Őrületes bosszúba kezd a high-tech chippel felturbózott lebénult autószerelő

Varga Mátyás 2020-06-10 19:47:00
A 2018-as Upgrade egy rettenetesen alulértékelt, de mégis zseniális film.

Már jó pár éve tudják a filmrajongók, hogy a nagy költségvetésű blockbusterek mellett egyre gyakrabban találnak igazi gyöngyszemeket. 2018 nyarán egy ilyen film hódított az interneten, amiről mindenki szuperlatívuszokban beszélt. Leigh Whannell író és rendező egy olyan kis költségvetésű filmet készített, ami után minden akciófilm rajongó megnyalja az ujját. A történet szerint az autószerelő Grey békésen éldegél feleségével Asha-val, amikor egy gyilkosság miatt nejét megölik, ő pedig nyaktól lefelé megbénul. Később azonban egykori kuncsaftjának, a Vessel tech céget vezető Eronnak és az ő, STEM nevű chipjének köszönhetően felépül és bosszú hadjáratba kezd felesége gyilkosai ellen.

Viszonylag lerágott csont a téma, hiszen hallottunk már jó párszor hasonlót, azonban mégis működik a film. Többek között az az egyik hatalmas előnye, hogy egy olyan futurisztikus világban játszódik, ami egyáltalán nem nyomja az arcunkba, hogy mennyire hightech. Bár önvezető autók korzóznak az utakon, láthatunk egy fantasztikus okos otthont és különféle implantátumokkal felturbózott emberekkel is találkozhatunk, de ez finoman van adagolva. Ami miatt kiemelkedik az átlagból az Upgrade, az Logan Marshall-Green színészi játéka és a fantasztikus operatőri megoldások. Logan annyira hitelesen játssza az először lebénult és megtört férjet, majd később a STEM által félig ember, félig robot Grey-t, hogy az valami fantasztikus. 

Upgrade - Official Trailer

Not Man. Not Machine. More. From Leigh Whannell, visionary creator of SAW and INSIDIOUS, UPGRADE is now showing in Australian cinemas. #UPGRADEmovie Follow u...

A már többször említett chip, amit gazdájának gerincére építettek egy igazi gyilkológépet  csinál viselőjéből. Ha engedélyezik neki, akkor könnyűszerrel szereli le a támadókat vagy kutatja át az adatbázisokat különféle nyomok után. Kicsit úgy kell elképzelni, mintha az Apple Siri nevű digitális segédje bennünk élne és ha éppen úgy kívánja a helyzet ő venné át testünk felett az irányítást. Ha pontosan akarok fogalmazni, akkor lényegében a filmben egy sajátos gép és ember szimbiózist láthatunk. A film esszenciája pedig ebben rejlik amikor főhősünk felett STEM átveszi az irányítást akkor a mozgása sokkal darabosabb lesz és ezt Marshall-Green tökéletesen át is adja. A különféle kamera döntések, valamint a hangok és a natulaista ábrázolás még inkább ráerősítenek erre és egy plusz mélységet adnak a harcjeleneteknek.

A film legnagyobb hibája viszont az, hogy a főszereplőn kívül az összes többi szereplő kidolgozatlan és felszínes. Konkrétan Marshall-Green viszi el a hátán a filmet. Az viszont különösen tetszett, hogy bár a szuperchip rengeteg dologhoz ért, mégis csak egyesekből és nullákból áll a programkódja és főleg a kiszámíthatóságra képes. Azonban többször is Greynek kell beavatkoznia, hogy egy-egy helyzetet ép bőrrel megússzanak. Ha bár nem váltja meg a film a világot, mégis remekül szórakozunk rajta másfél órán keresztül.

Mindezt úgy, hogy a film elképesztően alacsony, 5 millió dollárból készült és ennek közel a három és félszeresét vissza is hozta. A film sikerét többek között az is bizonyítja, hogy pár hete felröppent a hír, hogy Leigh Whannell sorozatot készíthet egykori filmjéből. Csak itt nem bosszúra, hanem bűnüldözésre programozták a mesterséges intelligenciát. Aki tehát nyitott az újdonságokra és kedveli az akciófilmeket, amiket ráadásul megbolondítanak egy adag sci-fivel ez biztos nem fog csalódni. Addig is bátran ajánlom a rendező idei A láthatatlan ember című hasonlóan zseniális alkotását. 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”