Nevet váltott az LMP, de miért? Megkérdeztük a győri elnököt az okokról

Pintér Bence 2020-02-10 10:31:00
LMP – Magyarország Zöld Pártja, röviden pedig Zöldek az új név. De miért, miért pont most, és miben lesz ezután más a párt? Jenei Ferencet, a párt győri elnökét kérdeztük az okokról.

Az új név nem csak a zöld vonalat hangsúlyozza, de azt is jelzi, hogy akkor mégsem lehet más a politika?

Természetesen nem ezt jelzi. De az igaz, hogy az a fajta politizálás, amit a kezdetekben Schiffer András javaslatára, az ő vezetésével az LMP végrehajtott, és ami arról szólt, hogy a hatalmon lévő és ellenzéki pártokat egyidejűleg kell leváltani, az már nem működik.

A zöldpártok mindig lehetnek a mérleg nyelve, mint például most Ausztriában. Hatalomra kerülni is általában csak kompromisszum árán, koalícióban tudnak.

Tudni kell alkalmazkodni a realitáshoz, az olyan hagymázas álmokat pedig el lehet felejteni, hogy mi majd egy mini néppártként leváltjuk a teljes ellenzéket és a kormányt is.

Az LMP eddig is zöldpárt volt, mitől lesz most ez a téma hangsúlyosabb?

Ha megnézi valaki a 2018-as kampányt, aminek Szél Detti volt az arca, akkor abban kevés zöld témát lehetett találni, talán Pakson kívül. Paks is inkább csak a jelszavak szintjén.

Mostantól kifejezetten a szakmailag alátámasztott, profi zöldpártiságot fogjuk képviselni.

Első sorban erről fogunk beszélni, de ez nem csak a nádi nünükék megvédéséről szól, hanem az ökoközgazdaságtan beemeléséről, a nemnövekedés programjának és a szociális kérdéseknek erősebb megjelenítéséről. Ez a kapitalizmus, a növekedésmánia és a fogyasztói társadalom kritikáját is jelenti egyben.

Egyre több nem deklaráltan zöldpárt emeli be programjába a zöldpolitikát, és nemcsak a baloldalon, hanem mondjuk a Mi Hazánktól egészen a KDNP-ig vagy éppen a Fideszig. Nem taktikai hiba ebben a környezetben visszaváltozni egy egytémás párttá?

Úgy látom, hogy a fidesznél, de az ellenzéki pártoknál is csak a zöld szlogenek puffogtatása történik valós szakmai tartalom nélkül. Mi kifejezetten a megalapozott szakmai érvelést, politizálást vállaljuk fel. A politikai paletta pártjainak nagy többségével szemben (a Párbeszéd a kivétel) nagyjából öt éves előnyben vagyunk ezen a téren.

Dézsi Csaba András, Győr új fideszes polgármestere is zöld témákkal kezdte az első közgyűlésén. Van feladata az LMP-nek Győrben?

Az, hogy az első rendkívüli közgyűlésen ez hangsúlyos téma, az azt jelzi, hogy a Fidesz rájött, hogy ez olyan téma, amivel foglalkozni kell. Ezt ítélték meg az ellenzéki program legfajsúlyosabb üzenetének. Azt is mondhatnám, hogy nagyon örülök annak, hogy ez így történt.

Másrészt azonban erősen sértő, hogy a környezetvédelmi bizottságba az LMP-től, illetve komolyabb, zöld témákkal foglalkozó civil szervezettől nem hívtak meg külsős tagnak valakit. Az LMP szívesen együttműködne szakmai vonalon, a zöld ügyekben az új polgármesterrel, de ennek a legjobb formája szerintünk az lenne, ha helyet kapnánk a bizottságban.

Most ugyanazok a képviselők tapsolnak a Püspökerdő védetté nyilvánítása miatt, akik 2015-ben még azon hőbörögtek, hogy nem építhetnek oda kajak-kenu pályát az LMP és a civilek sikeres tiltakozása miatt.

Lehet és érdemes a zöld vonalon újraegyesülni a pártból korábban kiaszakadó Párbeszéddel?

Biztos, hogy elkezdődik valamilyen együttműködés, de az is biztos, hogy mindkét pártban vannak olyan régi tagok, akiknek súlyos sérelmeik vannak egymással szemben. Szóval nem tudom, meddig jut el a dolog, de a munka megkezdődött.
 

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról