Szombathelyen már 30 millió forint fölött van a családi házak átlagára

Bazsó Bálint 2020-09-16 15:10:00
De Nyugat-Magyarországon Sopron az igazi sztár.

Magyarország két, egymástól legtávolabb eső nagyvárosa áll az ingatlanpiaci árlista élén, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb felméréséből, amelyben a cég elemzői a fővároson túli települések téglalakásainak és családi házainak árait hasonlították össze.

A keleti országrész központja és a nyugati határszél kapuja vezeti az ingatlanpiaci árlistát: az Otthon Centrum felmérése szerint a téglalakások átlagos négyzetméterára a nagyobb városokban 331 ezer forint volt idén. Az idei eladások alapján Debrecen bizonyult a legdrágábbnak (457 ezer Ft/m²), amelyet Sopron követ (420 ezer Ft/m2-es árral), míg a harmadik legdrágább város Veszprém (392 ezer Ft/m²). Ugyanakkor a listavezetők mögött azért hasonló fajlagos árak voltak jellemzőek még Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A négyzetméterárak mellett az abszolút árak is sokatmondóak: ebben a tekintetben is Debrecen a legdrágább, itt átlagosan 26 millió forintot fizettek egy téglalakásért, ámbátor ezt az átlagárat Székesfehérvár és Veszprém is megközelítette. Ugyanakkor Sopronban egy lakáshoz ennél valamivel olcsóbban, 24 millió forintos középértéken is hozzá lehetett jutni. Kecskeméten és Szegeden átlagosan 21 millió forintba került egy lakás.

„Debrecen és Sopron listavezető helye nem meglepetés: előbbi az ország második legnépesebb városa, amelyik az utóbbi években dinamikusan fejlődött. Az autópálya, a vasútvonal és a repülőtér fejlesztése egyaránt felfelé srófolta az ingatlanárakat, és erre erősített rá a BMW városba tervezett hatalmas gyára is. Sopron pedig a nyugat kapujaként fekvésének köszönheti népszerűségét, hiszen a várostól napi ingázással elérhető Bécsújhely, valamint Bécs, ami a meglévő munkaerőpiaci lehetőségeket szélesíti”

– kommentálta a felmérés eredményét Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető arról is beszámolt, hogy a panellakások átlagos négyzetméterára 308 ezer forint volt idén. 

A legdrágább városok között a panellakásoknál kisebb különbség mutatkozott, mint a téglalakások esetében. Ebben a szegmensben Székesfehérvár lett az első (412 ezer Ft/m²), Sopron a második (405 ezer Ft/m²), míg Debrecen csak a harmadik (396 ezer Ft/m²). A dobogó után Győr, Kecskemét és Veszprém a sorrend (350 ezer Ft/m²).

Az eladási árakat tekintve kissé módosul a lista: a legtöbbet átlagosan Sopronban fizettek egy panellakásért (22,5 millió forintot), csak kicsivel olcsóbb Debrecen (22 millió) és Székesfehérvár (21 millió). A többi városban 20 millió forint alá esett a panelek középértéke (19-17 millió forint).

A családi házak átlagos négyzetméterára idén 242 ezer forint volt. Ez a legalacsonyabb fajlagos árat jelenti a három használt lakástípus közül. Ebben a szegmensben ugyancsak Sopron a legdrágább (450 ezer Ft/m²), de az ezüstéremre bejelentkezett Érd (370 ezer Ft/m²), amit Debrecen követ (324 ezer Ft/m²) az átlagárak terén. A többi nagyobb város ezektől az értékektől jelentősen elmaradt.

„Bár a családi házak a fajlagos ár alapján olcsónak tűnnek, a nagyobb alapterület miatt mégis inkább drágábbak”

– árnyalta a lista adatait az elemzési vezető. Soóki-Tóth Gábor elmondta, Érden átlagosan 41 millióba került egy családi ház, míg Sopronban 38 milliót fizettek ezért. De Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen is meghaladta az átlagos vételár a 30 millió forintot.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Érdekesség, hogy ezen a listán Debrecenben nem szerepel olyan előkelő pozícióban, ott 27 millió a középértéke egy családi háznak, mivel az értékesített családi házak alapterülete kisebb volt más városokban lévőknél.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.