Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába

Székely Zoárd 2021-02-09 08:50:24
A civilek petíciót indítottak a beruházás ellen.

A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a budai Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A beruházás során a várfal alatt megépül a Várgarázs III. és a József főhercegi palota, valamint szőlőt telepítenének a domboldalra – írja az Átlátszó. A lap hozzáteszi, a területen lévő fákat kivágják, illetve átültetik, a mélygarázs miatt pedig a budai Váralagút felett megbontanák a domboldalt.

„A Fehérvári rondella környezetében lepusztult, ápolatlan és invazív gyomfákkal benőtt, jelenleg használhatatlan és nehezen megközelíthető területet teljeskörűen megújítjuk, és egy otthonos közparkot hozunk létre gyümölcsöskerttel, szőlőskerttel, új sétányokkal és árnyékos pihenőhelyek kialakításával"

– számolt be a program tavaly decemberben a felújításról.

Az építkezés még nem kezdődött el, jelenleg tervezési fázisban tart a beruházás, de a lakosok korábban petíciót indítottak, hogy ne legyen szőlőskert a rondella alatti parkból.

A petíció készítői azt szeretnék, hogy ne változtassák meg a helyiek és a fővárosiak által kedvelt park arculatát – eddig több mint 3700 aláírás gyűlt össze. A petíció aláíróinak céljai a következők:

  • Szeretnénk megakadályozni az értelmetlen fakivágásokat.
  • Ne bontsák el, hanem újítsák fel a Palota út felső és alsó szakaszát összekötő lépcsőket és sétányokat.
  • Ne ültessenek szőlőt, mivel ez a kísérlet egyszer már megbukott. 2010-ben megpróbálták, de a 14 millió forintból telepített szőlős néhány év alatt tönkrement.
  • Mérjék fel, és vegyék figyelembe a környéken élők igényeit a terület megújításával kapcsolatban.
  • Természeti értékeinek megőrzésével újítsák meg a területet.

A civilek szerint a rondella alatti park valóban felújításra szorul, de ahhoz felesleges mélygarázst építeni, szőlőt telepíteni, és fákat kivágni, elég lenne a közvilágítást és a lépcsőket rendbe hozni. A tiltakozók továbbá nehezményezik, hogy a beruházásról semmilyen lakossági egyeztetés nem folyt.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere januárban posztolta véleményét az üggyel kapcsolatban. Azt írta, hogy ha lenne beleszólása, nem támogatná a mélygarázs megépítését, ami félő, hogy veszélyezteti a Várhegy alatti védett barlang-pincerendszer ökológiai egységét, emellett felesleges, sőt kártékony pénzszórásnak tartja a kezdeményezést.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A lap szerint valószínű, hogy a mélygarázs építésekor ásnak majd egy gödröt, a fákat pedig ezért kell kivágni, illetve átköltöztetni, ugyanis pár száz méterrel odébb 2017-ben adtak át egy másik mélygarázst, és a felülről nyitott munkagödör évekig csúfította a vár oldalát. A Várkapitányság nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap ezen állítását.

Próbáltak további részleteket megtudni a Várkapitányságtól, amely csak annyit árult el, hogy a beruházás tervezési fázisban van, és jelenleg titkosan kezelnek minden fontos információt.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

A több mint 300 férőhelyes mélygarázsra azért van szükség, hogy csökkentsék majd a Várban parkoló autók számát, de azt nem részletezik túlzottan, hogy miért lesz több autó.

A parkolóhelyhiánynak az egyik fő oka azonban, hogy a minisztériumok a várba költöznek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és Orbán Viktor miniszterelnök körülbelül 30 milliárd forintból költözött a Karmelita Kolostorba 2019-ben. A Pénzügyminisztérium költözése előreláthatóan 47,5 milliárd forintba fog kerülni, a Belügyminisztérium pedig még nem költözött át.

A minisztériumok által megnő a Vár polgárvárosi részének terhelése, több lesz a dolgozó, több lesz az autó – összegzi a lap.

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szólj hozzá!

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

van még itt cikk a témában:

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Megkezdődtek az 5-ös metró próbafúrásai

Próbafúrásokkal kezdődött meg az M5-ös metróvonal megépítésének első szakasza a Kálvin térnél - közölte a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) szerdán.