Szlovákiában és Ausztriában is kimutatták a koronavírus új változatát

Nagy Donát 2021-01-05 06:45:10
Szomszédainknál is megjelent a betegség új mutációja.

Szlovákiában is megerősítették a koronavírus új, elsőként Anglia déli területein terjedni kezdett változatának jelenlétét - jelentette Marek Krajcí egészségügyi miniszter közlésére hivatkozva hétfőn a TASR szlovák hírügynökség az MTI szerint.

A tárcavezető arról számolt be, hogy az ország keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában sikerült kimutatniuk az új változatot, amelyet "angol törzsnek" nevezett.

Fotó: Pixabay

Krajcí már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani. Szlovákiában egy - december 21-én hatályba lépett - intézkedés szerint minden személynek karanténba kell vonulnia, aki az Egyesült Királyságból érkezik az országba.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ kedden közzétett adatai szerint vasárnap több mint háromezer PCR típusú tesztet végeztek el Szlovákiában, s ezek alapján 636 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban az új fertőzöttek száma október közepén ugrott meg, és decemberben további emelkedésnek indult.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma december elején emelkedett átlagosan napi kétezer fölé, az elmúlt egy hétben pedig háromezer körül volt.

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 188 ezer személynél mutatták ki a koronavírust, és eddig már csaknem 1,5 millió ilyen típusú vírustesztet végeztek el. A gyógyultnak nyilvánítottak száma valamivel több mint 130 ezer. Jelenleg 2771 fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 2521 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

A brit mutáció Ausztriában is megjelent

A koronavírus-változatot, amely Nagy-Britanniában szeptemberben jelent meg, Ausztriában is észlelték - írja az ORF. A lap szerint a vírusvariáns genetikai anyagát négy mintában találták meg, amelyet a bécsi nemzetközi repülőtéren vettek. Egy másik személynél a SARS-CoV-2 variánst is kimutatták, amely valószínűleg Dél-Afrikából származott. Az érintett öt ember közül három gyermek.

A brit koronavírus mutációt, amely először a karácsonyi ünnepek előtt jelent meg, mára világszerte 32 országban azonosították be, a 15 európai ország közül már Ausztriában is.

Ausztriában, nyolc hónappal az első megerősített CoV fertőzések után a hivatalos statisztikák szerint a halálozások száma meghaladta az 1000-et. A világjárvány kezdete óta országszerte összesen 86 ezer 102 ember tesztje lett pozitív, és a jelentések szerint a mai napig 1005 ember halt meg a Covid-19 következtében. 

Nem véletlen, hogy a brit "B.1.1.7."-mutációt már megtalálták, hisz azt „kifejezetten keresték“. Körülbelül 1800 szekvenálást végeztek eddig Ausztriában

- mondta az egészségügyi miniszter. Ezt most fokozni kellene.

Fotó: Pixabay

A szakértők jelenleg nem feltételezik, hogy az eddig jóváhagyott vakcinák rosszabb hatással lennének a két változatra - ugyanakkor nem zárható ki, hogy ilyen kórokozók még kialakulhatnak.

A betegség súlyosabb lefolyását az új mutáció miatt szintén nem feltételezik.

Azonban egyre több bizonyíték van azonban arra, hogy a variáns sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi formák.

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.