Nyolcezer kilométeres túra az USA nemzeti parkjaiban

ugytudjuk.hu 2020-02-20 12:04:00
Könnyen előfordulhat, hogy medvével is találkozhatunk egy-egy nemzeti parkban.

Simon Attila ismert vasi fotóművész régebben reklámokban utazott. Egyik leghíresebb, nemzetközi figyelmet keltett képe egy kólás volt, amit különleges körülmények között exponált. Akkor még a kisfilmes korszak járta, a fotók pedig papíron jelentek meg. Bravúrt bravúrra halmozva jutott el egy fontos bemutatóra, ott mutattak neki egy kütyüt.

 A Szombathelyen is jól ismert művész ma már mosolyogva emlékezik a történtekre. Mint mondja, furcsa, jellegtelen kis gép volt az, film nélkül. „Ma már tudom, hogy a digitális masinák egyik korai példányát láttam akkor. Legyintettem rá, na, ez sem fog befutni karriert, maradok a nagy márkáknál. Ezzel aztán meg is hoztam életem egyik legrosszabb döntését".

A Kisrákoson élő férfi gyakran feltűnik a fontosabb eseményeken kis létrájával. Aki ismeri, az tudja, hogy maximalista. Addig nem enged ki a kezei közül anyagot, s ez lehet egy esztergált munkadarab is, amíg az nem tökéletes. Nemrég pedig önmagának bizonyíthatta, hogy hetedik X ide, vagy oda, bírja még erővel és szemmel. Egy hónapon át járta Amerika legjelentősebb nemzeti parkjait öccsével egy masszív terepjárón. Voltak 80 méterrel a tengerszint alatt és 4500 méterrel felette. Megtettek 8800 kilométert és elkészült 5 ezer fotó.

„Denverben landoltunk, rokonok vártak ránk. Megvolt az útirány, s mivel az amerikai rokonság nagy utazó, felvázolták, mire számíthatunk. Akkor kezdtem felfogni, hogy mire vállalkoztunk. Kibéreltünk egy bivalyerős, 7 személyes terepjárót, megtöltöttük élelemmel, ruhákkal, belőttük a navigációt, és nekivágtunk". Nem ritkán homokviharok színesítették amúgy sem unalmas napjaikat. Hat állam területén meghódították az  Arches, a Mesa Verde, a Zion, a Yosemite, a Bryce Canyon, a Capitol Reef nemzeti parkokat és persze a Grand Canyont.

„Bár már eltelt némi idő, mégis tolulnak az emlékek. Például a coloradói Isten kertje, vagy a több száz lépcsős, hét vízeséses út, a legendás Billegő szikla. Mint fotós, a legszebben is a szabályszegő momentumot kerestem. Így figyeltem fel arra, hogy milyen elemi erejű az élet, a természet. Ott, ahol a nyers kő az úr, megvetheti magát egy madár által leejtett kis fenyőmag: elképesztő látvány, ahogy immár sudár faként áll a kietlen gerincen, egymaga. A fák amúgy is érdekeltek a parkokban, mivel a helyi történelmet hordozzák. Ezernyi arcuk van, törpék és hatalmasak, kecsesek és lomhák, de mindig a barátaink".

Attilának ugyan bejött a Grand Canyon, de mégsem ez az első a toplistáján, hanem a Yosemite Nemzeti Park, a Bryce Canyont alkotó, óriás oszlopok, mint sorakozó gyertyák. Látta, amikor a Nap hajnali elő-sugarai megfestik a kanyont, a sziklatűket, amelyek ettől úgy néznek ki, mint az ostyák. Bámult, aztán észbe kapott és kattogtatott. Több ezerszer. „Elvem, hogy csak a legjobb pozíció elérése jogosít fel minőségi fotózásra, ezért hajnalban keltem és a bejósolt sziklaperemeken vártam a napfelkeltét. Nem csak én... Volt, hogy harmincan állítottunk állványra gépet, de azért a legjobb helyet elcsíptem így is".

Az USA nemzeti parkjai a helyi turisztika külön ágazatának számítanak. A belföldi forgalom is óriási. Egy-egy nagyobb nemzeti parkot évente átlag 3 millió ember látogat, így nagyon kemény feltételeknek kell megfelelni. Nem könnyű a belépés, jó előre kell foglalni és pontos időre, teljes létszámban megjelenni az adott helyszínen. Ezért nem ritka a sátras várakozó a bejáratnál. A személyesség azért fontos, mondja a fotós, mert az amúgy is veszélyes parkokban medvék élnek. A rangerek – vezetők nem kockáztatnak életeket.

„Mindenkit megismernek, így tudják, hogyan néz ki, merre mozog. Szigorú szabályokat tartatnak be. Meg kell tanulni használni a medveboxokat. Ezek trükkös zárú ládák, amelyekbe ellátmány helyezhető. Szintén speciális záródású a hulladék konténer. A medve a legkisebb hézagot is kihasználja, kutat az élelem után. Ezért kell mindig túljárni az eszén. Ha valaki nyitva hagyja mondjuk az autója ajtaját, bizton számíthat hívatlan sofőrre". 

A parkban eldobott csikk, vagy papír zsebkendő 5 ezer dollárt kóstált és hosszú idejű kitiltást. A nemzeti parkok nagyon népszerűek, előfordul, hogy a nagy tömeg miatt korlátozzák a látogatást. Bár rendkívül magas a belépők ára, mégis sorban állnak az emberek.  

Attila ezernyi élménnyel gyarapodott, fantasztikus fotókat készített, de még ez is fokozható. Egyik élménye tényleg kivételesnek számít. „Szabad helyet kerestünk a kempingekben, de nem akadt. Így egy motelbe vackoltunk. Pokoli meleg, párás idő volt, 25-30 fokkal. Hajnalban arra riadtam, hogy valami nem stimmel. De mi? Hát a fények! Kinézek az ablakon és mit látok – havat! Éjjel lezúdult egy hidegfront és 15 centis hó esett, dübörögtek a hóekék. Ilyen amúgy csak a mesében van és én is azt hittem addig, amíg nem velem történt meg" hitetlenkedik még ma is.

A túrából nem maradhatott ki a korosztályi legenda, a Zabriskie Point, a hippik kultikus helye. Megszenvedték a zúzalékon tett sétákat és az sem volt köznapi élmény, amikor lementek a tengerszint alá, egy kiszáradt sóstó medrébe. Aztán meg fel a hegyre, ahol csak nem forrt fel a víz, annyira kevés volt az oxigén. „Nem csupán természeti élmény volt, amikor a terepjáróval felmentünk 4500 méterre. Jól jött a hegymenet funkció, mert lejövetelkor a rangerek lézerrel ellenőrizték a fékeket. Ha bizonyos értéket túllépett a fékrendszer, akkor kiállították a járgányt, fél, egy, vagy akár két órára. Nekünk a hegymenet bejött, gyakorlatilag nulla fékkel gurultunk le".

Az egy hónap gyorsan elröppent, de a szépségek, amiket látott, örökké megmaradnak. Ezt másokkal is megosztja, hiszen sok helyre hívják előadni, képeit bemutatni, vetíteni. Aki ránéz Simon Attila fotóira, azt megragadja, rabul ejti. Az ég és a föld, a hatalmas sziklák és mélyedések, a színek pompája és kavalkádja rabul ejt. Ahogy őt is a túra, amit egy nagyon találó mondattal így jellemez: „Az ember egy apró pötty a természet palettáján".

Szólj hozzá!

Az Egis Körmend csapatorvosa: “Lehet kiabálni, lehet énekelni a maszk alatt is”

Dr. Vásárhelyi László határozott véleménnyel van az MKOSZ kiadott iránymutatásáról.

Egy hét alatt 172 órát késtek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

Egy utas meg is ütötte a jegyvizsgálót, amikor megkérték, hogy vegye fel a maszkját.

Bocsánatot kért Yoko Onótól John Lennon gyilkosa

Mark David Chapman már elfogadja, hogy valószínűleg egész életét börtönben fogja tölteni.

Közös fejlesztésbe kezd a Schaeffler és a Bosch

Fokozza fejlesztéseit a hátsókerék-kormányrendszerek területén a Schaeffler.

Hivatalosan is bejelentette a másodosztályú DVSC Dzsudzsák szerződtetését

Szombathelyen is pályára léphet a 108-szoros válogatott focista.

Operatív törzs: A külföldről érkezőkre már csak tíznapos karantén vár

Tizennégy helyett csak tíz nap lesz a karantén külföldről érkezve.

Játszóterekre költötték a városi bál bevételét Sárváron

Közel 2 millió forintból két ovi kapott új játékokat.

Ungár Péter: Nem lesz méltó idősellátás, amíg nem emel bért az állam

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint a munkaerőhiányt ugyanis csak ez oldhatja meg.

A helyszínről elpucoló vétkes sofőröket keres a rendőrség Győrben

Balesetet okozó autósok lógtak meg - a hatóság a lakosság segítségét kéri.

Akad olyan lakó is, aki egy az egyben kivágatná a győri Damjanich utca platánsorát

A radikális javaslatokat leszámítva gyümölcsöző beszélgetés alakult ki a Damjanich utca sorsáról a lakossági fórumon.

Mellek is villannak a győri Vasutas Művház legújabb kiállításán

A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg a Szárnyaskerékben.

Délutántól hivatalosan is ősz lesz

Nincs visszaút, megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, s a sötétség egyre nagyobb szeletet hódít el napjainkból. Teszi ezt egészen decemberig, amikor új lendülettel a fény megint utat tör majd magának.

633 új koronavírusos fertőzött van és elhunyt 8 beteg

Közel a 15 ezerhez az aktív fertőzöttek száma, 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Az emberek már kapizsgálják: nem muszáj otthon várni a futárra

Új, saját csomagautomata-hálózatot épít ki egy áruházlánc.

Egy idős beteg lábát törte el egy betegszállító Sárváron

Nem úgy szállította, ahogy mondták neki, baj is lett belőle.

van még itt cikk a témában:

A nap képe(i): Kemény munka a dohánybetakarítás

A hazai dohány 80 százalékát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik. Az országban összesen mintegy 3600 hektáron 5 ezer tonna szárított dohányt állítunk elő, ám az ágazat évtizedes válságban van, miközben több ezer család megélhetése függ az ágazat jövőjétől.

Vérveszteség ölte meg George Washingtont

Halálát hypovolaemiás sokk okozhatta.

Mihalik Enikő a barátnőjével monokinizik a strandon

Nagyon melegük volt Máltán, mindent levettek, amit csak tudtak.