Dézsi Csaba András a járványról: Nem akarom túljátszani a szerepemet

Papp László Tamás 2020-11-05 16:36:00
A polgármester válaszolt a kérdéseinkre - azt is megtudtuk, hogy szerinte rosszul tudjuk. Hogy mit? Olvasson tovább, megtudja!

Tegnap írtuk meg, hogy bár az utóbbi hetekben Győr-Moson-Sopron megye az ország egyik koronavírus-járvánnyal leginkább fertőzött része lett, és egyre egyértelműbben lesújtó helyzetjelentések érkeznek a győri kórházból, a győri polgármester, a kórház egyik osztályvezető főorvosaként is dolgozó Dézsi Csaba András egyáltalán nem kommunikál semmit a járvánnyal kapcsolatban.

Miközben Szombathely polgármestere, Nemény András a minap tájékoztatta a lakosságot a szombathelyi számokról, (s ugyanezt teszi Balaicz Zoltán zalaegerszegi városvezető is) emellett Nemény például különféle intézkedéseket jelentett be (főleg rendezvények elhalasztását), addig a tavaszi időszakban járványügyi kérdésekben jóval közlékenyebb győri polgármester egy maszkivselésre buzdító képregényen kívül tulajdonképpen nem foglalkozik a témával az egyébként elég gyakran, a rockzenétől a városvezetésig terjedő heterogén témákkal frissülő Facebook-oldalán. Az Ugytudjuk.hu most már több hete próbál ebben a tekintetben valamiféle állásfoglalást kérni, és kétszer ígéretet is kaptunk, hogy lesz hasonló posztja a polgármesternek, de ezek a posztok végül nem jelentek meg.

Mikor szólal meg Dézsi Csaba András a Győrben egyre súlyosabb járványhelyzet ügyében?

Budapesten 100 ezer lakosra 888 fertőzött jut, a fővárost pedig Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Vas megye követi - derült ki szerdán az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, de mindez nem volt meglepetés annak, aki követte a számokat az elmúlt hetekben.

Megkérdeztük hát Dézsi Csaba Andrást, milyen megszólalást vagy intézkedést tervez polgármesterként. Tekintettel arra, hogy több megyei jogú város vezetője ezt már megtette. „Én nem akarom túljátszani a szerepemet ebben a dologban, nyilván minden polgármester eldönti azt, hogy milyen mértékben kell ebben megnyilvánulnia, a tavaszi hullámban erre szükség volt, de jelenleg még nem érzem szükségét, hogy a többet mondjak, mint amit tudni kell, vagy elrendeljek olyat, amit nem kell” – válaszolta a győri polgármester. Dézsi Csaba András elmondta, hogy a kormány most bevezetett intézkedéseit fogják követni. A polgármester szerint látható, hogy a második hullám nagyobb populációt fertőz „a vírus számomra, mint orvosnak, agresszívebbnek tűnik, magas lázzal jár a fertőzés, több ember kerül kórházba” – mondta.

Dézsi szerint azért jobb mégis a helyzet a korábbihoz képest, mert az emberek már megtapasztalták és megtanulták, mit kell tenni. Ismert számukra, hogy a védőtávolságot, a maszkviselést és a kézmosást, fertőtlenítést kell betartani. Illetve, hogy ha fertőzött tárgyat, ételt fogtunk meg, ne nyúljunk a szánkhoz és az orrunkhoz. Valamint hozzáférhetőek a maszkok, a fertőtlenítők, ami a járvány első szakaszában még problémát okozott. „Olyan generációhoz tartozom, amelyiknek az életében nem volt háború, sem olyan világjárvány, amit most is tapasztalunk. Kicsit elkényelmesedett a világ a járványokkal kapcsolatban, hiszen hatékony oltások védték az embereket” –  fűzte hozzá Dézsi.

Dézsi Csaba András hozott is egy példát a mintaszerű védekezésre: a GyőrPlusz szerkesztőségében az egyik munkatárs megbetegedett, de senki nem kapta el a fertőzést, pedig letesztelték az egész szerkesztőséget. „Miért veszélyesek a játszóterek és a padok? Mert ha a kisgyerek játék közben összetapogatja a padokat, akkor ezáltal kórokozókat vehet fel. De ha az anyuka megmossa a kezét szappanos vízzel, aztán lefertőtleníti, akkor ha a kisgyerek ebédel, nem viszi be a kórokozót a szervezetébe, tehát használhatja a játszóteret – mondta.

A polgármester utalt a miniszterelnök kijelentésére is, hogy az első hullám tapasztalata az, hogy a gazdaságot meg kell próbálni életben tartani. "Nagyon sok embernek az egzisztenciáját veszélyezteti az, ha olyan fokú leállás történik a gazdaságban vagy az oktatásban, ami a családok otthon maradásához vezet, mert nem tudják elvinni a gyereket óvodába, iskolába, kiesnek a munkából, nem lesz jövedelmük” – mondta. 

Milyen korlátozásokra lehet még szükség? - kérdeztük. Jós nem vagyok, azt, hogy mi lesz a jövőben, nem tudom - felelte a városvezető - A polgármeseri jogkörök a rendkívüli jogrend miatt felerősödtek, ezt felelősséggel és alázattal fogom alkalmazni – tette hozzá. Rákérdeztünk arra is, a polgámesternek mi a véleménye a kórházban kialakult helyzetről, amiről mi is többször beszámoltunk, illetve csináltunk róla összefoglalót. „Lassan már Rosszultudjuknak fogom hívni ezt az újságot, nem Ugytudjuknak.” – reagált a kórházról szóló cikkeinkre a fideszes politikus.

A győri kórház főigazgatója eddig többször is megszólalt járványügyben, de most már talán ideje sincs rá, annyira súlyos lett a helyzet

Érdemes végignézni, hogyan szólalt meg a győri kórház, illetve annak vezetője járványügyben az elmúlt hetekben, hónapokban. Illetve azt is, mikor hallgatott, mikor nem válaszolt. Összeállításunkból egy súlyosbodó, eszkalálódó helyzet rajzolódik ki. Illetve az, hogy egy egészségügyi intézmény vezetője kommunikációs fronton sincs könnyű helyzetben.

Aztán úgy válaszolt: „Én a kardiológián dolgozom osztályvezetőként, és ott rendben mennek a dolgok, megfelelő az ágyszám, megfelelő a betegellátás, alkalmazkodunk a szabályokhoz. A kórházban van COVID-intenzív, van belgyógyászati és sebészeti COVID-osztály, a fertőzötteket ott kezeljük. A szívkatéterezés egy akut helyzet, nincs kecmec, meg kell katéterezni a beteget, mert meghal vagy súlyosan károsodik a szíve, ha ezt nem tesszük meg. Őket megfelelő védőöltöztetben katéterezzük, utána kifertőtlenítjük a műtőt” – válaszolta.

Az önkormányzati rendészetnek lesz valamilyen szerepe a maszkviselési szabályok betartásában? – tettük fel a kérdést. „Úgy gondolom, hogy a rendőrség feladata a maszkok ellenőrzése, az önkormányzati rendészet nem erre a célra jött létre, hanem hogy a rendbontókat, az illegális hulladéklerakókat, a tiltott helyen alkoholt fogyasztókat helyretegye. Nyilván, ha a rendőrségtől kapunk egy ilyen kérést, hogy ebben segítsünk, akkor természetesen segíteni fogunk, ilyen kérés eddig nem érkezett. – felelte Dézsi Csaba András.    

Szólj hozzá!

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.