Szezonzárás: 5 alkalommal hívták rá a köztereseket a szombathelyi Borostyán mellett héderező csapatra

Farkas Bazsi 2018-10-19 10:14:00
Ez is sok, vagy éppen kevés? Döntsétek el ti.

Lassan vége a vénasszonyok nyarának, ami azt jelenti, hogy egyre hidegebbek a reggelek, korán sötétedik és a napi csúcs is alig nyaldossa alulról a 14-15 fokot. 

Az idő egyre hidegebbre fordul, ez azt is jelenti, hogy a napközben a szombathelyi Borostyánkő áruház mellett üldögélő kis csapat egyre kevesebbet tartózkodik kint a Gyöngyös-parti padokon. Úgy gondoltam, mivel vége a szezonnak - na mert meg pár olvasónk is kérte tőlünk, hogy kérdezzünk utána -, kértem egy statisztikát a szombathelyi Közterület-felügyelet vezetőjétől, dr. Varsányi Pétertől azzal kapcsolatban, hogy ezen a nyáron hányszor kellett nekik lakossági bejelentés miatt kivonulniuk a helyszínre. 

- A nyári időszakban 5 bejelentést kaptunk a Borostyánkő Áruház melletti padokon idejüket töltő csoport miatt - kezdte Varsányi. Hajléktalanokról azért nem beszélhetünk, mivel ezek a férfiak és nők a Zanati úti ellátóban laknak. Ott is alszanak, napközben kisétálnak ide, este pedig visszamennek a szállásra. Négy bejelentést azért kaptunk, mert egyszerűen zavarta az állampolgárokat a csoport jelenléte, arra panaszkodtak, hogy koszosak és hangosak. Ez semmilyen jogszabályba nem ütközik, emiatt aztán, bár a kollégák kivonultak, semmiféle eljárás nem történt. Egy alkalommal pedig azért kaptunk bejelentést, másnap,  mert a csoport egyik tagja koldult. A Gyöngyös-parton van egy telepített kameránk, a kollégák így látják, hogy mi történik, ha szükséges természetesen azonnal vonulnak is. Ebben az esetben kollégáim is észlelték a koldulást, és már aznap eljártak az esetben - tette hozzá dr. Varsányi.

Hogy az 5 bejelentés sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga. Sokakat zavar a “Meleg és bandája” néven ismert csoport, akik néha hangosak, ám ennek ellenére senkit sem bántanak. Jelen pillanatban azonban a szociális ellátó hálóban nincsen olyan intézmény, amelynek feladata lenne a csoport tagjainak ellátása, gyógykezelése. A FÉHE ugyan hajlékot és élelmet ad nekik, ám napközbeni kezelésük nem feladata az ottani szociális munkásoknak. 

Mivel az elmúlt napokban rengeteg hír szólt a közterületen tartózkodó hajléktalanok megbüntetéséről, íme még egy gyors adat: Szombathelyen egyetlen hajléktalan sincsen. A fedél nélkül maradt embereknek kivétel nélkül menedéket nyújt a Zanati úti ideiglenes szállás. 
 

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

Egy komplett tantermet újított fel a TDK a szombathelyi Gépipariban

Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott a felajánlott 10 millió forintból.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.