Lassan már csak Balázsy Péterben bízhat a szombathelyi Fidesz

Farkas Bazsi 2019-06-15 10:46:00
Illés még el sem indult, már elbukott, Király nem vállalja, vagy az önjáró Puskás vagy az újhullámos Balázsy lehet a polgármester-jelölti poszt várományosa.

Ahogy arról tegnap hírt adtunk, Király Gábort szemelte ki a szombathelyi Fidesz a polgármesteri posztra. A hírt a 24.hu tette közzé, és még le sem ment a Nap, Király máris közleményben tudatta, hogy ő továbbra is a sport elkötelezett híve marad. Igaz ezzel nem cáfolta egyértelműen, hogy a Fidesz megkereste vagy sem és, hogy ajánlottak-e neki polgármesteri bársonyszéket. 


Úgy néz ki a szombathelyi Fidesz körül őrült tempóban fogy a levegő. 


Bár lassan minden megyei jogú városban kiálltak már, hogy bemutassák a jelölteket az önkormányzati választásokra, Szombathelyen eddig csupán az ellenzék mutatta be jelöltjeit. Az ok pedig roppant egyszerű: a Fidesz megroppant szombathelyi helyzetében képviselőjelölteket sem egyszerű találni, nem, hogy polgármester-jelöltet. A siker ugyanis mindenkié, a kudarc senkié.


A helyi Fidesz elsőként Illés Károlyt, a mostani alpolgármestert küldte volna a polgármesteri székért. Illés aztán még mielőtt indult volna, elbukott. A közvéleménykutatás ugyanis azt mutatta, hogy indulása esetén a választók inkább az ellenzéket támogatták volna, mint őt.

Aztán, ahogy már fentebb is írtuk, jött Király. Igaz, az idő előtt kiszivárgott információ nem kedvezett a Fidesznek. A kommenteket szűrve ugyanis kiderült, hogy bár a szurkolók jó része Királyt okolja a Haladás élvonalból való kiesése miatt, azért még mindig szeretik őt annyira, hogy óva intsék egy politikai szerepvállalástól. Király végül visszakozott is.


A helyzet tehát a következő. A Fidesz vagyis a párt helyi ügyeit kézi vezérléssel igazgató Hende Csaba vagy belenyugszik, hogy az önjáró Puskás Tivadar indul újra a posztért, vagy 19-re lapot húznak és bedobják Balázsy Péter, megyei főjegyzőt.

Nincs egyszerű helyzetben a Fidesz.

Hende és Puskás között ugyanis többször volt már összezörrenés. Az egyik ilyen a Romkert-projekt volt, ahol Hende nemtetszése ellenére Puskás foggal körömmel ragaszkodott egy új látogatóközpont megépítéséhez. A projekt egyébként el is bukott, mivel az egyházi területre tervezett épület megvalósításához nem járult hozzá a püspök. A kudarc miatt aztán ujjal mutogattak a fideszes városvezetésre. 

De szintén nagy port kavart kettejük között a januári rabszolgatörvény miatt összehívott rendkívüli közgyűlés, ahol Puskás nem tudta tartani a párt fegyelmet, így a fideszesek nem mentek el a közgyűlésre, az ellenzék pedig végigvitte akaratát. Hende kármentése Molnár árulózása volt, a következményeket azóta ismerjük.


Akkor viszont miért nem egyértelmű Balázsy?

És egyáltalán kicsoda ő? Teheti fel a kérdést az olvasó. A Vas megyei közgyűlés főjegyzője, 2018-ban az Év fiatal vezetőjének választották, aki bár nem választott képviselő, lassan nagyobb személyi kultuszt teremt maga körül, mint egy politikus. Reprezentál, Vas megyei ünnepségeken ad át kitüntetéseket, falunapokon mond beszédeket sőt, saját Facebook-oldalt üzemeltet, ahol a legapróbb posztot is fizetett hirdetésben népszerűsíti. 

Úgy tűnik tehát, hogy Balázsy két kézzel jelentkezik egy komolyabb feladatért, ami akár lehetne a szombathelyi polgármesteri poszt is.

Az egyetlen dolog, ami problémát jelenthet Hende szemében az az, hogy Balázsy nem egy báb. Határozott, innovatív elképzelései vannak és nem az a fajta személyiség, akit lehetne zsinóron rángatni.

Az idő pedig vészesen  fogy, hiszen lassan kicammongunk a júniusból, a választások pedig októberben lesznek. Jelenleg pedig úgy néz ki, hogy amíg az Éljen Szombathely arcokkal, stratégiával áll ki a választók elé, addig a castingot hirdetett Fidesz csupán személyeskedő szennylapokkal próbálja elterelni arról a figyelmet, hogy  romokban vannak. 


  

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.