Napi agyf@sz: nem elég gendersemleges az „ámen" szó

Székely Zoárd 2021-01-05 13:58:00
Ánők és áférfiak!

Az idei év is felettébb izgalmasnak ígérkezik. Emanuel Cleaver lelkész, a Demokrata Párt politikusa a vasárnapi amerikai kongresszust megnyitó beszédét a következő gondolattal zárta: 

„az egyetlen Isten, Brahma nevében és a sokféle hit által ismert sokféle nevű Isten nevében. Amen és Awomen.”

Magyarul ugyebár ámennel fejezzük be az imádságot, az angol nyelvben azonban a „men” szó férfiakat jelent. Cleaver ezért úgy gondolta, a zárás miatt nem elég gendersemleges a kifejezés, ezért az egyháznak szüksége lehet az „Awomen” („women”, azaz nők) formájára is.

Fotó: C-Span

Dr. John Bergsma, a Steubenville-i Egyetem héber teológusa nyilatkozott a CNA nevű katolikus portálnak, miszerint az ámen nem angol hanem héber eredetű szó, így a 37 évig szolgáló lelkipásztor súlyos hibát vétett el a genderkérdés behozatalával. Az „ámen” héberül igazságot jelent, amit

„már az ókorban is használtak az izraeliták ünnepi szertartásaikon, hogy kifejezzék egyetértésüket”.

A héber kifejezés a férfira Bergsma szerint az lett volna, hogy „adam” vagy hogy „ish”, az „Awomen” így szerinte nem más, mint „politikai célú szójáték”.

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.