Szétverte a fagy az idei gyümölcstermést

ugytudjuk.hu 2020-05-22 05:56:00
Aranyáron sem nagyon lesz hazai kajszi, dió.

Nagy árat fizetünk az enyhe télért: még aranyáron sem lehet majd több féle hazai gyümölcsöt venni az idén, legalább is vidékünkön. A március végi és április eleji mínuszok tönkre tették a vasi termést is, országosan pedig 15 ezer hektár ment veszendőbe.  

Az újabb rossz hír, hogy a mostani hétvégén újabb fagyhullám jöhet. Előrejelzések szerint megdőlhet az eddigi, május 22-ei hidegrekord, az északi országrész mellett a Rába-völgye a veszélyeztetett.

Igaz, sok mindent már nem vihet el az extrém, meridionális  időjárás, mivel a gyümölcsösökre sajnos áll a miniszterelnöki hasonlat: ennek kampó. Különösen a kajszibarackra, a cseresznyére, a dióra, az almára érvényes a tömör definíció. A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) és a megyei kormányhivatalok ellenőrzései alapján a tavaszi fagykár több mint 15 ezer hektár területet sújtott.

Mint közölték: a már feldolgozott vizsgálati eredmények alapján 3 ezer 161-ből 2 ezer 675 parcella esetében tényleges fagykárt állapított meg hatóság, s csupán a földterületek 15-20 százalékánál nem tapasztaltak valós károsodást a szakemberek. Az utóbbi esetekben vagy egyáltalán nem történt káresemény, vagy gazos, nem művelt területre vonatkozott a valótlan kárbejelentés.

Az első, március végi lehűlés leginkább a korai fajtákban, tehát a kajszibarackban és őszibarackban idézett elő sérülést. A mezőgazdasági káresemény bekövetkeztét alátámasztó helyszíni szemlék tapasztalatai is azt mutatják, hogy a 2 ezer 675 károsodott parcellának mintegy fele (2 ezer 300 hektár) kajszibarack ültetvény, ahol 70-100 százalékos virágkár tapasztalható.

Mostanra pedig kiderült a teljes valóság: a termőre fordult virágok-rügyek idén nem fordulnak termőre. Vas megyében különösen súlyos a helyzet, mert a családias kiskert a jellemző (ez is erősen fogyatkozóban), a nálunk ritkának mondható, nagyüzemi gyümölcsösök jobban, illetve eredményesebben védhetők. 

Megyei körképünk során megállapíthattuk, hogy a vasi kertekben az idén csak nagyon kevés helyen gyűjthetnek be termést.  A szombathelyi piac egyik ismert árubeszerzője szerint jobb, ha már most megbarátkozunk a vízízű spanyol és dél-olasz barackokkal.

„Nem nagyon lesz más, ráadásul az import sem lesz olcsó", mondja Pál. „Az uniós termékek hozzák a fazont, de a magyarhoz képest sokkal visszafogottabb az íz tartalmuk, zamatuk. Vannak stabil felvásárlási pontjaim, azok most szó szerint bezártak. Egy őrségi nagy kertben például tíz fáról tíz darab diót sem lehetne leszedni, mert nincs. Tavaly ugyanitt a termést egy fertőzés vitte el, előtte meg a jégeső. Ráadásul a fákat ugyanúgy gondozni kell - permetezni, vágni - mintha termést hoztak volna. Hát, nagyon elkeseredettek a gazdák, az biztos".  

Szőcén Kocsics Adorján mutatja a kertjében elfagyott kajszi, cseresznye és almafákat. A későb érőkön azért lesz némi termés. „Mondtam januárban, hogy böjtje lesz a meleg télnek, annak, hogy szinte fagy sem volt 30 napon át. Aztán a tavasz téllel jött, április elején volt olyan hely a környéken, ahol mínusz 7-10 fokot is mértek. Ráadásul nem egy-két, hanem 6-7 órán át! Ezt nem bírják ki a virágok... Az akácnak is annyi, fonnyadt a virágja, nem lesz belőle méz. Az biztos, az utolsó 5-10 évben teljesen megbolondult az időjárás".

Mester Jánosné nemesrempehollósi kertjében több almafa áll. Úgy tűnik, itt a légmozgás segített, lesz termés. „ A faluban is nagy a kár, mondják, hogy a barackosok elfagytak. Talán szilva maradt, az bírja szenvedést. Nekem inkább a zöldségeskert a fontos, meg a kis virágoskertem. Most éppen az a baj, hogy nincs eső".

„Negyven gyümölcsfám van, ebből a diónak, a kajszinak annyi. De nem nagyon lesz szilva és alma sem. A három cseresznyefából egy maradt állva, a későn érő. Azon valami terem majd", mondja a rempei Kovács László. „A körte az hozza magát és még füge is lesz, pár darab. Hát, ennyi. A szomszédom a nagy fagyok idején hallotta, amint pattognak az ágak... Két évvel ezelőtt, ilyentájt, volt itt mínusz 15 fok is, akkor tényleg semmi sem lett".

