Bod Péter Ákos: csalódás Orbán akcióterve

Székely Zoárd 2020-04-08 09:15:00
Csupán kiszúrják az emberek szemét egy üres ígérettel.

Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Klubrádióban beszélt Orbán Viktor hétfői bejelentéséről. Számára nem egészen világos, milyen intézkedéseket tervez a kormány, ám roppant kevésnek tartja az eddig elhangzottakat.

 

Kifejtette, hogy a gazdaságélénkítő lépések egy része ismétlődés, például, hogy bizonyos ágazatok, a turizmus, a filmipar külön figyelmet kapnak. A másik probléma az a "negatív üzenet", hogy a nyugdíjasok ebben az évben nem számíthatnak külön támogatásra, csupán 2021 februárjában jön majd a postás és hoz egy heti nyugdíjat. Hozzátette, hogy aki négy évre ígér valamit, az tulajdonképpen

„kiszúrja az emberek szemét egy üres ígérettel.”


A közgazdász szerint távlati tervek helyett az a fontos az előttünk álló hónapokban, hogy mi lesz például az állásukat elvesztett munkavállalókkal, a családokkal, amelyekre rászakadt egy halom plusz teher, ami azonnali beavatkozást igényelne. Az is a csalódás jele volt, hogy a kormányfői bejelentésre gyengült a forint.

 

Bod Péter Ákos óriási gondnak tartja, hogy a kormány akar munkahelyeket teremteni, azokat ugyanis nem kell teremteni, főleg nem a kormánynak. A kabinetnek most azt kellene támogatni, akinek kevesebb a megrendelése, mert nem lehet tudni, milyen munkahelyekre lesz szükség fél év múlva, hiszen a gazdaság sem lesz ugyanolyan, mint januárban.

 

Az állam pénzt nem tud teremteni. Elvehet, átcsoportosíthat, megnövelheti az eladósodást, tisztázta Bod Péter Ákos, aki azon mosolyog, hogy a GDP 2,7 százalékára nő a költségvetési hiány, hiszen eddig az volt gazdaságpolitika szent tehene, hogy ez a mutató 3 százalék alatt maradjon, „nehogy az Unió belenézzen a kártyáinkba”, azt pedig egyetlen közgazdász sem merné megsaccolni, idén hogy alakul a magyar GDP.

 

A volt MNB-elnök szerint a költségvetés átrendezése helyett fontosabb lenne megoldani az előttünk álló 3-4 hónapot, hiszen nincs szó klasszikus pénzügyi válságról. A legnagyobb problémát az okozza, hogy az emberek otthon vannak, nem mehetnek dolgozni, amíg a járvány kezelése nem teszi ezt lehetővé. Ezért  gyorsan, határozottan kellene lépni, nem hatalmas pénzeket megmozgatni.

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok a felesleges óriási állami beruházás. A közgazdász szerint nincs szükség például az „eleve is esélytelen megtérülésű” Budapest-Belgrád vasútvonalra, aminél egyébként is, de idén biztos vannak fontosabb feladatok.  Ráadásul az állam rengeteg uniós fejlesztési pénzt ígért baráti és egyéb vállalatoknak, ezeknek egy részére sem lesz szükség, mert a világ megváltozik, a járvány előtti tömeges turizmus visszatérése például egyhamar nem valószínű.

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.