Önkéntes túlórákat aggatna a kormány a helyettesítő tanárokra

ugytudjuk.hu 2019-12-13 16:52:00
Mindeközben a pedagógusok nem számolhatnák el az órákra való felkészülést, így elesnének a rendes munkaidőt meghaladó munkavégzésért járó fizetésüktől.

„Önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie – derült ki egy tervezetből, aminek a Népszava jutott a birtokába.  A lap szerint ezzel beigazolódott a pedagógus szakszervezetek félelmei, miszerint a szakképző intézményekben dolgozó tanárokat szinte teljesen kiszolgáltathatják a munkáltatónak, vagyis a szakképzési centrumoknak.

A tervezet ugyan még nem nyilvános, de már most kiderült belőle, hogy a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebbet számolhatnának el a jövőbe a tanárok. Ha a tervezet átmegy, akkor

az órákra, foglalkozásokra való felkészülés, a dolgozatjavítás, a számonkérés egyéb formái, az oktatói testületi ülésen, fogadóórákon való részvétel átkerül a kötetlen munkaidő részbe, de még azt is „önként vállalt túlmunkának” minősítenék, ha a tanárnak távollévő kollégáját kell helyettesítenie, vagy be nem töltött munkakörbe tartozó feladatot kell ellátnia.

Így lehetetlen lenne a ténylegesen elvégzett munkát nyilvántartani, tehát a tanárok nem fognak a rendes munkaidőt meghaladó munkavégzésért díjazást kapni.

A tervezet ezen felül azt is lehetővé tenné, hogy a fejlesztőpedagógusi, iskolapszichológusi, könyvtárostanári tevékenységet „szolgáltatásvásárlás” útján szervezze meg a szakképzési intézmény. A Népszava szerint az elsőre ésszerű döntésnek tűnő változtatás azonban erőteljes korrupciós lehetőségeket is magában rejt.

Többször kell majd továbbképezni a tanárokat

A kiszivárgott dokumentum a pedagógusok továbbképzési kötelezettségét is megváltoztatná, az eddigi hét év helyett ugyanis négyévente köteleznék legalább 60 órás továbbképzésre a tanárokat. Aki nem vesz részt ezeken vagy a képzéseket nem fejezi be sikeresen, annak megszüntethetik a munkaviszonyát.

Mindezek mellett azt hihetnénk, hogy a pedagógusok kapnának valamennyi kompenzációt a megugró követelményekért, de ez nincs így. A tervezetben egy szó sincs a kormány által beharangozott 30 százalékos béremelésről, kedvezőbb bérezési rendszerről, de még a munkáltatóval köthető béralku lehetőségéről sem.

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.