbocsátott munkavállalókat, illetve segíti a győri illetőségű autóipari beszállító cégeket.

Pollreisz másik intézkedése a győri bérelem visszavezetése lenne, amiért 2014 óta küzdött a közgyűlésben. Ez azt jelenti, hogy minden győri önkormányzati dolgozó kap egy, az önkormányzat által biztosított differenciált bérkiegészítést, melynek elvárt hatása a munkaerő megtartása, hiányzó munkavállalók pótlása, minőségi munkára való ösztönzés. Ezen felül újra életre hívjná az Érdekegyeztető Tanácsot, ahol a munkavállalók a munkáltatók és a civil szervezetek egyaránt elmondhatják véleményüket.

Legyen használható élményfürdő, és legyen újra piac a Dunakapu téren!

A program további elemeit összeszedve: Pollreisz bővítené az ifjúsági garzonok és nyugdíjasházak hozzáférési lehetőségeit. Kilakoltatási moratóriumot vezetne be, míg a város bérlakásépítési programot indítana. Rendes strandot, illetve élményfürdőt nyitna Győrben, illetve megmentené a szentiváni Kincsesházat. 


„A múltunkat nem betemetni és bebetonozni kell, ahogy a Dunakapu téren történt hanem minél több győrinek és idelátogatónak megmutatni!” – áll a programban, utalva arra, hogy a Dunakapu téren feltárt bástyát a parkolóház építésekor befalazták. A térre egyébként Pollreisz visszaköltöztetmé a Tartsay utcára száműzött piacot. Az ellenzék közös jelöltje a programja alapján új Ifjúsági Házat nyitna a városban, ezen felül szeretné, ha újra lenne színháza Győrben Gáti Oszkárnak.

Dézsi is programot jelentett be

Csak úgy röpködnek a programok a városban, hiszen míg októberben senkinek sem volt írott programja, addig most nemcsak az ellenzéki jelölt, de a fideszes jelölt, Dézsi Csaba András is programot jelentett be. A húsz pontba összegzett vízió egyébként nem sokban tér el attól, amit 2017-ben már megígért Orbán Viktor a városnak.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.