Szombathely: agyaglábú kultúrturizmus?

ugytudjuk.hu 2019-11-19 10:16:00
A Mediawave a hiányt is felmutatta.

Ma már csak emlék, hogy 2010-ben és rá egy évvel a város vendége volt egy sajátos kulturális eseménysor, a győri születésű és otthonú Mediawave összművészeti (Tartóshullám) fesztivál. Vendég, mert a két év pár napja csupán arra volt jó, hogy megmártózzon a helyi közéletben. De arra is, hogy felmutassa a kulturális hiányosságokat. Mármint a minőségi kultúráét, hiszen sör-bor-hal-csirke-coca- fesztivál volt, bőven.

Tény, hogy a városból kikoptak az olyan nagyszabású események, mint volt a Savaria Rockfesztivál a repülőtéren. Ezen 4-6 ezer fiatal tombolt, leginkább a „márhívós" Ossiánra, vagy az akkor még lázadó Feróra, D. Nagy Lajos szőke tincseire és persze a megunhatatlan Lordra. Aztán ott volt az oladi ifjúsági tehetségkutató, számos népszerű galéria működött, így a Forgóban, havonta új kiállítással. Az MMIK-ban egymást érték a képzőművészeti bemutatók, nem is szólva a Képtárról, amely a minőségi kultúra bázisa volt. Ebbe a pezsgő közegbe robban bele a Mediawave, amely egyesítette a film-képzőművészet-tánc-zene-gasztronómia elemeit. A 90-es években érte el csúcspontját a győri központú fesztivál, akkor megszokott volt, hogy világsztárokat is fogad. Emir Kusturica filmrendező, James Blood Ulmer amerikai blues pápa, Tarr Béla, Krasznahorkai László, Jirzi Menzel: szinte haza jártak Győrbe. Aztán a fesztivál alapítóinak -  Hartyándi Jenő (Szalonna), Durst György, Tóth Erzsébet -  vitája támadt az önkormányzattal, amely szakításig fajult. A szárnyaszegett madárt jelképül választó esemény éppen a jubileumi, 20. rendezvény előtt volt kénytelen új hazát/házat keresni. Kiterjedt tárgyalások után Szombathely lett az új otthon. A várost ekkor Ipkovich György polgármester vezette, de egy szocialista képviselő átállása után a fideszes ellenzék többségbe került. Ők ekkor még eltűrték a rendezvényt.

A 2010-es nyitány erősre sikerült: 81 ország 1200 versenyfilmje futott a Savaria Moziban. Felbolydult a város, szőke svéd lány török szakács bárányos főztjét ette, az utcákon keleti táncosok rögtönöznek bemutatót. Sragner László, a Mediawave alapítvány elnöke hangsúlyozta, az új helyszín új impulzusokat ad, ezért a Mediawave eseményeit megpróbálták már az első alkalommal integrálni Szombathely kulturális életébe. Ipkovich György polgármester azt emelte ki, hogy a fesztivál tovább gazdagítja, színesíti a kétezer éves város kulturális kínálatát. Ekkor lépett fel az etno zenét játszó, portugál zenészek alkotta Terrakotta a Főtéren, majd jött a Thanks Jimi Fesztivál, amelyet Stevie Salas amerikai gitáros vezetett fel és amelyhez számos gitáros csatlakozott.

Érdekes felhangot adott az akkori eseményeknek, hogy nem sokkal előtte voltak az országgyűlési választások, amit a Fidesz kétharmaddal nyert. Ezért is kísérte nagy figyelem a Pannónia éttermi záró gálát, a jubileumi tortaszeletelést, amelyen megjelent Hende Csaba országgyűlési képviselő. A politikus beszélt a szervezőkkel, láthatóan tetszett neki az esemény és azt mondta, bízik a folytatásban. Így is lett, a Mediawave-t 2011-ben is megrendezték. Akkor Halász János parlamenti államtitkár nyitotta meg, aki példaértékűnek nevezte a város és a fesztivál egymásra találását. Azt mondta a későbbi fideszes kultúrharcos: az állam támogatni fogja a jövőben is az eseményt. Nem így lett. Anyagi okokra hivatkozva a fideszes önkormányzat lemondott a folytatásról, így a Hartyándi-csapat kénytelen volt távozni. Végül Komáromban, az erődben leltek új otthonra.

A kérdés, hogy milyen űrt hagyott maga után a minőségi kultúra e sajátos tömbje Szombathelyen, máig aktuális. Az elmúlt 9 év kormányzati kultúrpolitikája leginkább a kultúrpolitika hiányáról szólt. Maradtak még kis közösségi szigetek – néptánc, amatőrfilm – ahol, úgymond, őrzik a lángot. Viszont elfogytak a rangos kiállítások, bemutatók (a színház magas minőség, de sajátosságai miatt ebbe a körbe most nem vettük be). Tény, a világ megváltozott, jóval kevesebb a fiatal és a múlt sem hozható vissza. Az is tény, hogy a Savaria Karneválon kívül nincs ma olyan, nemzetközi kitekintést is hordozó program, amely rangot adna a városnak és fellendíthetné a kulturális turizmust. Amely így agyaglábakon áll. Pedig egy város rangját és erejét elsősorban a minőségi turizmus adja. Egy szó mint száz, 2010 és 2011 a kulturális aranykor egyik jeles fejezete volt Saváriában.

Szólj hozzá!

Hivatalosan is elítéli Orbán végső határidő nélküli teljhatalmát az Egyesült Államok

Azt írják, a magyar vezető saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

Nyírkarászi szeszfőző ükunokája a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó

Mark Spitz szívesen ellátogatna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluba.

A koronavírus miatt Grúziában egyáltalán nem lehet alkohol tartalmú italt venni

'Apokalipszis' közeli állapot alakult ki tegnaptól az eurázsiai országban.

Gázpisztollyal ütötte vitapartnerét egy férfi Töltéstaván

Korábban lövése sem volt róla, hogy eddig fajulnak a dolgok.

Egy autó motortere füstölt a 86-oson Vasegerszegnél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Ungár: A kormány emelje meg az otthongondozási díjat!

Jelenleg 38 és 58 ezer forintot kapnak az otthonápolók havonta.

Hallelujah! Kezdődik a délutáni műszak

Kezdésnek hallgassunk egy kis zenét.

„Nincs elég védőfelszerelés” – Nyílt levelet írtak a háziorvosok Müller Cecíliának

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

Krumplivá változott a főnök egy online megbeszélgetésen

Sokan még csak ismerkednek az otthoni munka veszélyeivel.

Soha nem látott mélységekben a forint árfolyama

Szerda reggel megint a tegnap elért történelmi mélypont közelében van a magyar valuta euróval szembeni árfolyama.

van még itt cikk a témában:

“Egy hónapra biztosan van fedezet a Haladás focisták fizetésére, azután meglátjuk mi lesz”

Séllei Árpád ügyvezető szerint ha májusban el lehet kezdeni meccseket játszani, akkor be lehet fejezni a bajnokságot.

Szombathely kapóra jött Joskar Ola vezetésének

Elvtársi ölelésből szabadultak volna a marik.