Száz év magány, száz év Trianon

ugytudjuk.hu 2020-06-05 10:17:00
Civil megemlékezés a Vasfüggöny múzeumban.

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára emlékeztek az országban és a megyében. A vasi civilek a felsőcsatári hegyen vonták fel a lobogót és helyezték el a virágokat.

Felsőcsatár azon nyugat-magyarországi községek egyike, amely hosszas gyűrődés, osztrák megszállás,  és fennhatóság, majd rongyos gárdista csetepaték után került vissza az anyaországhoz. Ha valaki felsétál a szőlőhegyre, az átlát a szomszédba, amely már Ausztria. 

Fotók: Gombás Endre

A Vasfüggönymúzeum is dombon épült ki, tulajdonosa Goják Sándor. Aki itt alakított ki egy szép családi kápolnát, ahol már hosszú évek óta emlékeznek Trianonra.

- Általában 50-100 ember szokott itt összegyűlni és főt hajtani ezen a napon. Eljöttek a vasi vendéglősök szervezetének tagjai, az Éhen Gyula körösök és a Szövetség Szombathelyért aktivistái. Rajtuk kívül sok család is érkezett, letéve egy-egy szál virágot. Most viszont egészen más lett az emlékezés – mondta a múzeum tulajdonosa.

A járvány miatt a 100. évfordulón, vagyis most elmaradt a hagyományos, kulturális ünnepség, nem volt szónoklat és a megszokott, népszerű gyalogos határbejárás sem valósult meg. Értelemszerűen tömeg sem volt,  csak civil vezetők sétáltak fel a hegyre, tiszteletadásra.  

Goják Sándor és Kozma Gábor vonták fel a nemzeti lobogót, majd a kápolnában koszorúztak, meggyújtva a mécseseket. Emlékező beszéd helyett Gombás Endre egyesületi vezető olvasta fel Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét.

Fotók: Gombás Endre

Ezt követően a résztvevők a múzeumhoz mentek, ahol megszólalt a sziréna, emlékezve az 1920. június 4-én aláírt diktátumra. Goják Sándor kijelentette. hogy ezeket a pillanatokat jövőre megidézik. Mégpedig úgy, hogy a nemzetiszínű, feliratos szalagokat megőrzik és a majdani koszorúkra kötik. Így a mostani, visszafogott emlékezést felidézhetik, megtartva a folyamatosságot. 

Szólj hozzá!

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

SZFE: Dokumentumfilm készül az egyetemfoglalásról

Kíváncsian várjuk a végeredményt.

van még itt cikk a témában:

A Pinkán már árvízvédelmi vizslák is vannak

Nem mindenki bánta a viharos időjárást.

VIDEÓ - Felsőcsatáron máig áll a vasfüggöny

De hogy még meddig, azt egyelőre nem lehet tudni.