Rá kell majd írni az elektronikai eszközökre, mekkora a várható élettartamuk

Nagy Donát 2020-11-26 17:35:44
Jajj a bóvliknak.

Hamarosan az energiahatékonysághoz hasonlóan fel kell majd tüntetni az elektronikai eszközökön, hogy várhatóan mikor kell majd először szervizbe vinni, és mennyire nehéz vagy könnyű javítani a készüléket - írja a HVG.

Én magam is hallottam már rengeteg összeesküvés-elméletet arról, hogy a multik milyen módokon építik be az élettartam-csökkentő megoldásaikat a termékeikbe. Bár ezek a gyártástechnikai megoldások nagyrészt az utolsó cent megspórolására való törekvések túllövései, néha valóban kiderülnek turpisságok. Ennek legjobb bizonyítéka azok a nyomtatók, amiben egy chip számolja a kinyomtatott oldalakat, és amikor ez a számláló elér egy bizonyos értéket, a nyomtató "meghibásodik".

Illusztráció

Fotó: Pixabay

A régóta vágyott mobil, laptop vagy egyéb más informatikai eszköz megvásárlása egyébként nagy örömöt tud okozni a tulajdonosának - egészen addig, amíg először szervizbe nem kell vinni a készüléket. Ott jön ugyanis a feketeleves, ha kiderül, a készülék alig, vagy csak nagyon nehezen javítható.

A cikk szerint viszont ez az, ami a jövőben másként lehet: az Európai Unió hamarosan kötelezheti a gyártót arra, hogy külön címkén, egyértelműen és világosan tüntesse fel a csomagoláson a szervizelésre vonatkozó legfontosabb információkat.

Az Európai Parlament nemrég 395 igen, 94 nem és 207 tartózkodás mellett megszavazta a Right to Repair (Javításhoz való jog) elnevezésű határozatát, amelynek köszönhetően a termékekre a jövőben olyan matrica kerülhet majd fel a javíthatósággal kapcsolatban, mint amit jelenleg is láthatunk például a mosógépeken az energiahatékonyságról.

Utóbbi egy pontrendszert jelent, amely megmutatja, egy adott skálán (például 1-től 10-ig) mennyire könnyű vagy nehéz a szerkezet javítása. 

De például egy olcsóbb laptop esetében így láthatjuk majd azt is, hogy a gyártó szerint hány éven át nem kell majd a szervizeléssel bajlódni. A jelölés segít majd eligazodni a vásárlóknak, és megóvni őket attól, hogy olyan terméket vegyenek, ami ár-érték arányban nem éri meg nekik a ráfordítást.

A lap szerint az uniós döntésre már nagy szükség volt, a korábbi felmérések szerint ugyanis az uniós polgárok 77 százaléka inkább megjavíttatná az elromlott eszközét, mintsem kicserélje azt, 79 százalékuk pedig törvényileg kötelezné a gyártókat fenti paraméterek közlésére.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.