A kárbejelentéseket már megették a gazdák – május 15-e volt a határidő – és bár nincsenek még pontos számok, a veszteség nagy, több százmilliós, de inkább milliárdos nagyságrendű. A hobbikertek gazdái be sem jelentik már a fagykárt, mert sok vele a vesződség és jellemzően kis tételekről van szó. Csakhogy sok kicsi sokra megy.

 Mindez a vásárlót nem igazán érdekli, pedig rajta csattan majd az árostor. Az uniós import elvileg hozhatna olcsóbb árat, de a forint gyorsuló mélyrepülése, az euró árfolyam drasztikus emelkedése eleve drágítja a behozatalt. 

Ez főleg a kisnyugdíjas réteget érinti, amely már most sem nagyon jut hozzá a friss gyümölcsökhöz, mert egyszerűen nincs rá pénze. Most még annyira sem lesz, hiszen a fagy megfizethetetlen gyümölcsárakat hozhat. 

Szólj hozzá!

Nem kamu: Jövőre tilos lesz az avarégetés az egész országban

Januártól sem avart, sem kerti hulladékot nem lehet majd elégetni sehol az országban.

Több mint tíz év után kerültek elő újabb bizonyítékok a világ egyik legfurcsább eltűnésével kapcsolatban

Az alig négy éves Madeleine McCann 2007-ben tűnt el, a rendőrök azóta próbálják megoldani az ügyet.

Újabb két MÁV IC+ kocsi áll forgalomba holnap a szombathelyi és zalaegerszegi vonalon

Hazai gyártásúak, és jó lenne, ha vigyáznánk is rájuk.

3 illegális bevándorlót fogtak a kapuvári rendőrök

Később a 17 éves embercsempészt is megtalálták a csornai rendőrök.

Győrben és Sárváron újra megalakultak a Jobbik helyi szervezetei

Azt írják, nagy az érdeklődés a párt felé.

Dzsudzsák Balázs nem kell a csapatának, szabadon igazolható lesz a nyáron

Sajtóhírek szerint az Al Ain már az utódját keresi.

161 km/h-val száguldozott egy sofőr Vas megyében, a 88-as főúton

Nem ő volt az egyetlen, akit a rendőrök megbírságoltak.

A koronavírusnak köszönheti hogy életben maradt az Omega szombathelyi billentyűse

Covid-19-et nem, de más súlyos problémát találtak Benkő Lászlónál.

A korábban vásárolt jegyek megtartására buzdít a szombathelyi AGORA

Már elérhetőek a korábban kihirdetett rendezvények új időpontjai.

Három győri és egy ferencvárosi a kézilabda álomcsapatban

A címvédő Győri Audi ETO KC három, az FTC-Rail Cargo Hungaria pedig egy játékossal képviselteti magát a női kézilabda Bajnokok Ligája mostani szezonjának álomcsapatában.

Idén nyáron nem zárnak be a szombathelyi óvodák és bölcsődék

Ezzel szeretné megkönnyíteni a szülők dolgát a városvezetés.

Nehéz elérni a győri kórházat, de már dolgoznak az ügyön

Hirtelen nagyon leterhelt lett a győri kórház telefonvonala a sok bejelentkező beteg miatt: dolgoznak a megoldáson.

Három krónikus beteg hunyt el, újabb koronavírus-fertőzötteket azonosítottak

3970 főre nőtt az összes azonosított fertőzött száma.

Személyautó és teherautó ütközött Győr és Vámosszabadi között

A személyautó sofőrje valószínűleg elaludhatott vezetés közben.

Trianonra emlékezve gyújtottak máglyát Győrben

Lobogott az Összetartozás Tüze csütörtök este.

Nem viselt maszkot a mexikói férfi, agyonverték a rendőrök

Halála miatt Mexikóban is tüntetők vonultak az utcára és csaptak össze a rendőrökkel.

van még itt cikk a témában:

Hallottál már a gyöngyösfalui sárkányról?

A Pösei hegyoldalban, sárkány lakik az odúban. Ánizslapot vettek neki, a füstjével kikergetni.

Közel egy tucat hibát írtak össze a több, mint 2 milliárd forintból épített szombathelyi sportmedence kapcsán

Málik a vakolat, rozsdásodik a rozsdamentes, kilyukadt fűtéscsövek vannak az alig két és fél éves épületen.

NINCS KÉSZ Velem jó példája annak, mire számíthat ma egy település, ami önként beengedi a kamionforgalmat

Először még jó ötletnek tűnt a beígért pluszpénz, aztán szép lassan minden tönkrement a faluban.