Leváltották Dorkota Lajost, a Magyar Energiahivatal elnökét

Nagy Donát 2020-07-11 10:06:00
A Vasivíz ellen indított eljárásba bukhatott bele.

Korábban mi is azt pedzegettük, hogy visszafelé sülhet el a fegyver, amivel a VasiVíz vezérigazgatójára, Molnár Miklósra céloztak. Több víziközmű-szolgáltatónál is azt vizsgálják, hogy szabályos-e a működése.

A történet öt hónappal ezelőtt kezdődött a VasiVíz vezérigazgatói kinevezése miatt. A cég vezetésére, a többségi tulajdonos, szombathelyi önkormányzat Molnár Miklóst, a Pro Savaria akkori önkormányzati képviselőjét jelölte ki. Molnárt végül aztán az igazgatóság meg is szavazott a cég élére. 

Időközben a távozó korábbi vezérigazgató, Kohuth Viktor közel 17 millió forintos végkielégítést vitt magával, igaz ez az összeg korábban 36 millióra rúgott

A cég működését az is besározta, hogy miközben 600 millió forintos hiányt termelt a vállalat, a vezetők vadiúj Toyotákkal paroláztak az üzem területén.

Molnár Miklós tavaly januárban lett szálka a Fidesz, és annak szombathelyi teljhatalmú urának, Hende Csabának a szemében. Molnár bűne annyi volt, hogy megszavazta a 2019. januári rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontját, így az ellenzék - a Fidesz frakció teljes távolmaradása mellett - megszavazta a rabszolgatörvényt elutasító önkormányzati határozatot. Molnárt árulózni kezdték szinte minden kormánycsatornán.

Molnár kinevezése pedig jól jött a további csatákhoz. A VasiVizet ugyanis feljelentették a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH), ami így vizsgálatot kezdeményezett, és megállapította, hogy Molnár kinevezése óta nem szabályos a cég működése, ezért haladéktalanul új vezetőt kell választani, továbbá be kell fizetni másfél millió forintot az államkasszába büntetésként. 

A VasiVíz azonban nem hagyta annyiban a dolgot, közigazgatási pert indított a MEKH döntése ellen.

A MEKH akkori vezetője az a Dorkota Lajos, aki korábban fideszes parlamenti képviselő is volt. Dorkota 2013-ban honvédelmi kitüntetést vehetett át, és ez pont abban az időben volt, amikor a honvédelmi tárca vezetőjét úgy hívták, hogy Hende Csaba. 

Fotó: MTI / Ilyés Tibor

Tehát a Vasivíz vezérigazgatója, Molnár a Fidesz retorikája szerint áruló, aki az ellenzéknek nem csak az ideiglenes többséget, de végül valószínüleg egy önkormányzati választási győzelmet is megszerzett. 

Csakhogy a Vasivíz elleni vizsgálat miatt a MEKH nem csupán itt, hanem az országban máshol is kénytelen volt vizsgálatokat indítani, hiszen máshol is ugyanilyen viszonyok uralkodnak..

Így tulajdonképpen a bosszú fordítva sült el, több fideszhez köthető kinevezést is kénytelen vizsgálni a MEKH.

Dorkota kinevezése június 30-án járt le, de hiába várták, nem hosszabbították meg azt.

Csak az elmúlt éjjel jelent meg a Magyar Közlöny azon száma, amiben Dorkota helyett Horváth Péter Jánost, az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ) Zrt. elnök-vezérigazgatóját nevezték ki, július 1-i hatállyal a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökévé.

Dorkota egyébként 2013 óta vezette a MEKH-et, korábban volt fideszes országgyűlési képviselő, jelenleg pedig a Fidesz dunaújvárosi választókerületi elnöke.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Így szabadulhat fel Szombathely közlekedése

Készül a város új közlekedési koncepciója, de azért mi is besegítünk ötleteinkkel.