Nevet váltott az LMP, de miért? Megkérdeztük a győri elnököt az okokról

Pintér Bence 2020-02-10 10:31:00
LMP – Magyarország Zöld Pártja, röviden pedig Zöldek az új név. De miért, miért pont most, és miben lesz ezután más a párt? Jenei Ferencet, a párt győri elnökét kérdeztük az okokról.

Az új név nem csak a zöld vonalat hangsúlyozza, de azt is jelzi, hogy akkor mégsem lehet más a politika?

Természetesen nem ezt jelzi. De az igaz, hogy az a fajta politizálás, amit a kezdetekben Schiffer András javaslatára, az ő vezetésével az LMP végrehajtott, és ami arról szólt, hogy a hatalmon lévő és ellenzéki pártokat egyidejűleg kell leváltani, az már nem működik.

A zöldpártok mindig lehetnek a mérleg nyelve, mint például most Ausztriában. Hatalomra kerülni is általában csak kompromisszum árán, koalícióban tudnak.

Tudni kell alkalmazkodni a realitáshoz, az olyan hagymázas álmokat pedig el lehet felejteni, hogy mi majd egy mini néppártként leváltjuk a teljes ellenzéket és a kormányt is.

Az LMP eddig is zöldpárt volt, mitől lesz most ez a téma hangsúlyosabb?

Ha megnézi valaki a 2018-as kampányt, aminek Szél Detti volt az arca, akkor abban kevés zöld témát lehetett találni, talán Pakson kívül. Paks is inkább csak a jelszavak szintjén.

Mostantól kifejezetten a szakmailag alátámasztott, profi zöldpártiságot fogjuk képviselni.

Első sorban erről fogunk beszélni, de ez nem csak a nádi nünükék megvédéséről szól, hanem az ökoközgazdaságtan beemeléséről, a nemnövekedés programjának és a szociális kérdéseknek erősebb megjelenítéséről. Ez a kapitalizmus, a növekedésmánia és a fogyasztói társadalom kritikáját is jelenti egyben.

Egyre több nem deklaráltan zöldpárt emeli be programjába a zöldpolitikát, és nemcsak a baloldalon, hanem mondjuk a Mi Hazánktól egészen a KDNP-ig vagy éppen a Fideszig. Nem taktikai hiba ebben a környezetben visszaváltozni egy egytémás párttá?

Úgy látom, hogy a fidesznél, de az ellenzéki pártoknál is csak a zöld szlogenek puffogtatása történik valós szakmai tartalom nélkül. Mi kifejezetten a megalapozott szakmai érvelést, politizálást vállaljuk fel. A politikai paletta pártjainak nagy többségével szemben (a Párbeszéd a kivétel) nagyjából öt éves előnyben vagyunk ezen a téren.

Dézsi Csaba András, Győr új fideszes polgármestere is zöld témákkal kezdte az első közgyűlésén. Van feladata az LMP-nek Győrben?

Az, hogy az első rendkívüli közgyűlésen ez hangsúlyos téma, az azt jelzi, hogy a Fidesz rájött, hogy ez olyan téma, amivel foglalkozni kell. Ezt ítélték meg az ellenzéki program legfajsúlyosabb üzenetének. Azt is mondhatnám, hogy nagyon örülök annak, hogy ez így történt.

Másrészt azonban erősen sértő, hogy a környezetvédelmi bizottságba az LMP-től, illetve komolyabb, zöld témákkal foglalkozó civil szervezettől nem hívtak meg külsős tagnak valakit. Az LMP szívesen együttműködne szakmai vonalon, a zöld ügyekben az új polgármesterrel, de ennek a legjobb formája szerintünk az lenne, ha helyet kapnánk a bizottságban.

Most ugyanazok a képviselők tapsolnak a Püspökerdő védetté nyilvánítása miatt, akik 2015-ben még azon hőbörögtek, hogy nem építhetnek oda kajak-kenu pályát az LMP és a civilek sikeres tiltakozása miatt.

Lehet és érdemes a zöld vonalon újraegyesülni a pártból korábban kiaszakadó Párbeszéddel?

Biztos, hogy elkezdődik valamilyen együttműködés, de az is biztos, hogy mindkét pártban vannak olyan régi tagok, akiknek súlyos sérelmeik vannak egymással szemben. Szóval nem tudom, meddig jut el a dolog, de a munka megkezdődött.
 

Szólj hozzá!

Úgy tűnik mégsem államosítják a víziközműhálózatot

Már nem az a célja a kormánynak, hogy az év derekán megkezdett víziközmű-államosítást keresztülverje az önkormányzatokon.

Külön pénzügyi alapot sürget az LMP a nyári aszálykárok fedezésére

Az európai zöld pártok kongresszusán járt zöld párt.

Bödőcs bemutatja: Gyurcsány - Vers mindenkinek

Itt a Feri, aki a NER koporsójába a szöget beleveri!

Matolcsy: Válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság

Az egykori fideszes miniszter, jelenlegi jegybankelnök szerint „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

Visszaeshet a karácsonyi költekezés egy felmérés szerint

A magyarok több, mint fele költ kevesebbet, mint szeretne.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég hétfőn

Kora estétől az ország északnyugati felén egyre több helyen eső, zápor várható.

Kétkulcsossá tenné a társasági adót az LMP

Kanász-Nagy Máté szerint a globális minimumadóra igenis szükség van.

Tűz követelt áldozatot Horvátzsidányban

A szivárgó füst ölt meg egy helyi lakost.

Büntetést kapott a szombathelyi Credo Rádió a Médiatanácstól

Nem teljesítették a vállalt közszolgálati arányt.

2,3 milliárd forintot fizet a korábbi gázkereskedő cég a Győr-Szolnak

Megegyezéssel ért véget a gázszerződés tavalyi felmondása miatt indított per.

Végleges: bezár a Takarékbank fiókja Jákon

Hiába írt levelet a polgármester, a pénzintézet kimondta az áment.

Itt az Indiana Jones 5 első előzetese

Jövő júniusban lesz a premier.

Végrehajtást indított a NAV a Szombathelyi Haladás ellen

Egyelőre nem tudni, hogy milyen tartozása van a focicsapatnak, de van, az biztos.

A Volán válasza alapján még egyáltalán nem fix, hogy januárban változatlan marad a menetrend Győrben

Dézsi polgármester szerint változatlan marad a menetrend januártól, a Volán válasza alapján viszont még semmi nem dőlt el.

December 14-én tartják a szombathelyi közmeghallgatást

A városházára várják a felszólalókat.