Szétverte a fagy az idei gyümölcstermést

ugytudjuk.hu 2020-05-22 05:56:00
Aranyáron sem nagyon lesz hazai kajszi, dió.

Nagy árat fizetünk az enyhe télért: még aranyáron sem lehet majd több féle hazai gyümölcsöt venni az idén, legalább is vidékünkön. A március végi és április eleji mínuszok tönkre tették a vasi termést is, országosan pedig 15 ezer hektár ment veszendőbe.  

Az újabb rossz hír, hogy a mostani hétvégén újabb fagyhullám jöhet. Előrejelzések szerint megdőlhet az eddigi, május 22-ei hidegrekord, az északi országrész mellett a Rába-völgye a veszélyeztetett.

Igaz, sok mindent már nem vihet el az extrém, meridionális  időjárás, mivel a gyümölcsösökre sajnos áll a miniszterelnöki hasonlat: ennek kampó. Különösen a kajszibarackra, a cseresznyére, a dióra, az almára érvényes a tömör definíció. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) és a megyei kormányhivatalok ellenőrzései alapján a tavaszi fagykár több mint 15 ezer hektár területet sújtott.

Mint közölték: a már feldolgozott vizsgálati eredmények alapján 3 ezer 161-ből 2 ezer 675 parcella esetében tényleges fagykárt állapított meg hatóság, s csupán a földterületek 15-20 százalékánál nem tapasztaltak valós károsodást a szakemberek. Az utóbbi esetekben vagy egyáltalán nem történt káresemény, vagy gazos, nem művelt területre vonatkozott a valótlan kárbejelentés.

Az első, március végi lehűlés leginkább a korai fajtákban, tehát a kajszibarackban és őszibarackban idézett elő sérülést. A mezőgazdasági káresemény bekövetkeztét alátámasztó helyszíni szemlék tapasztalatai is azt mutatják, hogy a 2 ezer 675 károsodott parcellának mintegy fele (2 ezer 300 hektár) kajszibarack ültetvény, ahol 70-100 százalékos virágkár tapasztalható.

Mostanra pedig kiderült a teljes valóság: a termőre fordult virágok-rügyek idén nem fordulnak termőre. Vas megyében különösen súlyos a helyzet, mert a családias kiskert a jellemző (ez is erősen fogyatkozóban), a nálunk ritkának mondható, nagyüzemi gyümölcsösök jobban, illetve eredményesebben védhetők. 

Megyei körképünk során megállapíthattuk, hogy a vasi kertekben az idén csak nagyon kevés helyen gyűjthetnek be termést.  A szombathelyi piac egyik ismert árubeszerzője szerint jobb, ha már most megbarátkozunk a vízízű spanyol és dél-olasz barackokkal.

„Nem nagyon lesz más, ráadásul az import sem lesz olcsó", mondja Pál. „Az uniós termékek hozzák a fazont, de a magyarhoz képest sokkal visszafogottabb az íz tartalmuk, zamatuk. Vannak stabil felvásárlási pontjaim, azok most szó szerint bezártak. Egy őrségi nagy kertben például tíz fáról tíz darab diót sem lehetne leszedni, mert nincs. Tavaly ugyanitt a termést egy fertőzés vitte el, előtte meg a jégeső. Ráadásul a fákat ugyanúgy gondozni kell - permetezni, vágni - mintha termést hoztak volna. Hát, nagyon elkeseredettek a gazdák, az biztos".  

Szőcén Kocsics Adorján mutatja a kertjében elfagyott kajszi, cseresznye és almafákat. A későb érőkön azért lesz némi termés. „Mondtam januárban, hogy böjtje lesz a meleg télnek, annak, hogy szinte fagy sem volt 30 napon át. Aztán a tavasz téllel jött, április elején volt olyan hely a környéken, ahol mínusz 7-10 fokot is mértek. Ráadásul nem egy-két, hanem 6-7 órán át! Ezt nem bírják ki a virágok... Az akácnak is annyi, fonnyadt a virágja, nem lesz belőle méz. Az biztos, az utolsó 5-10 évben teljesen megbolondult az időjárás".

Mester Jánosné nemesrempehollósi kertjében több almafa áll. Úgy tűnik, itt a légmozgás segített, lesz termés. „ A faluban is nagy a kár, mondják, hogy a barackosok elfagytak. Talán szilva maradt, az bírja szenvedést. Nekem inkább a zöldségeskert a fontos, meg a kis virágoskertem. Most éppen az a baj, hogy nincs eső".

„Negyven gyümölcsfám van, ebből a diónak, a kajszinak annyi. De nem nagyon lesz szilva és alma sem. A három cseresznyefából egy maradt állva, a későn érő. Azon valami terem majd", mondja a rempei Kovács László. „A körte az hozza magát és még füge is lesz, pár darab. Hát, ennyi. A szomszédom a nagy fagyok idején hallotta, amint pattognak az ágak... Két évvel ezelőtt, ilyentájt, volt itt mínusz 15 fok is, akkor tényleg semmi sem lett".

A kárbejelentéseket már megették a gazdák – május 15-e volt a határidő – és bár nincsenek még pontos számok, a veszteség nagy, több százmilliós, de inkább milliárdos nagyságrendű. A hobbikertek gazdái be sem jelentik már a fagykárt, mert sok vele a vesződség és jellemzően kis tételekről van szó. Csakhogy sok kicsi sokra megy.

 Mindez a vásárlót nem igazán érdekli, pedig rajta csattan majd az árostor. Az uniós import elvileg hozhatna olcsóbb árat, de a forint gyorsuló mélyrepülése, az euró árfolyam drasztikus emelkedése eleve drágítja a behozatalt. 

Ez főleg a kisnyugdíjas réteget érinti, amely már most sem nagyon jut hozzá a friss gyümölcsökhöz, mert egyszerűen nincs rá pénze. Most még annyira sem lesz, hiszen a fagy megfizethetetlen gyümölcsárakat hozhat. 

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.