Novák Katalin: az a fontos, hogy tisztességes munkával vállaljunk gyermeket

Nagy Donát 2020-04-08 12:30:00
Aki pedig elvesztette a munkáját, kedvezményes hitelt kap új tanulmányaihoz, hogy átképezhesse magát.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján először Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kapott szót, aki felsorolta a kormány korábbi években, valamint most meghozott intézkedéseit a családokra vonatkozóan.

Elmondása szerint mostanra több a pénz a családoknál, valamint könnyebb a gyermekek vállalása, mint korábban.

Talán már megtakarításuk is van a családoknak.

- jelentette ki Novák Katalin.

Bod Péter Ákos: csalódás Orbán akcióterve

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Klubrádióban beszélt Orbán Viktor hétfői bejelentéséről. Számára nem egészen világos, milyen intézkedéseket tervez a kormány, ám roppant kevésnek tartja az eddig elhangzottakat. Kifejtette, hogy a gazdaságélénkítő lépések egy része ismétlődés, például, hogy bizonyos ágazatok, a turizmus, a filmipar külön figyelmet kapnak.

Az államtitkár szerint a demográfiai adatokból jól látszik az eredmény, hiszen 4 évtizede csúcson a házasságkötések száma, valamint 1200-zal több baba született idén, mint a korábbi években.

Hiába bizonygatja a kormány az ellenkezőjét, egyre kevesebben vállalnak gyereket és egyre többen halnak meg Magyarországon

Az előzetes adatok szerint 2019 első két hónapjában a születések száma 5,1%-kal kevesebb, a halálozásoké 11%-kal több volt, mint 2018 azonos időszakában. Ennek következtében a természetes fogyás 36%-kal, 3230 fővel nőtt 2018 január-februárjához képest. 2019 februárjában az élveszületések száma 4,7%-kal csökkent, a halálozásoké pedig 1,8%-kal nőtt az előző év azonos havi értékéhez képest.

A veszélyhelyzet alatt hozott vagy meghosszabbított akciókat 5 pontba szedte:

  1. megvédik a családtámogatásokat: nem veszik el a családtámogatásokat a veszélyhelyzet ellenére sem. Itt a családi adókedvezményt, a CSOK hitelt, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét említette. Novák Katalin szerint 170.000 család vette igénybe ezeket a lehetőségeket
  2. munkahelyek a segély helyett: az államtitkár szerint az a fontos, hogy tisztességes munkával vállaljanak gyermeket a családok. Ezért 26 szakmában járulékkedvezményt biztosítanak. A fizetés nélküli szabadságon lévők TB járulékát átvállalja a kormány, aki pedig elveszítette a munkát, annak a felnőttképző tanfolyamhoz biztosítanak kedvezményest hitelt 
  3. veszélyhelyzet átvészelését segítő intézkedés: itt a hitelek visszafizetésének felfüggesztését, azaz a moratóriumot említette. A GYES, GYED és GYET időszakát is meghosszabbították, vagyis hiába járna le, azt továbbra is folyósítják. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását sem vonják vissza, így aki megfelel a feltételeknek, továbbra is megkapja a pénzt új autójához. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy hétfőtől ingyenes a parkolás az országban, szerinte sokaknak ez nagy problémát jelentett a mindennapokban.
  4. fiatalok támogatása: a diákhitelt nem kell egyelőre fizetni. Ezen kívül új, szabadfelhasználású hitelt adnak a felsőoktatásban tanulóknak, 0%-os kamattal igényelhető 500 ezer forint. Továbbá eltörölték a nyelvvizsga kötelezettséget a diplomához. Ezzel nem lebeszélni akarnak senkit sem a nyelvtanulásról, ezért a 35 év alattiak első nyelvvizsga vizsgadíját továbbra is kifizetik
  5. idősek védelme: egyszerűsített a receptek kiváltása, valamint személyes jelenlét nélkül is lehet ügyeket intézni a hivatalokban. Nem járnak le az okmányok, azokat egyelőre nem kell meghosszabbítani. Kiemelte, hogy a nyugdíjasok 13. havi [valójában 53. heti] nyugdíjat kapnak majd, jövőre.

Több száz millió forintot vettek már el eddig Szombathelytől a járványra hivatkozva

Még nem tudni, minek a kárára megy az elvonás, de több terület gazdálkodása is veszélybe került. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter még a szombati kormányinfón ismertette, hogy ők a közös teherviselésben hisznek. Ezért egyrészt a pártok támogatásának felét, összesen 1,2 milliárd forintot vettek el a járvány elleni védekezéshez, másrészt a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárdot terveznek beszedni.

A beszámoló végén Novák azt kérte, a Húsvét időszaka alatt is amennyiben lehet, tartsuk be a szabályokat és ajánlásokat. Aki teheti, maradjon otthon.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.