Üzleti terv nélkül építenék meg a velodromot Nagykanizsán, még a Fidesz is az ellenzéket támogatta

Kovács Lilla 2020-01-19 13:31:00
Idén indulna a beruházás, de a fenntartásra még mindig nincs pontos terv.

A kormány még 2017-ben döntött arról, hogy két vidéki velodromot szeretnének az országban, majd nem sokkal később, 2018. nyarán már jött is a hír, hogy Nagykanizsa és Debrecen nyerte meg a pályázatot.

A zalai város nem egyedül pályázott a Nyugat-magyarországi pályára, Nagykanizsa mellett Székesfehérvár, Kaposvár, Zalaegerszeg, Veszprém, Keszthely és Szombathely is adott be szakmai anyagot a projektre. Révész Máriusz Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztos, valamint a kerékpáros szövetség emberei minden városban helyszínbejárást tartottak, így választották ki a zalai várost. 

Nagykanizsán azonban nem csak ez, hanem egy versenyuszoda és egy sportcsarnok is épülni fog a miniszterelnök ígéretei szerint, ez utóbbi ráadásul közvetlenül a velodrom mellett. Emiatt a két projekt kvázi egy kalap alá került. (Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a település városfejlesztési honlapja szerint a versenyuszodának már tavaly el kellett volna készülnie, de jelenleg csak egy tábla áll a terület előtt, amin az utóbbi időben annyi változott, hogy levették az átadás tervezett dátumát.)

A városfejlesztés honlapján a sportcsarnok tervén még nem szerepel a velodrom

Az épületek elnyerése és kihirdetése azonban még az előző ciklusban történt, a nagykanizsai városvezetés azonban októberben lényegesen felfordult: bár a polgármester, Balogh László továbbra is a kormánypárt színeiből került ki, a közgyűlés nagyobb arányban áll az Éljen VárosuNK Egyesület ellenzéki pártokat összefogó koalíció tagjaiból. (Mindezt anno egy vicces címlappal jelezték a választóknak.)

Maga a velodrom épülete egy 8 milliárd forintos projekt keretében valósulna meg, ami teljes egészében állami beruházás lenne. Egy decemberi közgyűlésen azonban a városvezetés nagy arányban elutasította ezt, méghozzá arra hivatkozva, hogy a projekthez sem pontos fenntarthatósági-, sem pontos üzleti terv nem készült. Az említett közgyűlésre készített előterjesztés így is az épület fenntarthatóságáról:

„A fejlesztés fennthartóságát nagyban segíti a küzdőtéren elhelyezett sportpadlón helyet kapó TAO támogatott sportágak pályahasználati ideje, akik a TAO forrásaik egy részét erre a célra tudják fordítani. A létersítmény működésének költségeit és bevételeit összegezve az indulás évében várhatóan 20 millió forint forráshiány keletkezik, amely a későbbiekben csökkenő tenednciát mutathat a külföldi pályahasználók, valamint az egyéb rendezvények megjelenésével.”

Mindez úgy jelent meg az előterjesztésben, hogy amint a cikk elején olvasható, a velodrom mellett egy sportcsarnok fog épülni, Nagykanizsán pedig a legmagasabb szinten a Kanizsai Vadmacskák kosárcsapata játszik, NB1/B-ben. Emellett még egy futsal csapat van, valamint az Izzó SE kézilabdacsapata, akik néhány szezonnal korábban felújították a korábbi MÁV-csarnokot, és azt használják. És bár az utánpótlás nagy, mégis jogos a kérdés, hogy a városnak szüksége van e egymás mellett két pályára. 

A pályakerékpározás miatt viszont valóban a külföldi csapatok edzőtáboraira kell alapozni, Magyarországon ugyanis – részben az infrastruktúra hiánya miatt – nem túl elterjedt ez a sportág, bár Szalontay Sándor, Lovassy Krisztián és Szabolcsi Szilvia személyében az élmezőnyhöz tartó versenyzőink vannak. Az előterjesztés még egy nagykanizsai egyesületre hivatkozik, a Limitless Team XCO-ra. Az egyesület versenyzői a 2019-es versenyszezonban 27 érmet szereztek, ám amint az a nevükből is kiderül, MTB számokban. 

Az említett decemberi közgyűlésen Fodor Csaba, az Éljen VárosuNK Egyesület frakcióvezetője úgy nyilatkozott, nevetséges, hogy az előterjesztés konkrét adatok nélkül becsli meg a 20 millió forintos éves veszteséget. 

Azt láttuk, hogy az lett volna a fontos, hogy az építés során kivegyék a jó kis hasznot belőle. Felépítik, és utána odaadják az önkormányzatnak, hogy te meg működtesd, viseld a költségeit. Ez volt a lényege az egésznek, mint ahogy Magyarországon szinte minden állami beruházásnak – most már azt kell mondani – ez a lényege: megépítjük a csarnokot, a stadiont, az uszodát, én, a kormány ezt állom, adom hozzá a pénzt, az én embereim építik meg, és elvisszük az építésből eredő hasznot, vagy annál többet - sejthető, hogy hova, kihez. Ezt követően meg odaadjuk az önkormányzatnak, hogy örüljön neki.

Mint mondja, támogatják az építkezéseket és a fejlesztéseket, de csak akkor, ha nem kell feleslegesen máshonnan elvonni hozzá a pénzt. 

Ezt úgy látszik megértette a Fidesz-frakció nagy része, mert a kétharmaduk a mi javaslatunkat támogatta, és nem a polgármesterét.

A közgyűlés szavazásán ugyanis 12:2-es végeredmény született, így a Fidesz-frakció kétharmada is az ellenzéki álláspontra szavazott, miszerint feltételesen támogatják az előterjesztést - a feltétel pedig az átlátható üzleti terv. Ennek január 31-ig kell elkészülnie. 

Mindez azonban azt is jelentheti, hogy a kormány módosíthatja álláspontját, és egy másik pályázó városnak adhatja a projektet.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.