Nevet váltott az LMP, de miért? Megkérdeztük a győri elnököt az okokról

Pintér Bence 2020-02-10 10:31:00
LMP – Magyarország Zöld Pártja, röviden pedig Zöldek az új név. De miért, miért pont most, és miben lesz ezután más a párt? Jenei Ferencet, a párt győri elnökét kérdeztük az okokról.

Az új név nem csak a zöld vonalat hangsúlyozza, de azt is jelzi, hogy akkor mégsem lehet más a politika?

Természetesen nem ezt jelzi. De az igaz, hogy az a fajta politizálás, amit a kezdetekben Schiffer András javaslatára, az ő vezetésével az LMP végrehajtott, és ami arról szólt, hogy a hatalmon lévő és ellenzéki pártokat egyidejűleg kell leváltani, az már nem működik.

A zöldpártok mindig lehetnek a mérleg nyelve, mint például most Ausztriában. Hatalomra kerülni is általában csak kompromisszum árán, koalícióban tudnak.

Tudni kell alkalmazkodni a realitáshoz, az olyan hagymázas álmokat pedig el lehet felejteni, hogy mi majd egy mini néppártként leváltjuk a teljes ellenzéket és a kormányt is.

Az LMP eddig is zöldpárt volt, mitől lesz most ez a téma hangsúlyosabb?

Ha megnézi valaki a 2018-as kampányt, aminek Szél Detti volt az arca, akkor abban kevés zöld témát lehetett találni, talán Pakson kívül. Paks is inkább csak a jelszavak szintjén.

Mostantól kifejezetten a szakmailag alátámasztott, profi zöldpártiságot fogjuk képviselni.

Első sorban erről fogunk beszélni, de ez nem csak a nádi nünükék megvédéséről szól, hanem az ökoközgazdaságtan beemeléséről, a nemnövekedés programjának és a szociális kérdéseknek erősebb megjelenítéséről. Ez a kapitalizmus, a növekedésmánia és a fogyasztói társadalom kritikáját is jelenti egyben.

Egyre több nem deklaráltan zöldpárt emeli be programjába a zöldpolitikát, és nemcsak a baloldalon, hanem mondjuk a Mi Hazánktól egészen a KDNP-ig vagy éppen a Fideszig. Nem taktikai hiba ebben a környezetben visszaváltozni egy egytémás párttá?

Úgy látom, hogy a fidesznél, de az ellenzéki pártoknál is csak a zöld szlogenek puffogtatása történik valós szakmai tartalom nélkül. Mi kifejezetten a megalapozott szakmai érvelést, politizálást vállaljuk fel. A politikai paletta pártjainak nagy többségével szemben (a Párbeszéd a kivétel) nagyjából öt éves előnyben vagyunk ezen a téren.

Dézsi Csaba András, Győr új fideszes polgármestere is zöld témákkal kezdte az első közgyűlésén. Van feladata az LMP-nek Győrben?

Az, hogy az első rendkívüli közgyűlésen ez hangsúlyos téma, az azt jelzi, hogy a Fidesz rájött, hogy ez olyan téma, amivel foglalkozni kell. Ezt ítélték meg az ellenzéki program legfajsúlyosabb üzenetének. Azt is mondhatnám, hogy nagyon örülök annak, hogy ez így történt.

Másrészt azonban erősen sértő, hogy a környezetvédelmi bizottságba az LMP-től, illetve komolyabb, zöld témákkal foglalkozó civil szervezettől nem hívtak meg külsős tagnak valakit. Az LMP szívesen együttműködne szakmai vonalon, a zöld ügyekben az új polgármesterrel, de ennek a legjobb formája szerintünk az lenne, ha helyet kapnánk a bizottságban.

Most ugyanazok a képviselők tapsolnak a Püspökerdő védetté nyilvánítása miatt, akik 2015-ben még azon hőbörögtek, hogy nem építhetnek oda kajak-kenu pályát az LMP és a civilek sikeres tiltakozása miatt.

Lehet és érdemes a zöld vonalon újraegyesülni a pártból korábban kiaszakadó Párbeszéddel?

Biztos, hogy elkezdődik valamilyen együttműködés, de az is biztos, hogy mindkét pártban vannak olyan régi tagok, akiknek súlyos sérelmeik vannak egymással szemben. Szóval nem tudom, meddig jut el a dolog, de a munka megkezdődött.
 

Szólj hozzá!

Hollandiában több ezer baromfit vágtak le madárinfluenza miatt

A reggeli órákban azonosították be a fertőzést, gyorsan döntöttek a szakemberek.

Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

A németeknél kilowattóránként 2,419 eurócenttel, azaz 9,6 forinttal drágul a gáz.

Hamarosan Győrbe is begurulnak az elektromos rollerek

Csak a kijelölt helyeken lehet majd őket letenni.

LMP: már több ezren csatlakoztak az erdővédő körökhöz

A fakivágásokat akarják megakadályozni.

Keddtől forgalomkorlátozás lesz az M1-esen Győr és Tata térségében

Le kell zárni egy sávot, de sebességkorlátozás is lesz.

Ismét balhé volt Szombathelyen a Bánya Café környékén

Taxiban tett kárt egy ittas lány. Korábban a lakók egy emberként keresték meg a városvezetést a Szinyei utcában uralkodó áldatlan állapotok miatt.

Eliza, Szofi, Sael és még sokan mások

Itt a frissen született szombathelyiek névsora!

Visszaköveteli a Jobbik Jakab Péter parlamenti mandátumát

Esküszegő kezd lenni - írja a párt közleménye.

Változik a számlázás a szombathelyi Távhőnél

Eztán egy, összesített számla érkezik majd.

Gázolt a vonat Táplánszentkereszt mellett

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Megverte a Haladás az ETO-t

Az NB II 3. fordulójában az eddig négy pontot megszerző szombathelyi csapat a három pontot begyűjtő Győrt látta vendégül.

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

A nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar.

Már szállítja az ígért orosz gázt Magyarországra a Gazprom

A magyar kormány álláspontja szerint jelenleg lehetetlen beszerezni elég gázt, ha kihagyjuk az oroszokat.