Puskás Tivadar polgármester meglátogatta a Parkerdőben nyomorgó Szendiszűcs Istvánt

Farkas Bazsi 2018-12-04 06:24:00
Szombathelyen nincsenek hajléktalanok, csak nehéz sorsú emberek - körkép.

Amolyan szokás már Szombathelyen, hogy a tél érkeztével tartanak egy sajtótájékoztatót arról, hogy éppen, hogyan áll a város a hajléktalan ellátással. Nem volt ez alól kivétel az idei év sem, hétfőn délután hívták össze a sajtót, hogy elmondják a legfontosabbakat. 

A szombathelyi hajléktalan ellátást a FÉHE, vagyis a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonpforit Kft. végzi. Az intézmény látókörében 287 ember van. Közülük vannak olyanok, akik a nappali, éjszakai melegedőben kapnak ellátást, vannak olyanok, akik már az ideiglenes szálláson laknak, és olyanok is, akik már a cég lakásaiban kaptak elhelyezét. 

Le kell számolni azzal a sztereotípiával, hogy a hajléktalanok részegen, koszosan botorkáló emberek - ezt Németh Klára a cég igazgatója hangsúlyozta. 

Korábban mi is írtunk róla, hogy van 5-6 fős társaság, akik rendre megbotránkoztatják a város lakóit, ők azonban csak a nagyon markáns kivitelt jelentik. Az igazgatótól azt is megtudhattuk, hogy ők egyébként pszichiátriai betegek, talán ezért sem tudnak beilleszkedni a társadalomba.

De, ami a lényeg, hogy Szombathelyen nincs olyan hajléktalan, akinek ne lenne fedél a feje fölött. Vagyis utcán senkinek sem kell laknia. 
Azt is megtudhattuk, hogy az ősszel életbe lépett hajléktalan törvény miatt  eddig senkit nem kellett a rendőröknek előállítania.

Az igazgatónő hangsúlyozta, hogy a FÉHÉ-nek nagyon jó kapcsolata van a rendőrséggel, így a törvény életbe lépése óta folyamatosan egyeztetnek.

A FÉHE komplex feladatot lát el. Nem csak a hajléktalan ellátásáról gondoskodik, de hozzájuk tartozik a közfoglalkoztatás is. Így minden eszköz a kezükben van a bajba jutott emberek visszavezetéséhez a normális, rendezett életbe. Sőt. A szociális tűzifaosztás is az ő feladatuk, így tényleg minden egy kézben összpontosul.

A tájékoztató után terepre mentünk.

Elsőként a Gerendás mögötti területre kaptunk kalauzolás. Itt még pár napja egy átmeneti bungit alakított ki pár hajléktalan. A szociális munkások az itt tábortverőket a szállásra vitték, majd a területet megtisztították az alkalmi lakberendezési tárgyaktól.

Mindig vannak páran, akik nem akarnak bemenni a szállásra, de aztán jobb belátásra térnek - tették hozzá.

Az utcai szolgálattal aztán a Parkerdőbe mentünk. Itt olyan kalyibák épületek, ahol életvitelszerűen élnek emberek. Nem hajléktalanok, csupán nehéz sorsú, szegény emberek. 

Magam is meglepődtem, amikor az első állomás Szendiszűcs István, az ismert képzőművész házánál volt. A művész nagyon rossz állapotban fogadott minket. Azt mondta, hogy az elmúlt egy év alatt 10 kilót fogyott, alig van ereje. Puskás polgármester megígérte neki, hogy gondoskodik orvosi ellátásról.

Aztán Bori nénihez és Feri bácsihoz mentünk. Ők köszönték, rendben vannak. Bár Feri bácsi arról panaszkodott, hogy tönkrement a tévéjük, Bori néni pedig nagyon szeret tévét nézni. A szociális munkások megígérték, hogy kedden visznek neki egy tévét, pár napja amúgy is kaptak egyet adományként.

Feri bácsi még azt is panaszolta, hogy a Parkerdőből egészen a vasútig kell sétálnia a nyugdíjáért. Nem is az út hossza a baj, hanem, hogy útközben még egy kocsma sincs. A polgármester elszomorította, mert ez ügyben nem tud tenni semmit.

A szakemberek azt kérik, ha bajba jutott emberrel találkoznak, vagy segítségre van szükségük, akkor hívják a 06 80 205 165-es zöld számot.

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában: