Nyolc évad után maradt még szufla az Amerikai Horror Sztoriban?

Fehér Buda
2019. szeptember 20. péntek, 06:41
Az utolsó két évad csalódásai után most egy eléggé megosztó résszel tértek vissza a készítők.

Tegnap startolt el az Egyesült Államokban az Amerikai Horror Sztori kilencedik évada. Mivel a sorozat többnyire valamikor Halloween környékén indítja útjára a legújabb szezonját, mindig kedvem támad belenézni az első részekbe, ha később még le is maradok velük. 

 

Idén azonban félve kezdtem neki az új évad legelső részének, hiszen az előző két etap elég nagy csalódás volt számomra. Igaz, a nyolcadik évadnak voltak jó jelenetei, az első néhány epizód kifejezetten jól sikerült, aztán az utolsó három részre kifogyott a gőz, és a sorozat egyik legfrusztrálóbb lezárását sikerült összehoznia az íróknak. 

 

 

Az AHS-ben viszont az a szép, hogy minden lejtmenet után van esélyük korrigálni a készítőknek, hiszen antalógiáról van szó, az évadok alig kapcsolódnak egymáshoz. Reménykedtem, hogy idén is így lesz, az 1984-re keresztelt, a slasher horrorra fókuszáló kilencedik évad elég biztatónak is tűnt. Aztán megnéztem az első részt, és úgy voltam vele, hogy

 

nem tudom mit láttam, de az biztos, hogy nem az Amerikai Horror Sztorit.

 

A slasher érzését igencsak jól eltalálták a készítők, teljesen jó döntés volt a nyolcvanas évekbe helyezni a sztorit. Az ekkor készült, klasszikusoknak számító horrorfilmekre is ki-kikacsintgattak, de ennél többet nem sikerült belegyömöszölni az első negyven percbe, elmaradt az az érdekfeszítő felvezetés, ami az AHS-re jellemző.

 

Helyette kaptunk egy izgalmak nélküli történetet, aminek a mellékszereplői jobban ki vannak dolgozva, mint maguk a főszereplők,

 

de még a sztori főbb elemeit is más filmekből emelték át a készítők. Az elmegyógyintézetben játszódó jelenet például egy az egyben megegyezett az eredeti Halloweenban látotakkal, a táboros jelenetek meg bármelyik Péntek 13. filmből jöhettek volna, annyira sterilre sikerültek. Ha valaki azt mondja, hogy a készítők egy teljesen más sorozatát nézem éppen, még hittem is volna neki, annyira eltér ez az évad az eddigiektől.

 

 

Egy szó mint száz, az Amerikai Horror Sztori kilencedik évada eddig elég lapos, hiányzik belőle a kreativitás, az első rész sokkal inkább az elcsépelt klisék modern kori átültetéséről szólt, mint a történetvezetésről. Azért kíváncsian várom, hogy innen hova megy a történet, és csak reménykedni tudok abban, hogy valami újat is mutatnak a készítők, nem csak a régi horrorok történeteit mesélik el más szereposztással.
 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás