Szomorúan fogadta a Fidesz Szájer József lemondását

Bazsó Bálint 2020-11-29 14:41:00
Több mint valószínű, hogy nem egyeztettek róla, vagyis a kormánypártokat meglepte a képviselő lemondása.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta: szomorúan fogadták Szájer József döntését.

Kiemelték, az EP-képviselő személye Magyarország európai uniós csatlakozása, 2004 óta meghatározta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának munkáját, amelynek vezetője, később elnöke lett. A legismertebb és legelismertebb magyar európai parlamenti képviselővé vált, a képviselőcsoport irányvonalának alakításáért mind a mai napig felelősséget vállal - emelték ki.

"Mi, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának tagjai a magunk és a teljes politikai közösségünk nevében köszönetet mondunk Szájer Józsefnek, akinek döntő szerepe volt abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren" - fogalmaztak.
    
Szájer József politikai hitvallása, Magyarország szuverenitásának és a magyar polgárok érdekeinek megalkuvás nélküli képviselete olyan értékek, amelyek a továbbiakban is képviselőcsoport alapelveiként szolgálnak - tették hozzá.

Lemondott Szájer József

Szájer József közleményében azt írta: a lemondását vasárnap nyújtotta be David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, döntése egy "hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot". A politikus hangsúlyozta: lemondása nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, "minden eddiginél ádázabb küzdelem" tartalmával, a mostani vitában egyetért a magyar kormány álláspontjával, és támogatja azt.

Elemző: Óriási kihívást jelenthet Szájernek a Magyarországgal szembeni jogállamisági vitákban való helytállás

Szájer József a Fidesz európai néppárti delegációjának vezető alakja, akinek fontos szerepe volt abban, hogy a magyar kormánypárti álláspont értő fülekre találjon a néppárti frakción belül. A Jogi Bizottság tagjaként, Az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagjaként óriási kihívást jelenthet számára a Magyarországgal szembeni jogállamisági vitákban való helytállás  - mondta lapunk érdeklődésére Kovács János elemző. 

A politológus emlékeztetett arra, hogy a 2004 óta EP-képviselő az elmúlt tíz évben gyakorlatilag beleállt az összes lényeges konfliktusba, ami a magyar kormány és az európai intézmények között feszült. Az Európai Parlament ráadásul az a küzdőtér, ahol a Fidesz által képviselt politikai irányvonal a legvehemensebb bírálatokkal találkozik - gyakran néppárti-centrista-baloldali "nagykoalícióban".

Szájert ez értelemszerűen belekényszeríti egy olyan szerepbe, ami jelentősen szűkíti a lehetséges mozgásterét, miközben politikai jövője továbbra is a párton belüli hasznosságának, személyes lojalitásának a függvénye. Nyilvánvalóan nem fog konfrontálódni saját szűkebb politikai közösségével, és a jelenlegi, kiélezett vitaszituáció eleve nem ad lehetőséget a puha kritikák megfogalmazására sem.

Úgy vélte, egy ilyen döntés meghozatalára általában nem hirtelen felindultság vezérli a politikust, vagyis ez egy hosszas érlelődési folyamat eredmény, amennyiben nem történik valamilyen, a szélesebb nyilvánosság számára rejtetten maradó háttérmozgás, például zsarolhatóság. Részben függetleníthetően attól, Szájer lemondásának indokolása mennyiben tükrözi a valós okokat, eléggé valószínű, hogy annak kormánykritikus oldali olvasata a fideszes néppárti delegáció pozícióinak kritikus meggyengüléséről szól majd.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.