Ronnie a szex-drog-alkohol aranyháromszög után karcsú táncosnőket fest

ugytudjuk.hu 2020-11-20 19:06:00
A Rolling Stones fenegyereke, Ronnie Wood az életrajzi filmjének mozis premierje ugyan csúszik, de egy mozijegy áráért a neten már elérhető.

Mint annyi minden, a legendás angol basszeres, Ronnie Wood életrajzi filmjének premierje is csúszik. Illetve dehogy! A napokban megtörtént a bemutató a virtuális térben és egy mozijegy áráért a neten elérhető a film. Bízunk benne, hogy februárban a Savaria Mozi nagyvásznán is feltűnik. Mert azért ott az igazi.

A Rolling Stones fenegyereke, Ronnie Wood élete érthetően izgatta az angol színész-rendezőt, Mike Figgist, aki korábban (1995) a szex-drog-alkohol aranyháromszögben csaknem Oscart érő filmet forgatott: Las Vegas, végállomás. Az irányultság érzékelhető az Isten tenyerén című, 83 perces filmjében, amely a zenészről és nem a zenéjéről szól.

Persze feltűnnek a kortársak, közte a nagy barát Rod Stewart (Face), de itt is vonalban maradunk: „Fellépés előtt öntöttük be a sört, aztán az LSD, spékelve egy kis kokóval, kellett, hogy ne izguljunk. Néha úgy tűnt, hogy elhajlik a gitár, de minden gond nélkül tovább játszottam. Igen jó hangulatunk volt Rod-dal a színpadon, ez átment, a közönség tombolt."

Más esetben Wood bevallja, hogy komplett heroin-szerkóval ment a rajongók közé. Akik meghökkentek, majd anyagoztak egy kicsit. „Őrült dolog volt, de kellett a hangulathoz. Akkor az a világ volt, éppen Woodstockba készültünk" - mondja Ronnie. Aki ma 73 éves, gyönyörű családban él.

De nem az élvezetekről szól a film, ez csak eszköz Figgisnek ahhoz, hogy felmutasson egy ritka embertípust: amihez nyúl, az arannyá válik. És többet bír el száz társánál. 

Figgist láthatóan lenyűgözi a mindent túlélő önpusztítás. Amin Wood átment, abba huszonévesen belehalt Hendrix, Joplin, Brian Jones, majd Morrison. Azt sugallja a rendező, hogy itt egy kivételes adottságokkal bíró emberrel van dolgunk a 8 milliárdos választékból.

Ronnie mélyről indult. Anyja kivételével az egész család alkoholizált, apja napi kapcsolatban „feküdt" a szomszédos veteményeskertekkel. Nem volt agresszív. Kijózanodás után visszament és megkérdezte: „Szomszéd, picit szundítottam az ágyásokon, nem lett baja a futóbabnak?"

De ittak a testvérei és ivott ő maga is. Korán. Viszont az apa izgalmas népséget hozott a házba a közeli pub-okból. Indiai, mexikói, amerikai fekete egyaránt otthonosan bóklászott a Wood család konyhájában. Ami mindenkiben közös volt, az a pia és a zene szeretete.

„Sokszor hajnalig zörögtek... A tesóim is. Mind-mind zenéltek, vödröm, szájharmonikával, seprűvel, aztán ami volt... Hajnalig. Nem nagyon aludtam, de tetszett ez az őrült világ. Azt hiszem kellett ahhoz, hogy most itt legyek...

Jó helyen voltam mindig és jó időben. Amikor a Stones a Hyde-parkban fellépett, előtte Mick Jagger odaszólt: - Majd beszélünk. Előbb, mint gondolnád, válaszoltam. Így is lett.

A fogadáson a gitáros Mick Taylor odament Jaggerhez és a fülébe súgta: kilépek! - majd egyszerűen kisétált a teremből. Na, másnap Keith felhívott és azt kérdezte: kell egy gitáros, jössz? Mi tartott idáig? – kérdeztem." 

Wood zenei pályafutása ma már lexikális anyag, ezen elegánsan siklik át a rendező. Aki még azt a szentségtörést is elköveti, hogy alig-alig vág be zenéket. Mindössze három nóta hangzik el a maga teljességében. Majdnem. Nem véletlen ez a dramaturgia: egy kivételes sorsról nem tereli el egyetlen irányba a nézői figyelmet.  

Wood a maga módján orvosi csoda is. Ötven év után szokott le a dohányzásról, immunrendszere a drogok és az alkohol ellenére kimagaslóan jó. Keith azt mondja róla: „Ez az ember így van összerakva, minden nap tud meglepetést okozni. Ő a legjobb barátom." Charlie Watts dobos pedig így fogalmaz: „Ez egy elképesztő fickó."

Legfrappánsabban a feleség nyilvánul meg róla: „Ronnie mind az elvarázsolt világában, mint a mostani tisztában jól teljesít, mindkét üzemmódban teljes értékű. De jobb tisztán, mert újabb kapuk nyílnak meg előtte."

Ez utóbbira épül lényegében a film, az újabb kapukra. Ugyanis láthatjuk, milyen bravúrral skicceli fel a modellt. Képei átütőek, számos kiállítás értékes darabjai. A Stones-zenész tehát remek festőművész is. London egyik ünnepelt piktora mondja róla: „Jobban fest, mint én."

Nagyon úgy néz ki, hogy az utóbbi idők egyik legeredetibb dokumentumfilmjét láthattuk az utóbbi idők egyik legeredetibb figurájával. 

Szólj hozzá!

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

van még itt cikk a témában: